Buzz

«Πλατεία Αμερικής»: Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της

στα 10

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη του «Wild Duck» διαδραματίζεται στο κέντρο της «νέας» Αθήνας των ημερών μας.

«Πλατεία Αμερικής»: Η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της
Γιάννης Στάνκογλυ, Ρέα Πεδιαδιτάκη, Μάκης Παπαδημητρίου

Η πρώτη του ταινία ήταν ένα πολιτικό θρίλερ με απόλυτα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και η δεύτερη, «Πλατεία Αμερικής» μοιάζει να είναι εξίσου επικεντρωμένη στους χαρακτήρες της και προφανώς στο «πολιτικό» φορτίο που ο καθένας τους κουβαλά. Τοποθετημένη κατά κύριο λόγο στην πλατεία που ορίζει ο τίτλος της, στο κέντρο της Πατησίων, σε μια κάποτε κατ' εξοχήν αστική συνοικία που τώρα αποτελεί το σημείο συνάντησης και συνύπαρξης ανθρώπων απ΄όλες τις κοινωνικές διαδρομές και τις χώρες του κόμους, μας συστήνει τρεις από τους ενοίκους μια πολυκατοικίας, την μετωπική τους σύγκρουση και τις ιστορίες τους, ιστορίες ανθρώπινης εμμονής και βίας.

Ο Μπίλλη (Γιάννης Στάνκογλου), ένας rock n' roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής μαζί με την αδερφή του, την Νάντια (Ρέα Πεδιαδιτάκη), έχει βαλτώσει με τη μοναχική ζωή του. Όταν η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια όμορφη μουσικός από την Αφρική, έρχεται να κάνει τατουάζ στο παράνομο τατού studio στο πατάρι του μπαρ, ο Μπίλλη την ερωτεύεται παράφορα. Η Τερέζα, όμως, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Γαλλία. Ο Μπίλλη συνειδητοποιεί πόσο σημαντική είναι για εκείνον και θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει το περιπετειώδες ταξίδι της.

πλατεία αμερικής 607 Γιάννης Στάνκογλου

Ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου), παλιός φίλος του Μπίλλη και ένοικος στην ίδια πολυκατοικία με τον Μπίλλη, εργάζεται περιστασιακά σε δουλειές από 'δω κι από εκεί. Ζει ακόμη με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης), έχει ψυχολογικά προβλήματα και μισεί τους ξένους. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο “εξολόθρευσης” μεταναστών. Γίνεται, όμως, ένα μοιραίο λάθος.

πλατεία αμερικής 607 Ξένια Ντάνια

Ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), πρόσφυγας από την Συρία και πρώην αξιωματικός του συριακού στρατού, βρίσκεται με την επτάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με την βοήθεια του Χασάν (Σουλτάν Αμίρ), ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια. Η κόρη του Τάρεκ θα ταξιδέψει με ασφάλεια συνοδευόμενη από ένα ζευγάρι διακινητών, ενώ ο Τάρεκ θα ταξιδέψει στην ίδια πτήση μόνος του με πλαστό διαβατήριο.

Το μοιραίο λάθος του Νάκου γίνεται η αφορμή ν' ανατραπούν τα σχέδια της Τερέζας και του Τάρεκ, αλλά και η μοίρα του Μπίλλη.

πλατεία αμερικής 607 σακαριδης Γιάννης Σακαρίδης

Η ταινία που ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πριν από λίγες μέρες είναι μια παράγωγη του Γιάννη Σακαριδη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε σενάριο δικό του, του Γιάννη Τσρίμπα (στη νουβέλα του οποίου «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» βασίζεται η ιστορία) και του Βαγγέλη Μουρίκη.

Ενα από τα τελευταία γυρίσματα της ταινίας έγινε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, απ όπου και το βίντεο της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία».


Πλατεία Αμερικής / Συντελεστές

Παραγωγός, Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης / Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (Βασισμένο στη νουβέλα "Η Βικτώρια δεν υπάρχει" του Γιάννη Τσίρμπα Εκδ. Νεφέλη) / Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλλη), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής) / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel / Μουσική: Μίνος Μάτσας / Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης / Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη / Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς / Διεύθυνση Παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος / Συμπαραγωγοί: Marblemen (UK), Βένια Βέργου, Βασίλης Κωσταντιλιέρης (Arctos) Scripta Manent Tattoo Studio, Athens Filmmakers' Coop / Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Δείτε ακόμη: