Άποψη

Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 9

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2012.

Flix Team
Top Ten Flix 2012: Το νούμερο 9

«Σώμα με Σώμα» («De Rouille et d’ Os») του Ζακ Οντιάρ

Μετά την «πτώση», όχι η άνοδος, αλλά τουλάχιστον η αποδοχή. Βαθιά ανθρωπιστής και σκληρά ρεαλιστής, ο Ζακ Οντιάρ βρίσκει κάπου μέσα στους διαλυμένους ήρωές του το ρομαντισμό και την αγάπη. Διασκευάζοντας ελεύθερα τις ιστορίες του Κρεγκ Ντέιβιντσον, ο Γάλλος σκηνοθέτης κάνει μια ταινία πολύ δική του, με ήρωες «μικρούς» ανθρώπους που τολμούν την απρόσμενη υπέρβαση. Ο Οντιάρ καταφέρνει μέσα από την ιστορία της Στεφανί και του Αλί να σκιαγραφήσει ταυτόχρονα τις πολύ προσωπικές αντοχές και μάχες και την αλοιωμένη Ευρώπη που δοκιμάζει τα όριά της.

rouilleB

Power Points

Το εκπληκτικά ισορροπημένο σενάριο που αγριεύει, συγκινεί, αλλά απομακρύνεται από κάθε υπερβολή. Η γνώριμα μεγαλειώδης ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ. Η αποκάλυψη (μετά τη «Μοσχαροκεφαλή») του Ματίας Σένερτς που έγινε ο ηθοποιός που θέλουμε να παρακολουθούμε. Η γαλλική Κυανή Ακτή που στην ακροθαλασσιά της φιλοξενεί μικρά και μεγάλα δράματα. Η λυρική φωτογραφία της Red Epic, το διακριτικό εφέ που στέρησε τη Μαριόν Κοτιγιάρ από τα πόδια της. Η αίσθηση ότι αυτή είναι μια ακραία ιστορία με μια πολύ οικεία διάσταση.

Θα μείνει κλασική γιατί

…ό,τι σου λείπει το «φωνάζεις», το γράφεις με μεγάλα γράμματα, για να το απομυθοποιήσεις και να το ξεπεράσεις. ΑΡΙΣΤΕΡΟ. ΔΕΞΙ.

rouilleC

Γράψαμε στο Flix

Ακρωτηριασμένοι... από την ίδια τη ζωή, θα χρειαστούν ο ένας τον άλλον για να μπορέσουν να ενώσουν τα χαμένα άκρα του σώματος τους. Η Στεφανί τα πόδια της και ο Αλί τα διαρκώς τραυματισμένα χέρια του που ματώνουν κάθε φορά που ο βίαιος χαρακτήρας του του δίνει εντολή να χτυπήσει ένα τοίχο, τους ανθρώπους που αγαπαέι, τους αντιπάλους του στους αυτοσχέδιους αγώνες πάλης που συμμετέχει για να κερδίζει εύκολα χρήματα. Η επαφή τους, στην αρχή φιλική, στη συνέχεια σαρκική, στο τέλος ερωτική, δεν είναι παρά μια διαδρομή αναγνώρισης των δυνατοτήτων και των αντοχών των σωμάτων τους, καθώς αυτά ενώνονται σε μια διαρκή αναψηλάφηση και γνωριμία του «άλλου». Διαβάστε ολόκληρη την κριτική εδώ.

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Η Στεφανί αλλάζει το πριν με το τώρα. Ζητά βοήθεια, παραμερίζει την ντροπή κι αυτό που κάποτε ήταν η ζωή και μετά ο θάνατος, γίνεται τώρα η κάθαρση: η θάλασσα.


Και κάτι ακόμα

Η ταινία «Σώμα με Σώμα» έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Εκεί, στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, ο Ζακ Οντιάρ, η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Ματίας Σένερτς μίλησαν για την ιστορία τους, τους ήρωές τους και τη συνεργασία τους. Θυμηθείτε τι είπαν και δείτε ένα σύντομο βίντεο εδώ. Λίγο αργότερα, ο Ματίας Σένερτς μίλησε στο Flix κι εξήγησε ότι «θέλει οι ρόλοι να τον τρομοκρατούν!» Διαβάστε τη συνέντευξή του εδώ.

Ψηφίστε και εσείς για την καλύτερη ταινία του 2012. Μάθετε εδώ λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Flix.