Φεστιβάλ / Βραβεία

To 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο σπίτι σας!

στα 10

Μέχρι και τις 25 Μαρτίου επιλεγμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ προβάλλονται εντελώς δωρεάν μόνο στο Festival Scope.

Flix Team
To 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο σπίτι σας!

Συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Festival Scope φιλοξενεί 11 ντοκιμαντέρ από το πρόσφατο πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τα οποία μπορείτε να δείτε εντελώς δωρεάν μέχρι και τις 25 Μαρτίου.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Festival Scope για περισσότερες πληροφορίες. Πατώντας στον τίτλο του κάθε ντοκιμαντέρ παρακάτω μεταφέρεστε αυτόματα στη σελίδα του με οδηγίες για το πώς μπορείτε να το παρακολουθήσετε.

Πατρίδα από Μάρμαρο 607

Πατρίδα από Μάρμαρο του Μένιου Καραγιάννη

Eνας έρωτας γεννάει γλυπτά από μάρμαρο. Ο Γερμανός γλύπτης Iνγκμπερτ Μπρουνκ έκανε τη Νάξο πατρίδα του, γιατί αγάπησε το μάρμαρό της. Στις πτυχώσεις του ανακαλύπτει μια αρχέγονη ιστορία, στους κρυστάλλους του απελευθερώνει το φως. Θεωρεί το μάρμαρο ζωντανό οργανισμό και με την τέχνη του μας προσκαλεί να το βιώσουμε.

Ευρώπη το Ονειρο 607

Ευρώπη, το Ονειρο των Αννέτα Παπαθανασίου και Αγγελου Κοβότσου

Τρεις έφηβοι, ένας Eλληνας, ένας Σύρος και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια «τέλεια» Ευρώπη. Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

Θραύσματα 607

Θραύσματα της Μαριάννας Οικονόμου

Περιπλανήσεις στην τέχνη και στη ζωή της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Θραύσματα από σκέψεις και μνήμες, υλικά που απορρίφθηκαν, ανασυντίθενται και αποκτούν νέα μορφή. Αναζήτηση νοημάτων μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και μια παλιά φιλία.

Interlude 607

Interlude των Τζόσουα Ολστχουμ και Λευτέρη Καλτσά

Σε μια αθηναϊκή αποθήκη, καθισμένοι πάνω στα χαρτοκιβώτια των αποθεμάτων, μια νεαρή γυναίκα και πέντε νεαροί άνδρες από διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής αφηγούνται στη γλώσσας τους θραύσματα από τη ζωή τους. Ανθρώποι που είναι και αυτοί «αποθεματοποιημένοι» ή «κλειδωμένοι» για κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα μοιράζονται τις σκέψεις τους.

In Situ 607

In Situ των Χρύσα Τζελέπη και Ακη Κερσανίδη

Ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Σημείο εκκίνησης, η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80, όταν η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Ταξιδεύουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές τους, ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές οπτικές τους στον αυτοσχεδιασμό, στον ήχο και στη σιωπή, και παρακολουθούμε τις στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».

Σκιες Ονείρων 607

Σκιές Ονείρων του Δημήτρη Γεράρδη

Η ταινία πραγματεύεται διαφορετικές αντιλήψεις του βιωμένου χρόνου. Οι ήρωές της συμπορεύονται με τον χρόνο ή τον πολεμούν. Όμως, μετά από χρόνια, βρήκαν ένα τρόπο να ζουν με τα όρια που τους επιβάλλει.

Αναζητώντας τη Φετινέ 607

Αναζητώντας τη Φετινέ της Γελίζ Σουκρί

Η Πέμπε Μέντες, μια Κύπρια γεννημένη στην Αυστραλία, με την επανεγκατάσταση της στην Κύπρο αρχίζει την αναζήτηση της τύχης της αδελφής του παππού της, η οποία υποχρεώθηκε να παντρευτεί στα 14 της έναν Παλαιστίνιο και να φύγει από την Κύπρο χωρίς ποτέ να δώσει έκτοτε σημεία ζωής. Η θλιβερή ιστορία της Φετινέ και περίπου άλλων 1.000 γυναικών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου οι οποίες παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία αναδύεται στην επιφάνεια όταν η Πέμπε αρχίζει την έρευνα για να εντοπίσει την αγνοούμενη συγγενή της.

Η Επιστροφή 607

Επιστροφή του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Μπορεί το θέατρο να γίνει τρόπος εκπαίδευσης και επανένταξης για τους ανήλικους φυλακισμένους που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν από την παραβατικότητα; Σε μια φυλακή ανηλίκων οι κρατούμενοι ανεβάζουν τη ζωή τους στη σκηνή και γίνονται πρωταγωνιστές μιας ταινίας που για τέσσερα χρόνια προσπαθεί να ακυρώσει τους περιορισμούς και τα εμπόδια ενός «σωφρονιστικού» ιδρύματος.

Το Μπαλκόνι 607

Το Μπαλκόνι – Mνήμες Κατοχής του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη

Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων». Ένας Γερμανός ιστορικός μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις φωνές των προγόνων τους να περιγράφουν το έγκλημα. Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται συνθέτοντας το συλλογικό τραύμα.

Science Reactors 607

Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς της Λίλας Μώκου

Μπορεί η επιστήμη να γίνει απλή και κατανοητή για το ευρύ κοινό; Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαρότητα» της επιστήμης; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα των Science Reactors, που απαρτίζεται από επιστήμονες από διαφορετικά πεδία – φυσική, αστροφυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά. Όλα τα μέλη μοιράζονται εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό με τρόπο απλό, κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό.

Citizen Xenos 607

Citizen Xenos του Λουκά Παλαιοκρασά

Μια ταινία που ακολουθεί την καθημερινότητα έξι χαρακτήρων στο νησί της Λέσβου, διερευνώντας τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στη ζωή τους. Πρόσφυγες και εθελοντές, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το ταξίδι στις ακτές τις Λέσβου έως το κέντρο της Αθήνας και τα σύνορα της Ελλάδας.


Διαβάστε εδώ όλα όσα είδαμε στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.