Γυρίσματα

«Το Τελευταίο Σημείωμα»: Το Flix στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη

στα 10

Το Flix βρέθηκε στην Κρήτη, παρακολούθησε το γύρισμα και πήρε συνεντεύξεις από τον Παντελή Βούλγαρη, την Ιωάννα Καρυστιάνη και το καστ του «Τελευταίου Σημειώματος». Δείτε το βίντεο.

«Το Τελευταίο Σημείωμα»: Το Flix στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη

Μία από τις τελευταίες μέρες της άνοιξης προσγειωθήκαμε στα Χανιά και πήραμε αμέσως τον ανηφορικό δρόμο προς το ύψωμα Καλάμι - 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης. Με πανοραμική θέα του κόλπου της Σούδας και ανατριχιαστικά κοντά στον οικισμό, μας περίμεναν τα τείχη του φρούριου Ιτζεδίν. Πρόκειται για το μοναδικό οθωμανικό φρούριο της Κρήτης, το οποίο χτίστηκε το 1872 από τον Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Οθωμανοί διώχνοντας τους Ενετούς είχαν χτίσει Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και πήρε το όνομά του προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατουμένων, κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών.

Δείτε επίσης: Αυτό είναι το πρώτο teaser trailer για «To Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη

Βούλγαρης 607

Το τελευταίο σημείωμα Flix interviews 607 2

Δε θα υπήρχε λοιπόν πιο κατάλληλη τοποθεσία για να γυρίσει ο Παντελής Βούλγαρης τη νέα του ταινία, «Το Τελευταίο Σημείωμα». Σε σενάριο του ίδιου και της Ιωάννας Καρυστιάνη, μουσική (σε πρώτη συνεργασία με τον πατέρα του) του Αλέξανδρου Βούλγαρη και διεύθυνση φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή, «To Τελευταίο Σημείωμα» είναι μία ταινία εμπνευσμένη και πάλι από την πρόσφατη ελληνική Ιστορία: την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

Διαβάστε κι αυτό: «Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1975»: Τα πέτρινα χρόνια της Χούντας με το βλέμμα του Παντελή Βούλγαρη

Το τελευταίο σημείωμα Flix interviews 607 3

Το τελευταίο σημείωμα Flix interviews 607 4

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης (τον ερμηνεύει ο ο Ανδρέας Κωνσταντίνου των «Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ (στο ρόλο ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε- «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση») . Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Ελληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό κάποιον άλλον κι έχοντας τη διάθεση να φυγαδεύσει τον ίδιο και την αρραβωνιαστικιά του (την ερμηνεύει η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ των «Tyrant» και «The Borgias») στο Βερολίνο.

Το τελευταίο σημείωμα Flix interviews 607 5

Το τελευταίο σημείωμα Flix interviews 607 6

Το τελευταίο σημείωμα Flix interviews 607 7

Η κάμερα του Flix βρέθηκε στο γύρισμα την κατάλληλη στιγμή, σε μια σημαντική σκηνή για την ιστορία της ταινίας, που συμπεριλαμβάνει και τους τρεις πρωταγωνιστές..

Δείτε το βίντεο με την ατμόσφαιρα του γυρίσματος και τις συνεντεύξεις μας με τους Παντελή Βούλγαρη και Ιωάννα Καρυστιάνη, αλλά και τους πρωταγωνιστές Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Χαρά Λιουδάκη, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου και Αινεία Τσαμάτη.

Η ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή της Black Orange, σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV και Μικρά Αγγλία Α.Ε. Θα κάνει την πρεμιέρα της στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου, από την Tanweer.


Διαβάστε περισσότερα: