Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση

Η ταινία

Ο Σάββας είναι ένας πενηνταπεντάχρονος πατέρας που βλέπει ό,τι έχτιζε ολη του τη ζωή να γκρεμίζεται. Ο κόσμος γυρω απ το μαγαζί του αλλάζει διαρκώς. Πώς εφτασε ως εδω; Τι μπορεί να κάνει τωρα; Τη μέρα που η Αθηνά φλέγεται από διαδηλώσεις και συγκρούσεις, ο Σάββας αποφασίζει να δράσει δείχνοντας την ανάγκη του για μια νέα πιο καθαρή αρχή.

2

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να δούμε απο οσο πιο κοντα γινεται πώς νοιώθει ενας αντρας της γενιας του πατέρα μου που εχει ένα χρεοκοπημένο μαγαζί. Γι αυτους τους ανθρώπους η χρεοκοπια ενος μαγαζιου ειναι μια προσωπικη υπόθεση, ενα στοιχημα που εχασαν. Για το Σάββα το μαγαζί του δεν είναι απλα τέσσερις τοίχοι αλλά η ζωή του. Αυτο το δίπολο “ειναι βάρος αλλά και είναι κι αγαπη” με ενδιεφερε πάρα πολύ. Μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί μόνο το ένα απ’ τα δύο;»

Η σκηνοθέτης

Η Νικολέτα Λεούση σπούδασε στην ΑΚΜΗ και πρόσφατα αποφοίτησε από ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία με θέμα τις ταινίες μυθοπλασίας. Η ταινία που συνσκηνοθέτησε με τον Πέτρο Γκίκα «Αναβράζουσα» (μπορείτε να τη δείτε εδώ) συμμετείχε στο ψηφιακό τμήμα της Δράμας το 2009, ενώ η ταινία «Sky Reflected On Window Detail» (μπορείτε να τη δείτε εδώ) συμμετείχε στο Exposures Film Festival του 2010. Στο 35ο Φεστιβαλ της Δράμας, το 2012, συμμετείχε με το «Signed Agreement».

2

Τέσσερις ερωτήσεις για τη «Γεννήτρια»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Ο Γιώργος Τελτζίδης εγραψε το σεναριο ως κομματι ενος μεγαλύτερου σχεδίου. Το αρχικό σχέδιο ήταν 5 σκηνοθέτες να κάνουμε 5 ιστορίες κομμάτια μιας μεγάλου μήκους ταινίας. Αλλά η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν επαιρνε μπρος. Η αφορμή δόθηκε την ημέρα που πέρασε το δεύτερο μνημόνιο στη Βουλή. Συναισθηματικα φορτισμενοι κι οι δυο, συμφωνησαμε να κανουμε την ταινία για να καταπολεμήσουμε το πόσο ανίσχυροι νοιώθαμε.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Η «Γεννήτρια» είναι μια ταινία για εναν 55αρη ανδρα με οικογενεια και μαγαζί. Η ιστορία ενος ανθρωπου που υπό την απειλή της οικονομικής καταρρευσης ανακαλύπτει την ευθυνη του απέναντι στην κοινωνία και στους κοντινούς του ανθρώπους και αναζητα μια λύση που δε φαίνεται να υπάρχει.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρου μηκους ειναι μια ιδεα, πιο αφαιρετική απο τη μεγάλου, χωρις περιθώριο ανάπτυξης σε βάθος και επεκτασης που πετυχαινει όμως ετσι μια αμεσότητα και μια σαφηνεια. Εχουμε λοιπόν τη δυνατότητα εμβάθυνσης σε μια συγκεκριμενη ιδέα, ενα στιγμιότυπο.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από τη μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Μάλλον τα δυο δεδομενα είναι συνδεδεμενα. Εαν καταφερουμε να κανουμε συμπαραγωγες αυτη τη στιγμη που το σινεμα μας κεντριζει το διεθνες ενδιαφερον θα είναι πολύ ευχάριστο. Είναι ευχαριστο το ότι υπάρχει μια δημιουργική αναταση αλλά αν αυτη δε συνδυαστει αμεσα με μια οργανωμενη προσπάθεια εκμεταλλευσης αυτης της δημιουργικότητας υπάρχει κίνδυνος ξεφουσκώματος!

Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Γεννήτριας»:


Γεννήτρια / Σκηνοθεσία: Νικολέτα Λεούση / Παραγωγή: ΕΡΤ, Marni Films / Σενάριο: Γιώργος Τελτζίδης / Εκτέλεση Παραγωγής: Φαίδρα Βόκαλη / Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Ζέρβας / Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας / Σκηνικά - Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα / Ηχος: Βαγγέλης Ζέλκας / Μοντάζ: Αρτεμις Αναστασιάδου / Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου, Ελια Κανάκη / Μουσική: "Μια Δαγκωματιά" (Στίχοι/Μουσική/Ερμηνεία: Μανώλης Αγγελάκης), “Εx giants on dope” (Μουσική: Heroin in Tahiti) / Η ταινία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Μικροφίλμ” της ΕΡΤ / Αναλυτές σεναρίου: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Περικλής Χούρσογλου, Δημήτρης Γιατζουτζάκης / Πρωταγωνιστούν: Μανώλης Μαυροματάκης. Ιωάννα Τσιριγγούλη, Κώστας Ξυκομηνός, Μιχάλης Οικονόμου, Ρομάννα Λόμπατς, Λίλα Μπακλέση

Δείτε εδώ την προηγούμενη μικρού μήκους ταινία της Νικολέτας Λεούση «Signed Agreement» και διαβάστε περισσότερα γι' αυτήν:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.