Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Δείπνο για Λίγους» του Νάσου Βακάλη

Η ταινία

Μία δεκάλεπτη αλληγορική κοινωνικοπολιτική ταινία κινουμένων σχεδίων που καθρεφτίζει την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σε μια ιεραρχικά δομημένη κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, το σύστημα λειτουργεί σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεχώς τροφοδοτεί τους λίγους που ανόητα καταναλώνουν όλους τους πόρους, ενώ άλλοι μόλις και καταφέρνουν να μαζέψουν ό,τι λιγοστό πέφτει από το τραπέζι. Αναπόφευκτα, όταν οι πόροι εξαντληθούν όλα οδηγούνται σε μια βίαιη και καταστροφική λύση. Δυστυχώς, το γέννημα αυτής της ριζικής και βαθιάς αλλαγής αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα σημάδι ελπίδας, αλλά η φτυστή εικόνα αυτού που το δημιούργησε.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Νάσος Βακάλης είναι ένας βραβευμένος με EMMY animator και storyboard artist. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε κινούμενο σχέδιο στο California Institute of the Arts στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει εργασθεί ως animator, υπεύθυνος σχεδιασμού και κίνησης και storyboarder για τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ (DreamWorks, Warner Bros, Paramount, Universal/Illumination, Sullivan-Bluth κ.α.). Συγχρόνως το 2004 κυκλοφόρησε το comic book «Τήνελλα Καλλίνικε» με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα το οποίο μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες. Το 2006 συμμετείχε στην δημιουργία και εκτέλεση της δημοφιλούς κωμικής σειράς ταινιών μικρού μήκους για το διαδίκτυο »Off Mikes», για την οποία βραβεύτηκε με βραβείο ΕΜΜΥ. Στο διάστημα 2007-2008 έγραψε και σκηνοθέτησε 130 επεισόδια κινουμένων σχεδίων για τη διαδικτυακή παραγωγή της Ινδικής εταιρίας Future Thought , «Crime Time» που έφτασε τα 25 εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις. Στον Ελληνικό χώρο δραστηριοποιήθηκε μέσω της εταιρίας Time-Lapse Pictures, της οποίας ήταν ιδρυτής και συν-ιδιοκτήτης. Σήμερα, ζει με τη γυναίκα του στο Λος Αντζελες όπου συνεχίζει τη συνεργασία του με τη DreamWorks στις ταινίες «The Bee Movie» του δημοφιλούς κωμικού Τζέρι Σάινφελντ, «Over the Hedge», «Flushed Away» ,«Kung Fu Panda», «Monsters VS Aliens», «Puss in Boots», «TURBO» και άλλες.

Dinner for Few

Πέντε ερωτήσεις για το «Δείπνο για Λίγους»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία αυτή ήρθε σαν μια ιδέα όταν σε ένα τηλεφώνημα συζητούσα με ένα φίλο μου την ανησυχία ότι σύντομα η οικονομική κρίση θα προκαλέσει μια κοινωνική διαταραχή. Όταν με ρώτησε τι εννοώ, του είπα κάτι παρόμοιο με τις γάτες στην ταβέρνα. Αμα δεν βρουν κάτω κάτι να φάνε, ή δεν τους ρίχνουν τίποτα ανεβαίνουν στο τραπέζι και το παίρνουν από μόνες τους.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το «Δείπνο για Λίγους» είναι μια συμβολική ταινία που μέσα από το κινούμενο σχέδιο δείχνει αλληγορικά το πρόσωπο και τα πρόσωπα της κοινωνίας καθώς αυτή οδηγείται από ένα παθητικό στάδιο στην απόγνωση για να καταλήγει σε μια ριζοσπαστική αλλαγή. Τελικά όμως αλλάζει κάτι;

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η ταινία έχει πάρα πολλά επίπεδα, τίποτα δεν είναι τυχαίο και μεγάλο μέρος της αλληγορίας κρύβεται στην λεπτομέρεια. Συχνά λοιπόν οι θεατές με ρωτάνε για τούς συμβολισμούς προσπαθώντας να βεβαιωθούν ότι καταλάβανε σωστά τι ήθελα να πω. Μου αρέσει λοιπόν να συζητάω μαζί τους και την δική τους άποψη για το τι είδαν και το πώς οι ίδιοι αποκρυπτογράφησαν τα δρώμενα γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση αλλά πολλές, ανάλογα με τα βιώματα και τι θέλει να δει ο καθένας .

Dinner for Few

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εγώ ζω στο εξωτερικό όπου έγινε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Οι περισσότεροι όμως συντελεστές είναι Ελληνες από εδώ αλλά και από την Ελλάδα. Μπορώ λοιπόν μόνο να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης και μάλιστα λόγο της εμπειρίας μου με Αμερικανικές παραγωγές να τονίσω ένα πράγμα, την εξαιρετική συνεργασία που είχα μαζί τους και την επαγγελματικότητα με την οποία δούλεψαν. Τους ευχαριστώ από την καρδία μου.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Για εμένα που ζω στο εξωτερικό το φεστιβάλ Δράμας είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες που έχω να δείξω την δουλειά μου στην πατρίδα μου. Αυτή είναι η τρίτη φορά που στέλνω ταινία κινουμένων σχεδίων άρα είμαι από τους παλιούς τόσο για το φεστιβάλ αλλά και σαν δημιουργός. Για τους νεότερους βέβαια η συμμετοχή και η βράβευση είναι μια αρχή για μια σταδιοδρομία που μπορεί να τους πάει πολύ μακριά

Dinner for Few

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο Νάσος Βακάλης / Παραγωγή Νάσος Βακάλης, Κατερίνα Στεργιοπούλου / Associate Producer Σπύρος Ταραβήρας / Τεχνικός Διευθυντής Ευα Βόμχοφ / Ομάδα Animation: Lead Artist Νάσος Βακάλης Modeling - Rigging - Animation Εύα Βόμχοφ Additional Modeling Αντον Ναζαρένκο Μαξίμ Ναζαρένκο Software Plug-in Developers Τόμας Στοκσντέιλ Ερικ Γουάινμιλερ / Ομάδα Μουσικής: Ενορχήστρωση Κώστας Χρηστίδης Μαρκ Μπους Τζάρεντ Μπάντα Εκτέλεση Bratislava Studio Orchestra Διευθυντής Ορχήστρας Βλαντιμίρ Μαρτίνκα Ηχογράφηση Μάρτιν Ρόλερ Προετοιμασία Μαρκ Μπους Βλαντιμίρ Μαρτίνκα Μίξη Ανταμ Μιχαλάκ (Sonic Fuel Studios, California USA) ProTools Editing Κιάραν Χόουπ / Ομάδα Ηχου: Sound Design & Mixing Κώστας Φυλακτίδης Ιωάννης Γιαννακόπουλος Tone Studio Athens Greece

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Δείπνου για Λίγους»:


Δείτε εδώ το «Human Nature» του Νάσου Βακάλη που το 2011 είχε κερδίσει τιμητική διάκριση στο τμήμα DIGI2011 του 34ου φεστιβάλ Δράμας

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.