Ενημέρωση

Το Τανγκό των Χριστουγέννων – πρώτο trailer!

στα 10

Το best seller του Γιάννη Ξανθούλη, η υπογραφή του Νίκου Κουτελιδάκη, οι Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ελένη Κοκκίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το Τανγκό των Χριστουγέννων – πρώτο trailer!

Ενα πέπλο αισθησιασμού, μια Ελλάδα που σχεδιάζει το πορτρέτο της και μικρές ανθρώπινες ιστορίες, κάτω από τη μουσική του Γιάννου Αιόλου που εμπνέει πάθη. Η πρώτη μεγάλη ελληνική ταινία της επόμενης σεζόν μας αποκαλύπτεται!

Η μόλις δεύτερη ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη είναι έτοιμη και το τρέιλερ του «Τανγκό των Χριστουγέννων» που παρουσιάζει αποκλειστικά το Flix δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώσει πως εκτός από αθεράπευτα νοσταλγικός, ο μεγάλος νεοέλληνας συγγραφέας υπήρξε ανέκαθεν αμετανόητα κινηματογραφικός.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα γιατί τα περισσότερα από τα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη δεν έχουν μεταφερθεί ήδη στον κινηματογράφο. Γραμμένα με τον πλέον χαρακτηριστικό δαιμόνιο τρόπο, σαν προσωπικά ημερολόγια αναμόχλευσης μιας συλλογικής μνήμης που ανασύρεται κάθε φορά με μια αναπάντεχη και βαθιά μελαγχολική διαστροφή, τα «κλασικά» πλέον μυθιστορήματα του Ξανθούλη δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα πράγματα για να γίνουν σινεμά. Εναν ικανό σεναριογράφο που θα αντιληφθεί τον ρυθμό τους και έναν ακόμη ικανότερο σκηνοθέτη για να καταγράψει την έτσι κι αλλιώς κινηματογραφική αφήγηση τους.

Αν υπάρχει ένας, λοιπόν, λόγος για τον οποίο, μέχρι σήμερα, το μοναδικό μυθιστόρημα του παραγωγικότατου Γιάννη Ξανθούλη που έχει γίνει ταινία είναι το «Πεθαμένο Λικέρ» (σε μια μάλλον ατυχή μεταφορά του από τον Γιώργο Καρυπίδη το 1992) και χωρίς να μετράει κανείς την αξιέπαινη αν και άχρωμη τηλεοπτική μεταφορά του «...ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» από τον Κώστα Κουτσομύτη το 2000, αυτός είναι μάλλον... το χιούμορ. Αυτή η σπάνια αίσθηση του αυτοσαρκασμού που διατρέχει τη γραφή του Ξανθούλη και ακόμη και σε όσους γνωρίζουν καλά το έργο του προκαλεί διαρκώς μια αίσθηση αμηχανίας για το αν βρίσκεται πανταχού παρούσα στις ιστορίες του για να τις ανατρέψει ή να τις αναδείξει.

Η είδηση της μεταφοράς στον κινηματογράφο ενός από τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματα του Γιάννη Ξανθούλη, του «Τανγκό των Χριστουγέννων» υπήρξε, λοιπόν, κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη και η έξοδος της το Δεκέμβριο του 2011 προκαλεί ανυπομονησία.

Οι οιωνοί είναι θετικοί. Ο έμπειρος Νίκος Κουτελιδάκης στη θέση του σκηνοθέτη, ο σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Βαγγέλης Νάσης στο σενάριο και οι Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ελένη Κοκκίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το «Τανγκό των Χριστουγέννων».

Τοποθετημένη στην δεκαετία του '70 σε ένα στρατόπεδο στον Εβρο, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η ταινία αφηγείται την ιστορία του υπολογαχού Στέφανου Καραμανίδη που δεν ήξερε να χορεύει τανγκό και που προκειμένου να ζητήσει σε χορό τον έρωτα της ζωής του, τη σύζυγο του Συνταγματάρχη, θα ζητήσει τη βοήθεια ενός φαντάρου που θα του μάθει να χορεύει. Διάχυτος ερωτισμός, μια Ελλάδα σε αναζήτηση ταυτότητας και μικρές ανθρώπινες ιστορίες μεγεθυμένες από την αναζήτηση της «ελευθερίας» είναι μόνο λίγα από όσα θα αποκαλυφθούν την 1η Δεκεμβρίου, επίσημη ημερομηνία εξόδου της ταινίας στους κινηματογράφους.