Φεστιβάλ / Βραβεία

16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ελληνικά ντοκιμαντέρ στο επίκεντρο της κρίσης

στα 10

Αυτή είναι η φετινή σοδειά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, βάζοντας το δάχτυλό τους στην καυτή πλευρά της ελληνικής καθημερινότητας.

Flix Team
16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ελληνικά ντοκιμαντέρ στο επίκεντρο της κρίσης

«Επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, σύγχρονες εικόνες της κρίσης, διαδρομές στην Ιστορία και τη μνήμη, η πολιτική στο μικροσκόπιο, αλλά και έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία και σε πορτρέτα ξεχωριστών ανθρώπων, είναι οι θεματικές που κυριαρχούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ τα οποία συμμετέχουν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Συνολικά 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, συνθέτουν ένα γοητευτικό μωσαϊκό της ανθρώπινης πραγματικότητας και προσκαλούν το κοινό να το ανακαλύψει.»

Το επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην 16η διοργάνωσή του που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 23 Μαρτίου, ορίζει ήδη από την αρχή τις θεματικές που θα κυριαρχήσουν με έμφαση στην καυτή ελληνική πραγματικότητα, την άγνωστη πλευρά της ελληνικής ιστορίας και τα πορτρέτα ξεχωριστών ανθρώπων.

2

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ντοκιμαντέρ «Η Νονά» του Στέλιου Κούλογλου ανιχνεύει τη διαδρομή της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η ταινία «Στο Νήμα» των Έμιλυς Γιαννούκου και Αλέξανδρου Παπανικολάου ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο. Στο «Καιρός για Ηρωες» της Καλλιόπης Λεγάκη και του Άγγελου Κοβότσου, ο Ροβήρος Μανθούλης αποκαλύπτει τον έλληνα δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο, άνθρωπο-κλειδί στο σκάνδαλο Watergate. Το «128 Κερατέα: Μια Πραγματική Ιστορία» των Γρηγόρη Οικονομίδη και Βάιου Σύρρου καταγράφει το οδοιπορικό της εξέγερσης των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, ενώ το «ΣΤαγώνες» της Νέλλης Ψαρρού εστιάζει στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στο «Yusef’s Song» του Κώστα Πλιάκου, με οδηγό έναν ράπερ, παρακολουθούμε τη ζωή στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι.

2

ΚΡΙΣΗ

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος καταγράφει τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο ντοκιμαντέρ του «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση της κρίσης αποτυπώνουν τα ντοκιμαντέρ «Ο Αλλος Ανθρωπος» του Στάθη Γαλαζούλα, «Κοινωνικό Ωδείο/Notes» της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (φωτό), «Gr. Work In Progress» της Ελενας Ζερβοπούλου και «Point of no Return» της Αλκμήνης Μπούρα. Η Κατερίνα Πατρώνη παρουσιάζει εναλλακτικές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας στο «Η Τέχνη της Κρίσης, Η Περίπτωση του Θεάτρου». Καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν στη σημερινή Ελλάδα αναδεικνύονται μέσα από τα ντοκιμαντέρ «Στο Φαρμακείο» της Μύρνας Τσάπα και «Polka in Athens» της Κατερίνας – Μάρθας Κλαρκ.

2

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται στο επίκεντρο τριών ελληνικών ντοκιμαντέρ: Το «Παίζοντας με τη Φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου φέρνει στο φως τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ηθοποιοί στο Αφγανιστάν, το «Kismet» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου αποκαλύπτει την απρόσμενη επίδραση που έχουν τα τούρκικα σίριαλ στη γυναικεία χειραφέτηση στις αραβικές χώρες (φωτό), ενώ το «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη ερευνά το θέμα της κλειτοριδεκτομής μέσω μαρτυριών από την αφρικανική κοινότητα στην Ισπανία.

2

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Εικόνες της μετανάστευσης δίνουν οι ταινίες «Ηλιόσποροι» του Αντώνη Τολάκη (φωτό), με επίκεντρο παιδιά μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, και «Τα Ονειρα της Δημοκρατίας» του Μορτέζα Τζαφαρί, με ήρωες μια ομάδα ιρανών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη.

2

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η περιβαλλοντική συνείδηση αποτελεί τον κεντρικό άξονα στα ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» του Στρατή Βογιατζή, για το ορυχείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής (φωτό) και «Αλυκές» των Ήρας Ντίκα και Γιώργου Σαβόγλου για την παραγωγή αλατιού σε μια αλυκή στη Β. Ελλάδα.

2

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

To ντοκιμαντέρ «Relentless» του Δημήτρη Στατήρη, αποκαλύπτει το συνταρακτικό πορτρέτο ενός μποξέρ που μεγάλωσε σε ένα ζοφερό περιβάλλον στα περίχωρα του Μιλάνου. Σαν από αστυνομικό μυθιστόρημα, το «Lost in the Bewilderness» της Αλεξάνδρα Ανθονι αφηγείται μια υπόθεση γονικής απαγωγής και των συνταρακτικών συνεπειών της. Την απίστευτη ιστορία ενός Ελληνα που κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων, πολέμησε στο Βιετνάμ, άλλαξε στρατόπεδο και κατέληξε εθνικός ήρωας των Βιετκόνγκ ξετυλίγει το ντοκιμαντέρ «Βιετ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γιάννη Τριτσιμπίδα (φωτό). Εναν πολυμήχανο, ασυμβίβαστο άνθρωπο που δεν το ‘βαλε ποτέ κάτω παρουσιάζει το «Λούης - Επτά Φορές να Πέφτεις, Οκτώ να Σηκώνεσαι» του Γιώργου Ζέρβα, ενώ στο «Βόη Ενας Αγώνας Τυφλών» της Ελένης Χρυσομάλλη, πρωταγωνιστεί η αποφασιστικότητα μιας ομάδας τυφλών που παίζουν ποδόσφαιρο.

2

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Συναισθηματικά φορτισμένο, το ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα - Ανθρωποι και Σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη, παραθέτει μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη σφαγή των Καλαβρύτων. Κινηματογραφικό ενδιαφέρον έχει το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό» του Βασίλη Δούβλη, το οποίο φέρνει στο φως λογοκριμένα καρέ ταινιών που προβλήθηκαν στη διάρκεια της χούντας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Παντελής Βούλγαρης μοιράζονται μεταξύ άλλων τις δικές τους εμπειρίες. Η ιστορία του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης που παράχθηκε από τον Γουλανδρή στη Σύρο περνά μέσα από το «Ανάμεσα σε δυο Νησιά» του Μιχάλη Σταυρόπουλου (φωτό), ενώ τα «Γιάννενα του Στοχασμού και των Θρύλων» των Πάνου Κυπαρρίση και Φάνη Δούσκου καταγράφουν την ιστορική και καλλιτεχνική διαδρομή της πόλης.

2

ΤΕΧΝΗ

Ο αγώνας και οι αγωνίες των νέων ηθοποιών ξεδιπλώνονται στο ντοκιμαντέρ «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, ενώ στη «Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων» ο Νίκος Γραμματικός στοχάζεται πάνω στο μύθο της Μήδειας (φωτό). Καλλιτεχνικές αναζητήσεις, καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες, εικόνες της κρίσης θέατρο και διάδραση κυριαρχούν στα ντοκιμαντέρ «Should I Stay or Should I go? (Να μείνω ή να φύγω;)» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «Δεύτερο Τέλος» του Νίκου Λυγγούρη, «Dokime» του Γιώργου Κραββαρίτη, «Οδοιπορικό στους Δελφούς» της Αποστολίας Παπαϊωάννου και «Σχετικά με το Τέλος του Κόσμου» του Γιάννη Μισσουρίδη. Στα χνάρια του Τζέιμς Τζόις κινείται η Βουβούλα Σκούρα στο «The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδια του, των Ελληνικών» ένας ηθοποιός από την Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου θυμάται στη «Θηλειά» του Βασίλη Λουλέ, ένα εικαστικό χωριό στήνεται με την καθοδήγηση του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη στο «Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό» του Παναγιώτη Κράββαρη, ενώ στο «Unplugged» ο Τζώρτζης Γρηγοράκης μας ταξιδεύει στο μουσικό φεστιβάλ του Zermatt των Αλπεων.

2

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Το πορτρέτο του διακεκριμένου έλληνα ζωγράφου Π. Τέτση σκιαγραφεί το ντοκιμαντέρ Παναγιώτης Τέτσης «Παίζοντας με τα Χρώματα» του Γιάννη Βαμβακά, η Αιμιλία Μηλού ακολουθεί στην καθημερινότητά του τον ζωγράφο Άντη Ιωαννίδη στο «Να ταΐσω τους Μέρμυγκες», το «ΑΡΙΚΑ.Α» του Μένιου Καραγιάννη παρουσιάζει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του ζωγράφου Δημήτρη Ανδριανόπουλου, ενώ το «Ες Αύριον τα Σπουδαία - Πορτρέτα του Αύριο: Η Φαντασμαγορία της Ηττας» της Αναστασίας Χριστοφορίδου συστήνει τον εικαστικό καλλιτέχνη Γιώργο Τζινούδη από τη Θεσσαλονίκη (φωτό). Διαφορετικές προσωπικότητες από όλα τα φάσματα της τέχνης αναδεικνύονται στα ντοκιμαντέρ: «Οπτική γωνία: Mythogenesis» του Νίκου Πανουτσόπουλου, «Οπτική γωνία: Το Χρώμα» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Genevieve Clancy, Στιγμές ζωής» της Ηρώς Σιαφλιάκη, «Ακριβέ μας Νίκο» του Αλέξη Κλεάνθους, «Ες Αύριον τα Σπουδαία – Πορτρέτα του Αύριο: Κρίτων ο Ακροβάτης» του Γρηγόρη Βανταρινού, «Stairway To Titika» του Παύλου Κοσμίδη και «Το Κενό. Η Μουσική Περίπτωση της Κατερίνας Πετράκου» του Δημήτρη Παπούλια.

2

ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ξεχωριστές εικόνες της Ελλάδας απαθανατίζουν πολλά από τα ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ: Ένα πανηγύρι με διονυσιακά στοιχεία - «Τα δολάρια του Αγίου» της Αύρας Γεωργίου -, το πρώτο ροκ μπαρ στο Βόλο -«10.000 Νύχτες» του Κώστα Ανέστη-, η ιστορία των θερινών κινηματογράφων - «2013 Θερινά σινεμά στην Αθήνα» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου-, η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή μποξ στην Ελλάδα - «Μποξέρ» του Γιώργου Παντελεάκη (φωτό)-, γνωστές προσωπικότητες του εξωτερικού (Βικτόρια Χίσλοπ, Ρος Ντέιλι κ.ά.) που ζουν στην Κρήτη - «Cretativity» του Μανώλη Κριτσωτάκη-, πορτρέτα ανθρώπων που ζουν στην Πάτμο - «Η ζωή στη Χώρα των Συνόρων» των Μπάμπη Τσούτσα, Αγκάθα Νταρλάση, Ελένης Λαμπροπούλου, Γιάννη Νικολάου, Μιχαήλ Αρμάν Πογκοσιάν -, καθημερινά στιγμιότυπα στην Ανάφη - «Μια αναπνοή στο Αιγαίο» του Αποστόλη Ασημακόπουλου-, και το προσκύνημα στην Τήνο - «Paradise» της Λίας Τσάλτα.


Ελληνικές ταινίες φιλοξενούνται και στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ, πέντε στο τμήμα Docs in Progress και τέσσερις στο Docs in Τhessaloniki / EDN Pitching Forum 2014.

Να σημειωθεί ότι για τρίτη χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει (19,20,21/3/2014) την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (Ove Rishoj Jensen-Web Editor & Film Consultant του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ / EDN, Αλέξανδρος Χριστογιάννης-Acquisitions & Program Manager και Flora Gregory-Commissioning Editor), θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ, η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DOCS IN PROGRESS

Τα Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 16ου ΦΝΘ είναι συνολικά 9 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.

Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Docs in Progress είναι οι εξής:

1. Πολυαγαπημένες Μέρες, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, Παραγωγή: Γιώργος Αβραάμ -Walking Around The World Ltd, Συμπαραγωγή: Filmblades Ltd, Atlantis Ltd, Roll Out Vision Services, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Κύπρος

2. Docville, Σκηνοθεσία: Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πατρώνη, Καλλιόπη Λεγάκη, Ηλίας Δημητρίου, Αγγελος Κοβότσος, Νατάσα Ξύδη, Σταύρος Ψυλλάκης, Μάρκος Γκαστίν, Παραγωγή: Μάρκος Γκαστίν - Minimal Films, Ελλάδα

3. H Ένη Πήρε τ’ Οπλο της, Σκηνοθεσία: Πόλυ Βλάχου, Παραγωγή: Δημήτρης Βερνίκος, Ελλάδα

4. The Invisible Hands, Σκηνοθεσία: Μαρίνα Γιώτη, Γιώργος Σαλαμέ, Παραγωγή: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Μαρίνα Γιώτη - Haos Film, Συμπαραγωγή: Laura Sestito - MeMSéA, Ελλάδα / Ιταλία

5. Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια, Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ – Anemon Productions, με την συμπαράσταση των EU Media Programme & Goethe Institut, Ελλάδα

DOCS IN THESSALONIKI / EDN PITCHING FORUM 2014

Το Docs in Τhessaloniki / EDN Pitching Forum 2014 διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA, στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

Οι ελληνικές συμμετοχές του Docs in Thessaloniki / EDN Pitching Forum 2014 είναι οι εξής:

1. Andreas Papandreou - The Making of a Political Maverick, Σκηνοθεσία: Γιάννης Δράκος, Stan Draenos, Παραγωγή: Magnus Briem - Schadenfreude Films, Ελλάδα
2. Five Times A Stranger, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου, Παραγωγή: Μαρία Π. Κουφοπούλου - Land Art Productions, Ελλάδα
3. The Μost Βoring Τhing in the World, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Πιτούλη, Carlos Muñoz Gomez-Quintero, Παραγωγή: Joan Soler - Cinefilms Productions, Ισπανία
4. Next Stop: Utopia, Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης, Παραγωγή: Απόστολος Καρακάσης, Ελλάδα και Carl Ludwig Rettinger, Lichtblick Film, Γερμανία.

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 14 έως και τις 23 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: