Θέματα

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Soemand» του Γαβριήλ Τζάφκα

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Soemand» του Γαβριήλ Τζάφκα

H ταινία

Ο ναύτης Γιόργκεν επιστρέφει στο σπίτι του στη Δανία για μία νύχτα και προσπαθεί να αναζητήσει τη χαμένη του αγάπη που εγκατέλειψε πολλά χρόνια πριν. Καθώς οι ώρες περνούν, ο Γιόργκεν συνειδητοποιεί ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την τελευταία φορά που βρέθηκε στη χώρα του και αρχίζει να ανακαλύπτει από την αρχή τον εαυτό του και τη γυναίκα που αγαπούσε.

Ο σκηνοθέτης

Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1986. Το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε από το 60ο Φεστιβάλ Βερολίνου για να συμμετάσχει στο Berlinale Talent Campus. Εχει εργαστεί ως β’ βοηθός σκηνοθέτη στην μεγάλου μήκους ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη «Μικρές Εξεγέρσεις» (2008). Εχει πάρει μέρος στο πρόγραμμα «4 Corners» του Media με το μεγάλου μήκους project του «The Son» και στο «Workshop Salonica Studio» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το «Μαραμπού» (2006). Συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας στο Τμήμα Σπουδαστικών με την ταινία «Χάρη» τον Σεπτέμβρη του 2007 και με την ταινία «Attimo Fuggente» στο τμήμα digi 2008. Η ταινία του «Λήθη» απέσπασε τιμητική διάκριση υποσχόμενου σκηνοθέτη καθώς και εύφημη μνεία για την ερμηνεία του Περικλή Μπουγιουκλή. Το 2011 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας με την ταινία «Ηγέτης» και ολοκλήρωσε το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του «Champions : Μια Αστεία Ιστορία» (Κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα), το οποίο αποτέλεσε επίσημη συμμετοχή στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. To 2012 επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ του Σαράγεβο για να παρουσίασει το πρότζεκτ «RE:Union ("Greek Nomads")», το 2013 κέρδισε την υποστήριξη του BBC και της Δανέζικης Τηλεόρασης (DR) για την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ «Days of Black». Από το 2013 είναι μέλος της «Super16» και της «Nordisk Film» και μέλος της Ενωσης Σκηνοθετών της Δανίας.

Sailor

Πέντε ερωτήσεις για το «Soemand»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ιδέα της ταινίας προέκυψε στα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια όταν διάβαζα ποίηση του Νίκου Καββαδία. Δεν μπόρεσα να την κάνω τότε και πήραν σειρά άλλες ταινίες. Τα τελευταία δυο χρόνια με αφορμή την φυγή μου στο εξωτερικό άρχισα να ξαναδιαβάζω ποιήματα του Καββαδία από μιά άλλη οπτική γωνία πλέον. Έτσι αναζωπυρώθηκε η επιθυμία μου να κάνω μια ταινία εμπνευσμένη από τον κόσμο αυτών των ποιημάτων. Σε συνδυασμό δε με την παραμονή μου στο εξωτερικό λείτουργησε ως μια ταινία πολύ οργανική για την συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία είναι μια απλή ρομαντική αλλά βαθιά μελαγχολική ιστορία τοποθετημένη στη φθινοπωρινή νύχτα του Βορρά και εμποτισμένη με πολλή πολλή υγρασία.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ιδανικά τίποτα. Πιστεύω στις ταινίες οι οποίες βιώνονται αντι να συζητώνται εκ των υστέρων.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η ταινία πραγματοποιήθηκε στη Δανία και αποτελεί παραγωγή του Kέντρου Kινηματογράφου της Δανίας, της Nordisk Film, του Super16, της Ένωσης Δανών Δραματουργών και του Δήμου Koege. Έχω κάνει παλιότερα ταινίες στην Ελλάδα αλλά όχι υπό τις σημερινές συνθήκες. Πιστεύω πως οι απαντήσεις των άλλων κινηματογραφιστών θα είναι πιο εμπεριστατωμένες

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ήταν το 2011 όταν ο Τέρι Γκίλιαμ παρευρέθηκε στη Δράμα για την βράβευση μιας μικρoύ μήκους ταινίας που είχε κάνει τότε. Ήταν για όλους μας τότε πολύ ευχάριστη και σημαντική εμπειρία να συνομιλίσουμε με έναν τόσο σημαντικό δημιουργό ο οποίος αποτελεί μέρος της παιδείας μας. Εκ των υστέρων έμαθα πως το βραβείο εκείνο τον κατέστησε υποψήφιο για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και εντέλει νικητή. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας σταθερός θεσμός με πολυετή εμπειρία, αναγνώριση στο εξωτερικό και πρώτο σημαντικό βήμα για την πλειονότητα των κινηματογραφιστών.

Sailor

info

Σκηνοθεσία Γαβριήλ Τζάφκας / Σενάριο Μόρτεν Πάπε και Γαβριήλ Τζάφκας / Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιόνας Μπερλίν / Μοντάζ Λαρς Σίγκσγκααρντ Μπεργκ / Σκηνικά Τζοζεφίν Λάρσεν / Κοστούμια Καμίλα Νόρντμπεργκ / Ηχος Σάιμον Οξχολμ / Μουσική Αντον Μπαϊμπάκοφ / Sound Design & Mixing Χάμιντ Χαγκ και Ρούνε Κρίστιανσεν / Βοηθοί Σκηνοθέτη Βες Μέλερ Ράσμουσεν Εμα Κλαούντια Σέντεργκααρντ Σέσιλι ΜακΝέρ / Διεύθυνση Παραγωγής Σέσιλι Μπόργκμαν / Grip Ρούνε Γουέντελ - Χάινεν / Μακιγιάζ Μαλέν Ιμέρκερ / Color Grading - VFX Μίκαελ Ράιντερ / Παραγωγός Μαρία Μέλερ Κζέντγκααρντ / Παραγωγή Manna Film, Filmworkshop/Danish Film Institute Super16, Nordisk Film / Πρωταγωνιστούν Αντερς Μόσλινγκ, Νουκάκα Κόστερ - Γουαλντάου, Κλάους Φλιγκάρε, Νικολάι Ντένκερ Σμιντ, Σάρα Πάις

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Γαβριήλ Τζάφκα και δείτε τις προηγούμενες ταινίες μικρού του μήκους.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.