Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Revolving» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Revolving» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Η ταινία

Εχει έρθει η μέρα που ο Τζόνι ξαναγυρίζει στο παιχνίδι. Μόνος κι αναποφάσιστος, διανύει τους διαδρόμους των αναμνήσεών του και των ξεχασμένων κανόνων, μέχρι την καρδιά του παρελθόντος του, για να ξεπληρώσει ένα τελευταίο χρέος. Ο Τζόνι τραβάει τη σκανδάλη και το παιχνίδι ξεκινά.

Ο σκηνοθέτης

Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Sussex και έκανε μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία μυθοπλασίας στο National Film and Television School. Η δεύτερή του ταινία, «Κ’ Εγώ Για Μένα», έγινε με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας για την καλύτερη μικρού μήκους το 2009 και έχει διανεμηθεί από τα Canal+, Cinefil TV, Wholphin DVD magazine και VOD. Η επόμενη ταινία του, με τίτλο «Reverse», υλοποιήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου και έγινε η πρεμιέρα της το 2010. Και οι δυο ταινίες έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τρεις ερωτήσεις για το «Revolving»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

H αφορμή ήταν να γίνει η πτυχιακή ταινία για τη σχολή μου. Η σκέψη που μας οδήγησε σε αυτή την ιστορία ήταν να εξερευνήσουμε χαρακτήρες που ζούνε στα άκρα. Κάτι που θα μας έδινε παράλληλα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μια πιο ιδιαίτερη κινηματογραφική αισθητική. Επιλέξαμε μια σχετικά συμβατική ιστορία και δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στους χαρακτήρες και την ατμόσφαιρα της ταινίας.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Είναι μια ταινία για έναν άνθρωπο που κάποτε πίστευε ότι: «Eνα παιχνίδι αξίζει, αν παίζοντάς το ξεχνάς τα πάντα, ακόμα και τις συνέπειές του.» Για έναν άνθρωπο που έχει στοιχειωθεί από τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Οχι. Είναι η κινηματογραφική φόρμα στην οποία θα πρέπει να επιτρέπονται τα πάντα και χωρίς κανένα φόβο, γιατί και να αποτύχει, λόγω της μικρής χρονικής της διάρκειας δε θα κουράσει (τουλάχιστον όχι πολύ…)

info

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης / Συν-σεναριογράφος: Βαγγέλης Μουρίκης / Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Αναμαρία Μαρίνκα, Μόργκαν Γουάτκινς, Γκέοργκ Νικολόφ, Ιαν Στόου / Παραγωγή: Ατζέι Ρέι / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ματίας Πιλτς / Μοντάζ: Μπάλιντ Τούζορ / Μουσική: Γκοτιέ Γκαλάρ / Ηχος: Σελίν Γουοτς / Σχεδιασμός ήχου, Ντουμπλάζ: Στιβ Μποντ / Σκηνικά: Γιόβτσο Γκόρτσεφ / Κοστούμια: Νεφέλη Σιδηροπούλου / Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Κώστας Γούναρης / Διάρκεια: 21’

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε το τρέιλερ του «Revolving» στο παρακάτω βίντεο.

Δείτε το showreel του Τζώρτζη Γρηγοράκη με δείγματα από όλες τις προηγούμενες δουλειές του εδώ.

Επισκεφθείτε το website του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Δείτε στο gallery την αφίσα του «Revolving» και φωτογραφίες της ταινίας.