Buzz

Η καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό ανατράπηκε από το Εφετείο της Νέας Υόρκης

of 10

Σε μια ανατροπή το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής στη δίκη του Γουάινστιν το 2020 είχε επιδείξει προκατάληψη επιτρέποντας στις γυναίκες να καταθέσουν για ισχυρισμούς που δεν ήταν μέρος της υπόθεσης.

Η καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό ανατράπηκε από το Εφετείο της Νέας Υόρκης

Ηταν Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο πιο δυνατός παίκτης του σύγχρονου σινεμά, ο πιο καθοριστικός παραγωγός του αμερικανικού κινηματογράφου, καταδικάστηκε ως βιαστής. Ηταν μια στιγμή ορόσημο στο κίνημα #MeToo που ξεκίνησε τις κατηγορίες εναντίον του το 2017.

Ο Γουάινστιν εκτίει ποινή φυλάκισης 23 ετών στο σωφρονιστικό κέντρο Mohawk, μια φυλακή μεσαίας ασφαλείας στη Ρώμη της Νέα Υόρκη. Θα παραμείνει φυλακισμένος καθώς καταδικάστηκε επίσης και για βιασμό στο Λος Αντζελες το 2022 και καταδικάστηκε σε επιπλέον 16 χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο, ο Γουάινστιν αθωώθηκε στη δίκη του Λος Αντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μια γυναίκα που κατέθεσε εναντίον στη Νέα Υόρκη.

Ομως τώρα το Εφετείο της Νέας Υόρκης έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Την Πέμπτη, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο δικαστής στη δίκη του Γουάινστιν το 2020 είχε επιδείξει προκατάληψη επιτρέποντας στις γυναίκες να καταθέσουν για ισχυρισμούς που δεν ήταν μέρος της υπόθεσης. Το δικαστήριο διέταξε τώρα νέα δίκη.

Διαβάστε ακόμα: 23 χρόνια φυλάκισης στον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Harvey Weinstein MAIN

Στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, ο Γουάινστιν καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση στη Μίριαμ Χέιλι, πρώην βοηθό παραγωγής στο «Project Runway», στο διαμέρισμά του το 2006. Καταδικάστηκε επίσης για βιασμό της Τζέσικα Μαν σε ένα ξενοδοχείο το 2013.

Οι δικηγόροι του Γουάινστιν, με επικεφαλής τον Αρθουρ Αϊντάλα, άσκησαν έφεση κατά της καταδίκης για πολλούς λόγους. Ενα κατώτερο δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την έφεση το 2022, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας συμφώνησε να εκδικάσει την υπόθεση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Γουάινστιν, Τζούντα Ενγκελμάγιερ, δήλωσε σε μια δήλωση: «Είμαστε ενθουσιασμένοι. Εχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του λόγω της υπόθεσης του Λος Αντζελες. Μελετάμε τα μικρά γράμματα της έφεσης αυτή τη στιγμή». Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξαναδικάσουμε αυτή την υπόθεση και θα παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας έναντι των επιζώντων αυτής της σεξουαλικής επίθεσης».

Διαβάστε ακόμα: O Xάρβεϊ Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για τις δυο από τις πέντε κατηγορίες και γλυτώνει τα ισόβια

harvey weinstein main

Ομως οι κατήγοροι του Χάρβεϊ Γουάινστιν επέκριναν την απόφασή του Εφετείου να ανατρέψει την καταδίκη του για βιασμό στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι είναι «τελείως άδικη» και ένα «σημαντικό βήμα πίσω». «Τα νέα σήμερα δεν είναι μόνο απογοητευτικά, αλλά είναι βαθιά άδικα», ανέφερε σε δήλωσή τους οι Silence Breakers, μια ομάδα επιζώντων του Γουάινστιν. «Αλλά αυτή η απόφαση δεν μειώνει την εγκυρότητα των εμπειριών μας ή την αλήθεια μας. Είναι απλώς ένα βήμα πίσω. Ο άνδρας που κρίθηκε ένοχος συνεχίζει να εκτίει ποινή σε φυλακή της Καλιφόρνια. Όταν οι επιζώντες παντού έσπασαν τη σιωπή τους το 2017, ο κόσμος άλλαξε. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δυνατοί και να υποστηρίζουμε αυτή την αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη για τους επιζώντες παντού».

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω για την απόδοση ευθυνών για πράξεις σεξουαλικής βίας», είπε ο δικηγόρος Ντάγκλας Γουίγκντορ, ο οποίος εκπροσωπούσε δύο από τους μάρτυρες Μόλινου που κλήθηκαν να δείξουν ότι οι επιθέσεις του Γουάινστιν είχαν ένα κοινό μοτίβο. «Τα δικαστήρια παραδέχονται συνήθως στοιχεία για άλλες αδικαιολόγητες πράξεις όταν βοηθούν τους ενόρκους να κατανοήσουν ζητήματα που αφορούν την πρόθεση, τον τρόπο λειτουργίας ή το σχέδιο του κατηγορουμένου. Οι ένορκοι έλαβαν οδηγίες σχετικά με τη συνάφεια αυτής της κατάθεσης και η ανατροπή της ετυμηγορίας είναι τραγική καθώς θα απαιτήσει από τα θύματα να υπομείνουν ακόμη μια δίκη».