Ενημέρωση

Δράμα 2017: «No Root» του Δημήτρη Μανιώρου

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Δράμα 2017: «No Root» του Δημήτρη Μανιώρου

H ταινία

Μια αλληγορική ιστορία με πρωταγωνιστές ένα μικρό κορίτσι και μια ντομάτα. Πόσο εύκολα ένα μικρό κορίτσι μπορεί να χάσει την παιδικότητά του, να παραμείνει αναλλοίωτο στην προσπάθειά του να επιβιώσει από έναν πόλεμο, ένα μακρύ ταξίδι με πολλές κακουχίες σε αφιλόξενους τόπους.

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Μανιώρος γεννήθηκε το 1986 στο Μεταξοχώρι Ηρακλείου, στην Κρήτη. Από τα 16 του ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και εδώ και δυο χρόνια, με πάθος, ασχολείται με τη σκηνοθεσία. Το «No Root» είναι η δεύτερη ταινια του,το 2016 είχε κάνει το «Diversity» (δείτε και διαβάστε περισσότερα), που είχε διαγωνιστεί στο 39ο Φεστιβάλ της Δράμας.

no root 607

5 ερωτήσεις για το «No Root»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία έγινε στo πλαίσιo σπουδαστικής εργασίας, είναι η δεύτερή μου ταινία. Με αυτή τη μικρή ιστορία μιλάω για ένα ταξίδι που κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν. Είναι ένα θέμα με απασχολούσε χρόνια, τώρα όμως απέκτησα τα εφόδια για τη δημιουργία της ταινίας.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Μια μικρή ιστορία που περιγράφει ένα μεγάλο για κάποιους ταξίδι.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Για ακόμη μία φορά, θα ήθελα η ταινία μου να προβληματίσει και να εγείρει ερωτήματα, ουσιαστικά θέτω τον προβληματισμό.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η Ελλάδα της κρίσης, είναι αλήθεια πως δεν ευνοεί τη δημιουργία τέχνης, πόσο μάλλον με οικονομικές απολαβές. Για σένα τον ίδιο, αλλά και για το κοινό που απευθύνεσαι, πρακτικά, οικονομικά και ψυχολογικά. Στόχος εξαρχής, ήταν να δημιουργήσουμε και να περάσουμε όμορφα. Αυτό που έκανα, δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο ούτε τεχνικά ούτε οικονομικά. Η ιδέα είναι το θέμα. Προσωπικά, 210 ευρώ μου ήταν αρκετά, η πρωταγωνίστρια μου ήταν μια ντομάτα, ακόμα και να είχα μεγαλύτερο budget δεν θα είχα καλύτερη πρωταγωνίστρια για την συγκεκριμένη ταινία.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας για πολλούς είναι ένας λόγος να κάνεις ταινία, είναι τιμή για όσους αγαπάνε τον κινηματογράφο να είναι εκεί. Προσωπικά πέρσι πέρασα υπέροχα, γνώρισα ανθρώπους που αγαπάνε το σινεμά και ανυπομονώ να συναντήσω ξανά τους συμμετέχοντες αλλά και τα παιδιά από την διοργάνωση.

no root 607

info

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μανιώρος / Σενάριο: Δημήτρης Μανιώρος / Φωτογραφία: Μάνος Αρμουτάκης / Μοντάζ: Μάνος Αρμουτάκης, Περίανδρος Διονυσιάδης / Σχεδιασμός ήχος: Μιχάλης Φασουλάς, Δημήτρης Μανιώρος / Σκηνικά: Μαρία Αλμπαντάκη, Δημήτρης Μανιώρος / Ερμηνευτές: Ελεάννα Περράκη / Παραγωγή: Ιωάννης Μανιώρος

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «No Root», αλλά και το τρέιλερ της προηγούμενης ταινίας του σκηνοθέτη, «Diversity»

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.