Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Παρακαλώ, Περιμένετε» της Καρίνας Λογοθέτη

στα 10

Εν αναμονή του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Παρακαλώ, Περιμένετε» της Καρίνας Λογοθέτη

Η ταινία

Κατα τη διάρκεια της καραντίνας, η Μ., ακολουθώντας τα μέτρα, βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια να διατηρήσει την αρμονία και ψυχική της υγεία καθώς οι οικείοι ήχοι και θόρυβοι των τεσσάρων τοίχων γίνονται οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς της.

H σκηνοθέτης

Η Καρίνα Λογοθέτη αποφοίτησε αρχικά από το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια από το τμήμα Filmmaking της SAE καθώς σπούδασε και θεωρία κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του Erasmus της στη Γαλλία. Εχει εργαστεί σε ταινίες μικρού, μεγάλου μήκους όπως και σε τηλεοπτικές σειρές σε Ελλάδα, Λος Αντζελες και Μεξικό. Απο το 2016 είναι παραγωγός του προγράμματος Discovery Days (pitching lab και ανάπτυξης σεναρίου) του LAGFF καθώς εργάζεται παράλληλα ως φωτογράφος μόδας και script supervisor στην Αθήνα και το Λος Αντζελες. Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την Καρίνα Λογοθέτη.

Φιλμογραφία

Βουρβουρού, 22’, 2018
NEXTING, 11’, 2021
Pebble, 13’, 2022
Dear Victor, 4’, 2022

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Παρακαλώ, Περιμένετε

5 ερωτήσεις για το «Παρακαλώ Περιμένετε»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Η αρχική αφορμή της ταινίας ήταν η ιδέα της AbFab Productions να δημιουργήσουν κάποιοι σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινίες με γενική θεματική κάτι από αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια του Covid. Επέλεξα να εστιάσω στην πρωτοφανή για μας συνθήκη εγκλεισμού της καραντίνας, μια πολύ εσωτερική στιγμή για τον καθένα μας, σε μαζικό όμως επίπεδο. Ηχοι και θόρυβοι που ακούγονται από τους τοίχους, το ταβάνι ή απ’εξω, που στην «νορμάλ» ζωή μας ίσως να μην τους δίναμε σημασία ή να μην ακούγαμε καν, στο πλαίσιο της καραντίνας απέκτησαν ξαφνικά πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Με ενδιέφερε λοιπόν να βρω τρόπο να αποτυπώσω τις μικροσκοπικές αυτές λεπτομέρειες που μετατράπηκαν σε γίγαντες και να βρω την αρμονία μέσα σε αυτήν την τρέλα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πως δεν μπορείς να βιοποριστείς καθαρά ως σκηνοθέτης ταινιών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν είναι προσωπικό το πρότζεκτ. Η ταινία αυτή ήταν μεγάλη πρόκληση για όλους όσους συμμετείχαμε: Το απειροελάχιστο μπάτζετ, το συνεργείο κάτω των 10, μέχρι και την προσπάθεια να γυριστεί σε μία λήψη, πράγμα που οδήγησε στην απόφαση να μην υπάρχει μικρόφωνο στο σετ. Ολα αυτά οδήγησαν στο να γίνουμε όλοι μας εφευρετικοί και δημιουργικοί, οπότε είναι φυσικό επακόλουθο το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα να μας έχει δώσει σε όλους τρομερή ευχαρίστηση!

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Η εμπειρία προβολής μιας ταινίας σε κινηματογραφική αίθουσα δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλον τρόπο προβολής. Δυστυχώς εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να δεις μια μικρού μήκους ταινία σε κάποιο φεστιβάλ, τότε πολύ πιθανό να έχασες την ευκαιρία και να μην την δεις ποτέ. Οπότε θεωρώ πως με τις πλατφόρμες streaming, δίνεται η ευκαιρία σε ταινίες να ταξιδέψουν πολύ πιο εύκολα, γρήγορα και ταυτόχρονα σε όλες τις άκρες του κόσμου. Ας ευχηθούμε απλώς να μην γίνεται η προβολή από οθόνη κινητού γιατί είναι κρίμα!

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ορόσημο για τις νέες μικρού μήκους ταινίες διεθνώς αλλά κυρίως στην χώρα μας. Είναι ένα σημείο συνάντησης και γνωριμιών των ανθρώπων του χώρου αλλά και σινεφίλ να συζητήσουν και να απολαύσουν τις νέες δημιουργίες. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα καταφέρω να παρευρεθώ η ίδια στο φεστιβάλ οπότε σίγουρα μετά θα έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Οι επιτυχίες των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό πιστεύω πηγάζουν από το ομαδικό πνεύμα και πάθος του συνεργείου να δημιουργήσουν όλοι μαζί κάτι όμορφο παρόλες τις συχνές αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε κατά την διάρκεια πραγματοποίησης μιας μικρού μήκους. Η δύναμη αυτής της ομαδικότητας και αλληλοστήριξης μας δείχνει ότι κάτι κάνουμε σωστά! Αυτή η αναγνώριση μας δίνει κουράγιο και νόημα να συνεχίσουμε να γυρίζουμε τις ιστορίες μας.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

Η ανάγκη να ειπωθούν ιστορίες και να βιώνουμε συναισθήματα θα υπάρχει όσο υπάρχουμε και 'μεις.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Παρακαλώ, Περιμένετε»:

Παρακαλώ, Περιμένετε | Σενάριο: Καρίνα Λογοθέτη και Βασίλης Ζλατάνος | Ερμηνεύει η Μαριλένα Κατρανίδου | Σκηνοθεσία: Καρίνα Λογοθέτη | Sound design, foley artist, συνθέτης: Βασίλης Ζλατάνος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Λαμπρίδης | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δήμητρα Σουρλατζή | Παραγωγός: Κυριακή Βήρου | Εκτελεστής Παραγωγής: Κυριάκος Γκίκας | Σχεδιασμός Αφίσας: Αχιλλέας Μεσάικος | Μια παραγωγή της AbFab Productions

Παρακαλώ, Περιμένετε

Δείτε εδώ τη «Βουρβουρού» της Καρίνας Λογοθέτη από το 2018 (Βραβείο Κουστουμιών και Πρωτότυπης μουσικής Φεστιβάλ Δράμας 2018):

Δείτε εδώ το «Dear Victor» της Καρίνας Λογοθέτη από το 2021:

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος