Συνέντευξη

O Iθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί συναντούν το Flix λίγο «Πριν τα Μεσάνυχτα»

στα 10

Ο Ιθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί επιμένουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τη Σελίν και τον Τζέσι, τους ήρωες της τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Μιλώντας μαζί τους, όμως, είσαι σίγουρος πως ό,τι ενώνει αυτούς τους δύο ανθρώπους είναι κάτι πιο δυνατό από τρεις ταινίες.

O Iθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί συναντούν το Flix λίγο «Πριν τα Μεσάνυχτα»

Είναι δύσκολο να βλέπεις μαζί τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί και το μυαλό σου να μην ταξιδέψει πίσω στο 1995 όταν τους είδες για πρώτη φορά να μοιράζονται ένα εφηβικό βράδυ στη Βιέννη, ξεκινώντας αυτό που τελικά θα εξελισσόταν σε μια από τις πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες που γνώρισε ο σύγχρονος κινηματογράφος.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, ξεφυλλίζουν μαζί μας το μεγάλο βιβλίο που τους ταξίδεψε από τη Βιέννη στο Παρίσι και από εκεί στη Μεσσηνία και μιλούν για το «Πριν τα Μεσάνυχτα», τα χρόνια που περνούν κάνοντας τους ανθρώπους πιο σοφούς, τη δική τους άποψη για το πώς πρέπει να είναι μια ρομαντική ταινία και το πόσο ταυτόχρονα μακριά και κοντά βρίσκονται από τον Τζέσι και τη Σελίν.

Πόσο έχετε αλλάξει σαν άνθρωποι από την εποχή της πρώτης ταινίας και πόσο έχει αλλάξει η σχέση σας μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια;

Ιθαν Χοκ: Η Ζιλί έχει γίνει παθιασμένη Μουσουλμάνα, έχει αφιερώσει τη ζωή της στον Αλλάχ...

Ζιλί Ντελπί: Μην κοροιδεύεις. Αυτό είναι το μόνο πράγμα με το οποίο δεν μπορείς να αστειευτείς. Πες απλά πως είμαι μια αφοσιωμένη καλόγρια.

Ιθαν Χοκ: Δεν θα ήταν φανταστικό όμως να ήταν αλήθεια και να έμπαινες εδώ...

Ζιλί Ντελπί: Μην κοροιδεύεις. Μην ξαναπείς τη λέξη Αλλάχ. Θα μπλέξεις.

Ιθαν Χοκ: Γιατί; Είναι μια υπέροχη λέξη...

Ζιλί Ντελπί: Εγώ λέω συχνά «Inch Allah». Τελωσπάντων. Στην πρώτη ταινία δεν ήμασταν φίλοι. Είχαμε μόλις συναντηθεί.

Ιθαν Χοκ: Οπότε μας άρεσε ο άλλος πιο πολύ.

Ζιλί Ντελπί: Ναι. Τότε αγαπιόμασταν πιο πολύ. Τώρα δεν νομίζω ότι ο ένας αρέσει στον άλλον.

Ιθαν Χοκ: Οπως ακριβώς συμβαίνει στους χαρακτήρες μας, η σχέση μας βαθαίνει. Τώρα έχουμε γράψει τρεις ταινίες μαζί και αυτό είναι κάτι που μας έχει δέσει πολύ.

Ζιλί Ντελπί: Οταν δουλεύουμε, ανοιγόμαστε ο ένας στον άλλον, μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Πρέπει να ανασύρουμε πολλά πράγματα προκειμένου να είμαστε αληθινοί απέναντι στους ήρωές μας. Κι αυτό γιατί δεν είμαστε ζευγάρι στην πραγματική ζωή, δεν ήμασταν ποτέ. Και αν ήμασταν, το έχω ξεχάσει...

2 Before Sunrise, 1995

Πόση Σελίν και πόσος Τζέσι κρύβεται μέσα σας;

Ιθαν Χοκ: Δουλεύουμε από κοινού προκειμένου να δημιουργήσουμε κάτι αυθεντικό και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να θολώσεις τα νερά ανάμεσα στον χαρακτήρα και αυτόν που τον υποδύεται σε τέτοιο σημείο ώστε να πιστεύει κανείς πως η Ζιλί και εγώ είμαστε ζευγάρι.

Ζιλί Ντελπί: Στη δεύτερη ταινία, μας στεναχώρησε το γεγονός πως κάποιοι είχαν πιστέψει πως ήμασταν πραγματικά μαζί. Είναι ένα κοπλιμέντο αν το σκεφτείς καλύτερα.

Ιθαν Χοκ: Οποτε το πετυχαίνουμε αυτό, σημαίνει πως η δουλειά μας είναι σωστή. Πως ο κόσμος καταλαβαίνει πως αυτοσχεδιάζουμε πάνω σε πράγματα που έχουμε ζήσει πραγματικά.

Ζιλί Ντελπί: Κάθε φορά που γράφουμε μια καινούρια ταινία κοιτάμε τις προηγούμενες και είναι πραγματικά κάτι το καταπληκτικό. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε κλείσει ούτε ένα εικοσιτετράωρο μαζί. Στην πρώτη ταινία ήταν μόνο ένα βράδυ, στη δεύτερη λίγες ώρες και τώρα είμαστε μαζί στη οθόνη για οκτώ περίπου ώρες.

Ιθαν Χοκ: Υπάρχουν πολλές ταινίες με ήρωες που επιστρέφουν από εκεί που σταμάτησαν, αλλά οι τρεις ταινίες του Ρίτσαρντ λειτουργούν στην πραγματικότητα σαν μια μεγάλη σε διάρκεια ταινία.

Ζιλί Ντελπί: Σύντομα, θα διοργανώνονται μαραθώνιοι...

2 Before Sunset, 2004

Σκέφτεστε καμια φορά στην καθημερινή σας ζωή τι θα έκανε ο άλλος σε μια συγκεκριμένη κατάσταση; Πώς θα αντιδρούσε; Τι λύση θα έδινε;

Ζιλι Ντελπί: Οχι. Είμαστε συγγραφείς. Δεν ταυτίζομαι με τη Σελίν. Δεν έχουμε τις ίδιες ζωές, την ίδια δυναμική.

Ιθαν Χοκ: Καμιά φορά σκέφτομαι πως αυτό είναι κάτι που θα έκανε ο Τζέσι. Αλλά μάλλον όλα αυτά είναι σκέψεις για μελλοντικά βιβλία που δεν θα γραφτούν ποτέ...

Πώς γράφετε τους διαλόγους:

Ζιλί Ντελπί: Δουλεύουμε πάνω στους διαλόγους και οι τρεις μας. Και ξανά και ξανά... Λέμε τα λόγια, τα κάνουμε πρόβα, τα αλλάζουμε...

Ιθαν Χοκ: Ξεκινάει πάντα χάλια! Με ιδέες που μετά τις πετάμε γιατί σκεφτόμαστε πως κανείς δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο στην πραγματική του ζωή.

Ζιλί Ντελπί: Οταν καταλαβαίνουμε πως αυτά που γράφουμε είναι υπερβολικά, τα στρογγυλεύουμε. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε μια λέξη αυτοσχεδιασμού στην ταινία. Ούτε μια. Ολα είναι γραμμένα.

Οταν διαφωνείτε για κάποιο διάλογο, ποιος κερδίζει;

Ιθαν Χοκ: Ο Ριτσαρντ έχει ένα κανόνα, αν κάποιος από εμάς διαφωνεί, πετάμε το διάλογο. Η σχέση μας είναι πραγματικά φιλελεύθερη. Αν η Ζιλί έχει μια ιδέα με την οποία έχει παθιαστεί και δεν μας αρέσει, αλλά επιμένει, πρέπει να μας πείσει πως αξίζει τον κόπο. Και αυτό κάνει την ιδέα καλύτερα. Και το ίδιο συμβαίνει με όλους μας.

Ζιλί Ντελπί: Πρέπει να είναι κάτι σημαντικό, κάτι που να φέρνει κάτι στη σκηνή, στους χαρακτήρες, στην ιστορία.

Ιθαν Χοκ: Ο Ρίτσαρντ είναι αυτός που θα μοντάρει την ταινία, οπότε έχει τον τελικό λόγο για όλα. Αλλά είναι ο πιο μη αυταρχικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει.

Ζιλί Ντελπί: Μας ρωτάει πάντα για όλα τα στοιχεία της ταινίας. Ακόμη και για τις τοποθεσίες...

Ιθαν Χοκ: Πολλοί σκηνοθέτες έχουν αυτήν την αίσθηση της εξουσίας. «Είναι η ταινία μου». Ο Ρίτσαρντ θέλει να νιώθουμε πως βρισκόμαστε στην «ταινία μας». Τα καλύτερα πράγματα προκύπτουν όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται, έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Και πρέπει να είσαι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες σου για να το κάνεις αυτό. Δεν κάνει ποτέ κάτι που δεν του αρέσει, αλλά ξέρει να ξεχωρίζει την καλή ιδέα και να την αναδεικνύει.

Γράφετε ο καθένας τα δικά του λόγια;

Ζιλί Ντελπί: Δεν γράφω μόνο τα λόγια της Σελίν. Γράφουμε όλοι και τα λόγια των άλλων. Θυμάμαι στο «Πριν το Ηλιοβασίλεμα», όταν ο Τζέσι λέει στη Σελίν πως «Θα γίνεις μια καλή μητέρα...», πως μια φίλη μου μου είπε πως επέτρεψα στον Ιθαν να γράψει μια τόσο συγκαταβατική ατάκα. Στην πραγματικότητα το είχα γράψει εγώ.

Ιθαν Χοκ: Γράφει ο ένας μια ατάκα και μετά ο άλλος συνεχίζει και ο τρίτος ολοκληρώνει τον διάλογο. Είναι μια συλλογική δουλειά. Οι περισσότερες ρομαντικές κομεντί μοιάζουν να έχουν μια ατζέντα πάνω στο πως συμπεριφέρονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Το «Ξάγρυπνος στο Σιάτλ» νιώθεις πως είναι μια φεμινιστική άποψη μιας γυναίκας για το πώς θα έπρεπε να είναι ο έρωτας.

Ζιλί Ντελπί: Οταν συναντήθηκα πρώτη φορά με τον Ρίτσαρντ με ρώτησε αν γράφω. Και το ήθελε αυτό...

Ιθαν Χοκ: Ηθελε από την αρχή η ταινία να μην έχει φύλο. Οι φωνές και των δυο μας είναι πολύ δυνατές και ο Ρίτσαρντ προσπαθεί πάντα να βγάλει από μέσα μας το καλύτερο.

2Before Midnight, 2013

Στο «Πριν τα Μεσάνυχτα» δεν υπάρχει κάποιο τρένο ή κάποιο αεροπλάνο που πρέπει να προλάβετε. Πώς δημιουργήσατε αυτό το αίσθημα του επείγοντος, ώστε να λειτουργήσει και στην τρίτη ταινία;

Ιθαν Χοκ: Αυτό ήταν το πιο δύσκολο πράγμα στο «Πριν τα Μεσάνυχτα». Δεν υπάρχει κάποιο ρολόι που μετράει το χρόνο και πραγματικά αναρωτηθήκαμε γιατί μετά από τόσα χρόνια που είναι μαζί, αποφασίζουν αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα να μιλήσουν για τη σχέση τους.

Ζιλί Ντελπί: Συζητήσαμε πολύ γι' αυτό και αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έχω πει ποτέ στο αγόρι μου, παρόλο που ήμαστε μαζί εδώ και εννιά χρόνια. Πράγματα για το παρελθόν μου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι άνθρωποι παραλείπουν να μοιραστούν με τον άλλο. Αλλά δεν θέλαμε κιόλας να εξαντληθεί η ταινία σε αναμνήσεις...

Ιθαν Χοκ: Το να βρεις τη σωστή ισορροπία κάθε φορά είναι δύσκολο.

Ζιλί Ντελπί: Σωστά. Εδώ δεν χρειάζεται πλέον να ανακαλύψει ο ένας τον άλλον. Οι δύο πρώτες ταινίες έμοιαζαν με κάποιον τρόπο. Είχαν να κάνουν με το φλερτ και το να γνωρίσεις καλύτερα τον άλλον. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Μιλάει για δύο ανθρώπους που είναι πια μαζί. Οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί.

Ιθαν Χοκ: Η απάντηση στο πώς δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση του επείγοντος, νομίζω πως ήταν ο τασκωμός τους. Ενα πρόβλημα στη σχέση τους που υπήρχε στον αέρα και έσκασε ακριβώς εκείνη την ημέρα.

2 Ζιλί Ντελπί, Ιθαν Χοκ, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στα γύρισματα του «Before Sunset»

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό για μια ευτυχισμένη σχέση;

Ιθαν Χοκ: Το ξέρουμε αλλά δεν πρόκειται να το πούμε. Το ξέρουμε κανονικά, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το πούμε σε κανέναν.

Ζιλί Ντελπί: Ισως πρέπει να γράψω ένα βιβλίο αυτοβοήθειας και να λέω μαλακίες στους ανθρώπους για την τέλεια σχέση. Τώρα ειδικά που κατάλαβα πως υπάρχει.

Το «Πριν τα Μεσάνυχτα» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Ιουνίου από τη Feelgood Enterntainment.

Διαβάστε περισσότερα για το «Πριν τα Μεσάνυχτα»: