Συνέντευξη

Μενέλαος Καραμαγγιώλης: όχι ακόμη ένας σκηνοθέτης

στα 10

Ο «μύθος» του μοιάζει μεγαλύτερος από το έργο του, ο τίτλος του «μεγαλομανή» και του «φιλόδοξου» τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα και το «J.A.C.E.», η καινούρια ταινία του μετά από 13 ολόκληρα χρόνια έχει ήδη διχάσει κοινό και κριτικούς. Ευτυχώς ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης μιλάει στο Flix για πιο σημαντικά πράγματα...

Μενέλαος Καραμαγγιώλης: όχι ακόμη ένας σκηνοθέτης

Μοιάζει μάλλον ειρωνικό ότι συναντήσαμε τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την πανελλήνια πρεμιέρα του «J.A.C.E.», που συμμετέχει στο επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οχι μόνο γιατί, η ιστορία του «J.A.C.E.» εκτυλίσσεται στην Αθήνα, αλλά γιατί με φόντο το Θερμαϊκό, το αστικό σύμπαν του Καραμαγγιώλη μοιάζει ακόμη περισσότερο παράδοξο και γι' αυτό ακόμη πιο γοητευτικό.

Αρτι αφιχθές από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, το «J.A.C.E.» έχει μεγάλη ιστορία, αφού χρειάστηκε παραπάνω από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί πριν αποκτήσει κι αυτό το μύθο του και γίνει talk of the town για τα αρχικά του παράξενου τίτλου του (που τελικά σημαίνει Just Another Confused Elephant), τις πέντε χώρες της συμπαραγωγής του (Ελλάδα-Πορτογαλία-Τουρκία-ΠΓΔΜ-Ολλανδία) και το «τσίρκο» που ηθελημένα ή όχι μοιάζει με την καλύτερη παρομοίωση για τη σημερινή Ελλάδα.

Ευτυχώς ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης νοιάζεται μόνο για όσα κρύβονται πίσω από τους μύθους και τις ετικέτες. Προτιμά να μην απαριθμεί τις δυσκολίες που συνάντησε για να ολοκληρώσει την ταινία του, νιώθει περήφανος που το ελληνικό σινεμά βρίσκει επιτέλους το δρόμο του για το εξωτερικό, θυμώνει για τον τρόπο που το σινεμά γίνεται στην Ελλάδα, μοιάζει να έχει μελετήσει καλά τους «μπερδεμένους» ελέφαντες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «J.A.C.E.» και είναι σίγουρος πως η μόνη λύση για να μην πέσεις στο κενό είναι να λες τις ιστορίες που θέλεις με τον τρόπο που θέλεις.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί...

«J.A.C.E.»

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης Σενάριο: Μενέλαος Καραμαγγιώλης σε συνεργασία με τον Νικόλα Πανουτσόπουλο Παραγωγός: Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Φένια ΚοσοβίτσαΔιεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Πάνος Δαουλτζής Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος Μουσική: Χρήστος Δεληγιάννης Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ηλίας Λεδάκης Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα Μακιγιάζ: Γιάννης ΠαμούκηςΠρωταγωνιστούν: Στεφανία Γουλιώτη, Alban Ukaj, Κόρα Καρβούνη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Τσορτέκης, Ακύλλας Καραζήσης, Diogo Infante, Franco Trevisi, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Κώστας Μπερικόπουλος, Σόμα Μπαντέκας, Γιώργος Μέλλος

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας