Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ντάνια» της Μάρσιας Τζιβάρα

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ντάνια» της Μάρσιας Τζιβάρα

Η ταινία

Ενα φουτουριστικό παραμύθι, σε ένα δυστοπικό Βερολίνο... Το τελευταίο παιδί στον πλανήτη και ο φανταστικός του φίλος, διαφωνούν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αρκεί η πίστη για να κρατηθεί η γη ζωντανή; Ενα σχόλιο πάνω στο μέλλον του πλανήτη, την ανθρώπινη ευθύνη και την καταπίεση.

Η σκηνοθέτης

Η Μάρσια Τζιβάρα είναι σκηνοθέτης και παραγωγός από την Αθήνα, με έδρα το Βερολίνο. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία και δραστηριοποιείται στον χώρο του σινεμά και της τηλεόρασης εδώ και 15 χρόνια. Από το 2011 ζει στην Γερμανία και ασχολείται κυρίως με διεθνής παραγωγές. Διδάσκει κινηματογράφο στο Film Arche και πρόσφατα ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ‘Kleine Filmfabrik Berlin’ με την οποία αυτή τη στιγμή προετοιμάζει 2 διεθνής συμπαραγωγές για μεγάλου μήκους ταινίες.

dania drama 607

4 ερωτήσεις για τη «Ντάνια»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ηθελα να πω μια ιστορία για το περιβάλλον και για το μέλλον του πλανήτη, κάνοντας ταυτόχρονα ένα εικαστικό πείραμα. Η ταινία γυρίστηκε χωρίς σενάριο και την αντιμετωπίσαμε ως ένα οπτικο-ακουστικό, αφηγηματικό κολάζ.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ενα σκοτεινό, δυστοπικό παραμύθι χτισμένο πάνω στο συνειδητό και το υποσυνείδητο.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι δύσκολο να κάνει κανείς σινεμά στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης πόρων και της γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς σκηνοθέτες στο εξωτερικό, όπως και εμένα. Από την άλλη, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί «ελαφρυντικό» για τις κρατικές ελλείψεις, οι δημιουργοί συνεχίζουν να δημιουργούν, αποδεικνύοντας πως τα λιγοστά μέσα δεν λιγοστεύουν την έμπνευση.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Το φεστιβάλ της Δράμας συμβολίζει για μένα την γιορτή της Μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα. Δίνει πολλαπλά βραβεία – και χρηματικά - κάτι που δεν βλέπουμε πολύ συχνά στα φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών, δεν έχει χρηματικό κόστος συμμετοχής, προσφέρει γενναιόδωρη φιλοξενία στους δημιουργούς και βεβαίως, έχει μια ιστορία σχεδόν μισού αιώνα, κάτι που προσδίδει κύρος αλλά και μας κάνει χαρούμενους που συμμετέχουμε. Δυστυχώς λείπω πολλά χρόνια από την Ελλάδα και δεν μπορώ να γνωρίζω τα «αδύνατα» σημεία του φεστιβάλ, αλλά πραγματικά εύχομαι εάν υπάρχουν να ξεπεραστούν!

info

Σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Μάρσια Τζιβάρα / Δ. Φωτογραφίας: Demian Von Prittwitz / Μοντάζ: Σταμάτης Ντούνης, Ντάνης Καραισαίδης / Executive Producer: Σύνη Παππά / Co-producer: Δήμητρα Μητσάκη / Production design: Λευτέρης Καστρινάκης / Special effects - 3D animation: Λευτέρης Καστρινάκης / Σχεδιασμός ήχου: Κωνσταντίνος Μπαχλιτζανάκης / Color Correction - post production: Παύλος Μαυρικίδης

dania drama 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

dania drama poster 607

Δείτε παρακάτω την ταινία της Μάρσιας Τζιβάρα «Burning from the Inside»