Ενημέρωση

Μπείτε - με δική σας ευθύνη - στο σύμπαν του «Holy Motors»

στα 10

Xωρίς απολύτως κανένα spoiler, το Flix σας ξεναγεί στον παράξενο, γοητευτικό, άγριο, ρομαντικό και σε κάθε περίπτωση σινεφίλ κόσμο του «Holy Motors» του Λεός Καράξ, μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και μια από τις καλύτερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ για το σινεμά.

Μπείτε - με δική σας ευθύνη - στο σύμπαν του «Holy Motors»

Holy Motors

Πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Λεός Καράξ μετά τα «Boy Meets Girl», «Mauvais Sang», «Οι Εραστές της Γέφυρας», «Pola X» / Παγκόσμια πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2012 / Επίσημο άνοιγμα του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2012. / Μία ταινία, όπως εξηγεί ο ίδιος ο δημιουργός της, «στη φόρμα της επιστημονικής φαντασίας, όπου άνθρωποι, κτήνη και μηχανές βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης - "ιερά οχήματα" συνδεδεμένα μεταξύ τους από μια κοινή μοίρα και αλληλεγγύη, σκλάβοι ενός αναπτυσσόμενα εικονικού κόσμου. Ενός κόσμου όπου οι ορατές μηχανές, οι αληθινές εμπειρίες και οι πράξεις σταδιακά εξαφανίζονται.»

4

Ο Δημιουργός

Λεός Καράξ / Ετών 51 / Πάλαι πότε enfant terrible του γαλλικού σινεμά / Ο σκηνοθέτης που ανάγκασε τη γαλλική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή μιας ρέπλικας της γέφυρας Pont-Neuf του Παρισιού για τις ανάγκες της τρίτης του ταινίας «Οι Εραστές της Γέφυρας» / Ο σινεφίλ που καταβρόχθισε όλη την ιστορία του σινεμά στην Ταινιοθήκη του Παρισιού πριν ξεκινήσει να κάνει τις δικές του ταινίες, αλλά που σήμερα φοβάται να δει ξανά τις ταινίες που αγάπησε / Ο άντρας που σκηνοθέτησε όλες τις ερωμένες του: τη Ζιλιέτ Μπινός (στο «Mauvais Sang» και τους «Εραστές της Γέφυρας», την Μιρέιγ Περιέρ (στο «Boy Meets Girl») και την Γεκατερίνα Γκολύμπεβα (στο «Pola X») / Αυτός που σήμερα - έχοντας πια απομονωθεί σε μια γωνία του κόσμου που χωραέι μόνο αυτόν και το σινεμά του - δηλώνει πως «Το σινεμά είναι μια χώρα. Υπάρχει έξω από τις ταινίες. Είναι το μέρος που ζω. Είναι ένας τρόπος να βλέπεις τα πράγματα, να βιώνεις τη ζωή. Αλλά το να κάνεις ταινίες, αυτό θα έπρεπε να είναι ένα επάγγελμα.»

1

Η Iδέα

«Δεν υπάρχει ποτέ κάποια πρωταρχική ιδέα ή πρόθεση πίσω από κάποια ταινία, παρά μερικές εικόνες και συναισθήματα που ενώνω μεταξύ τους. Για το "Holy Motors", μια από τις εικόνες που είχα στο μυαλό μου ήταν αυτές οι μακριές λιμουζίνες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Τις είδα πρώτη φορά στην Αμερική και τώρα κάθε Κυριακή στη γειτονιά μου στο Παρίσι να τις χρησιμοποιούν για κινέζικους γάμους. Βρίσκονται τελείως συντονισμένες με την εποχή μας - ταυτόχρονα φαντεζί και κιτς. Δείχνουν ωραίες απ' έξω, αλλά στο εσωτερικό τους υπάρχει η ίδια θλιβερή αίσθηση που συναντάς σε ένα φτηνό σεξοξενοδοχείο. Είναι ξεπερασμένες, σαν τα παλιά φουτουριστικά παιχνίδια του παρελθόντος. Νομίζω ότι σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής, την εποχή των μεγάλων, ορατών μηχανών. Αυτά τα αυτοκίνητα έγιναν από πολύ νωρίς η καρδιά της ταινίας, η μηχανή της, αν μπορώ να το πω έτσι. Τα φαντάστηκα σαν μακριά οχήματα που μεταφέρουν τους ανθρώπους στα τελευταία τους ταξίδια, στις τελευταίες τους αποστολές..

2

Οι Hθοποιοί

Nτενίς Λαβάν: Υποδύεται τον Οσκάρ και τους 10 ακόμη πρωταγωνιστικούς ρόλους της ταινίας / Εχει συνεργαστεί με τον Λεός Καράξ πρωταγωνιστώντας σε όλες τις ταινίες του (εκτός από το «Pola X»), υποδυόμενος συνήθως το alter ego του σκηνοθέτη με το όνομα Αλεξ / Ο ήρωας του με το όνομα «Merde» είχε εμφανιστεί ξανά στην ομώνυμη μικρού μήκους του Λεός Καράξ που συμπεριλαμβανόταν σε ένα τρίπτυχο με τίτλο «Tokyo!» (τις άλλες δύο ταινίες υπέγραφαν ο Μισέλ Γκοντρί και ο Μπονγκ Τζουν - χο) / Εχει παίξει ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Beau Travail» της Κλερ Ντενί το 1999 και έναν μιμητή του Τσάρλι Τσάπλιν στο «Mister Lonely» του Χάρμονι Κορίν το 2007 / Ο Λεός Καράξ δήλωσε: «Αν ο Ντενίς είχε πει όχι, θα είχα δώσει το ρόλο στον Λον Τσάνεϊ ή στον Τσάπλιν. Ή στον Πίτερ Λόρε ή στον Μισέλ Σιμόν.» / Είναι 51 ετών.

2

Εντίτ Σκομπ: Υποδύεται τη Σελίν, την αχώριστη οδηγό του Οσκαρ / Εχει συνεργαστεί με τον Λεός Καράξ στους «Εραστές της Γέφυρας» σε ένα ρόλο που σχεδόν όλος κόπηκε στο μοντάζ / Θα είναι για πάντα διάσημη ως η πρωταγωνίστρια του «Μάτια Δίχως Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί (1960) / Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Καράξ: «Είχα ήδη δουλέψει με την Εντίτ στους "Εραστές της Γέφυρας", αλλά ό,τι έμεινε τελικά από το μοντάζ ήταν τα μαλλιά και τα χέρια της. Της χρωστούσα έναν κανονικό ρόλο. Η Εντίτ είναι μια γυναίκα - σινεμά, μαγική με την αληθινή έννοια του όρου. Επίσης, η σκιά του Ζορζ Φρανζί έπεφτε ήδη πάνω από την ταινία οπότε η φιγούρα της, το πρόσωπό της και η φωνή της έγιναν απαραίτητα. Εγινε η καλή νεράιδα της ταινίας.»

1

Εύα Μέντες: Υποδύεται την Kay M., ένα μοντέλο που θα πέσει θύμα απαγωγής του «Merde», ενός τερατόμορφου ανθρώπου που βγαίνει στους δρόμους του Παρισιού από τους υπονόμους / «Eίχα ονειρευτεί το ρόλο του μοντέλου για την Κέιτ Μος. Θέλαμε να κάνουμε μια ταινία στη Νέα Υόρκη συνεχίζοντας τις περιπέτειες του Merde με τίτλο "Merde in USA". Μια παραλλαγή του "Η Ωραία και το Τέρας". Και μετά συνάντησα την Εύα Μέντες σε ένα φεστιβάλ και νιώσαμε και οι δύο πως πρέπει να κάνουμε μια ταινία μαζί. Είναι ερωτική και ρομποτική την ίδια ακριβώς στιγμή.»

2

Κάιλι Μινόγκ: Υποδύεται την Εύα και την Ζαν / Τραγουδάει (σε μια από τις ωραιότερες σκηνές της ταινίας) ένα τραγούδι γραμμένο από τον Νιλ Χάνον των Divine Comedy σε στίχους του Λεός Καράξ - ακούστε το εδώ) / Μοιάζει να έρχεται από τα βάθη της φιλμογραφίας του Λεός Καράξ / «Μέχρι πρόσφατα, το μόνο που ήξερα για την Κάιλι ήταν το όνομά της και το ντουέτο που είχε κάνει με τον Νικ Κέιβ. Και μετά η Κλερ Ντενί μου την ανέφερε για μια τιανία που θα γύριζα στο Λονδίνο. Η Κάιλι είναι η αγνότητα προσωποποιημένη. Το να κάνω μια ταινία μαζί της ήταν η πιο ευγενής εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου.»

4

Το Soundtrack

Εκτός από το «Who Were We?» του Νιλ Χάνον (σε στίχους του Χάνον και του Λεός Καράξ) που τραγουδάει η Κάιλι Μινόγκ, στο «Holy Motors» ακούγονται το «Funeral March (Adagio Molto)» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, το «How Are You Getting Home?» των Sparks, το «Revivre» του Ζεράρ Μανσέτ, το «Sinking of BIngou-Maru» από το soundtrack του Ακίρα Ιφικούμπε για το «Godzilla» του 1954, το «Let My Baby Ride» των Ρ.Λ. Μπερνσάιντ και Τομ Ρόθροκ σε εκτέλεση των Doctor L., Ελιοτ Σιμόν και Κουεντίν Οβρέ.

2

Σινεφίλ (και όχι μόνο) Αναφορές

Αναζητήστε μέσα στο «Holy Motors» αναφορές στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, στους «Εραστές της Γέφυρας» του Λεός Καράξ, στα παραμύθια του Ερνστ Χόφμαν, στους «Μοντέρνους Καιρούς» του Τσάρλς Τσάπλιν, στο «The Crowd» του Κινγκ Βίντορ, στον Φραντς Κάφκα, στον Ζορζ Μπατάιγ, στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη, στο «Μάτια Δίχως Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί και σε όλα όσα αγάπησε ή μίσησε κάποτε ο Λεός Καράξ στο σινεμά και τη ζωή. «Η ταινία μιλάει τη γλώσσα του σινεμά, αλλά δεν είναι μια ταινία για το σινεμά. Εφτιαξα ένα κόσμο - όχι ακριβώς τον κόσμο που ζούμε αλλά όχι κάτι πολύ μακρινό απ' αυτόν - και προσπάθησα να δείξω τι σημαίνει να είσαι ζωντανός μέσα σ' αυτόν.»

To «Holy Motors» του Λεός Καράξ βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 22 Νοεμβρίου από τη StraDa Films με την υποστήριξη του TV5 Monde,


Περισσότερο «Holy Motors»: