Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Short Draft» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

στα 10

Εν αναμονή του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Short Draft» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

H ταινία

Ενας άντρας, με την απειλή όπλου, γίνεται πειρατής ενός ταξί όταν ο ταξιτζής αρνείται να τον πάει εκεί που του ζητάει. Σε μία κούρσα όπου όλα θα πάνε στραβά και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένα κορίτσι θα έρθει να τους αλλάξει το δρόμο. Ενας δρόμος που στο τέλος θα παραμείνει ένα αίνιγμα ακόμα και για τους ήρωες της ταινίας.

O σκηνοθέτης

Ο Σπυρίδων Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε σκηνοθεσία στην σχολή Λυκούργου Σταυράκου και με την πτυχιακή του, «Smoke in the Water», απέσπασε το βραβείο καλύτερης πτυχιακής ταινίας στο φεστιβάλ Δράμας 2016. Σήμερα δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες και στη διαφήμιση. Το «Short Draft» είναι η τρίτη του μικρού μήκους ταινία και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Covid του Ελληνικού κέντρου κινηματογράφου.

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

short draft

5 ερωτήσεις για το «Short Draft»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Το θέμα της ταινίας μου ήρθε σαν ψάρι που έπεσε από τον ουρανό, όταν άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι που ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας. Η αρχική ιδέα ήταν ένα road trip με ένα ταξί, το οποίο κρύβει κάτι περίεργο μέσα στο πορτ-μπαγκάζ του. Η ιδέα αυτή ύστερα από χρόνια εξελίχθηκε σε ένα σενάριο μεγάλου μήκους που μίκρυνε ξανά για το πρόγραμμα κόβιντ του Ελληνικού κέντρου κινηματογράφου. Επομένως το «Short Draft» είναι ένα μικρό μέρος του «Long Draft», που φιλοδοξεί να βρει την ευκαιρία του, να γίνει κάποια μέρα ταινία μεγάλου μήκους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ενός σκηνοθέτη σήμερα στην Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου η ανεύρεση κατάλληλης χρηματοδότησης για το έργο το οποίο θέλει να υλοποιήσει. Το «Short Draft» έγινε μία περίοδο που ο ΕΚΟΜΕ είχε φέρει πολλά project στην χώρα μας, συνεπώς η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η συγκέντρωση των συνεργατών της ταινίας. Η έκπληξη ήρθε όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας, όπου ανακάλυψα πως μέσα από την βοήθεια των παραγωγών, Μιχάλη Μαθιουδάκη και Μάριας Ρεπούση, είχε συγκεντρωθεί μία dream team που συνέβαλε στην όμορφη δημιουργική πορεία της ταινίας.

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Οι πλατφόρμες και το streaming σίγουρα βοηθούν τις ταινίες να φτάσουν σε περισσότερα μάτια. Θεωρώ πως μετά την πορεία μιας ταινίας στις αίθουσες, είναι καλό να μπορεί το κοινό να δει τις ταινίες που δεν πρόλαβε ή δεν κατάφερε να δει σε κάποιο φεστιβάλ. Συνεπώς στο δίλημμα διαλέγω και τα δύο.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι μία μεγάλη τιμή για μία ταινία είτε είναι στο εθνικό είτε στο διεθνές πρόγραμμα, καθώς και στα δύο έχουμε δει πάρα πολύ καλές ταινίες. Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους διακρίνονται στα διεθνή φεστιβάλ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που για μένα σημαίνει πως το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εμπιστευτεί μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε περισσότερους δημιουργούς.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

...είναι ένα πολύ μεταδοτικό είδος τέχνης, σχεδόν όσο και η μουσική. Ο κόσμος μιλάει γι' αυτό και όσο η συζήτηση κρατιέται ζωντανή, τόσο θα παραμένει και αυτό στη ζωή μας.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Short Draft»:

Short Draft | Ηθοποιοί: Δημήτρης Καπετανάκος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Δάφνη Λαζαροπούλου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι | Σκηνικά: Rectifier | Μοντάζ: Τάσος Κακούσης | Ηχος: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος | Color: A10, VFX, Αντρέας Λαμπρόπουλος | Παραγωγοί: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μάρια Ρεπούση

short draft

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος