Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «All of Me» της Δάφνης Σμον

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «All of Me» της Δάφνης Σμον

H ταινία

Η Βιβ, μια ταλαντούχα νέα μουσικός, έρχεται αντιμέτωπη με μια προχωρημένη μορφή λευχαιμίας που απειλεί τη ζωή και την καριέρα που έχει χτίσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Η καλύτερη ελπίδα της είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από άτομο της στενής της οικογένειας. Αλλά αυτή η προσπάθεια επανασύνδεσης των δεσμών, τη φέρνει αντιμέτωπη με το άσχημο παρελθόν των ενδοοικογενειακών της σχέσεων.

Η σκηνοθέτης

Η Δάφνη Σμον είναι βραβευμένη Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτης. Ιδρυσε την εταιρία παραγωγής Seek Films το 2009. Το πρώτο της ντοκιμαντέρ «The Children of the Wind» (2012) κέρδισε 7 βραβεία, μεταξύ των οποίων το Best Documentary Best Emerging Filmmaker στο X-Dance. Ηταν επίσης υποψήφια για το CNN Best Documentary Award στο αμερικανικό Φεστιβάλ Μαύρου Κινηματογράφου. Εχει ομάδες συμπαράστασης σε εννιά χώρες,συμπεριλαμβανομένης της Κένυας με το «Shifting Ground» (2013) και της Βενεζουέλας με το «Down to Earth» (2015). Η ταινία «All of Me» είναι η πρώτη της αφηγηματική ταινία και πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με γυναικείο πλήρωμα και έχει συμμετάσχει ήδη στο 23ο Palm Springs International Shortfest, στο San Francisco Black Film Festival, στο S.O.U.L Celeblate * Conect, BFI - London, στο Short Film Corner του Φεστιβάλ Καννών και συνεχίζει τα ταξίδια του στον κόσμο.

All of Me 607

5 ερωτήσεις για το «All of Me»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Με συνεπαίρνει πάντα ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής - ακόμη και αποκλείοντας από τη ζωή τους ανθρώπους που αγάπουν πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο. Η μητέρα μου είχε μια μπερδεμένη σχέση με την μητέρα της καθώς μεγάλωνε στην Ελλάδα. Δεν μιλούσαν για 25 χρόνια, αλλά κάτω από τον πόνο υπήρχε πάντα αγάπη. Ηθελα να κάνω μια ταινία που να εξερευνήσει τις σχέσεις μιας διαλυμένης οικογένειας. Το «All of Me» είναι βασισμένο ελεύθερα σε έναν κοντινό φίλο και σπουδαίο καλλιτέχνη που ζει στο Λονδίνο, αλλά είναι αποκομμένη από την οικογένειά της στη Βόρεια Αγγλία. Καθώς γνωριζόμασταν, είχε περιέργεια τι οδήγησε σε αυτήν την απουσία και τι θα γινόταν αν αναγκαζόταν να τους ξαναδεί. Ηθελα να γράψω ένα δυνατό γυναικείο χαρακτήρα με μοναδική ταυτότητα - διαφυλετική και ανδρόγυνη. Ετσι γεννήθηκε ο χαρακτήρας της Βιβ. Η λευκαιμία ήταν η έκφραση του συναισθηματικού κενού που υπάρχει μέσα της. Η Βιβ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αρρώστια της γιατί δεν έχει αντιμετωπίσει το παρελθόν της. Μόνο με την αποδοχή από τη μητέρα της μπορεί να δεχτεί τον εαυτό της και να προχωρήσει.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια ταινία για το θρήνο, την άρνηση και τη συμφιλίωση. Η ιστορία έχει δύο μέρη, κινηματογραφημένα με δύο τελείως διαφορετικά στιλ. Για τον καλλιτεχνικό κόσμο της Βιβ στο Λονδίνο, που είναι ζωντανός και φωτεινός με γρήγορο μοντάζ. Το έντονο κοντράστο στο φως βάζει τη Βιβ στο κέντρο, πάνω και πίσω από τη σκηνή. Το δεύτερο μέρος όταν η Βιβ επιστρέφει σπίτι μοιάζει περισσότερο με ντοκιμαντέρ. Το κινηματογραφήσαμε με μεγάλες σε διάρκεια σκηνές, χρησιμοποιώντας φυσικό φως και πιο απαλά χρώματα. Αυτό το μέρος της ταινίας υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικό και ωμό. Η Βιβ δεν μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον. Η κάμερα περιστρέφεται γύρω από τους ηθοποιούς, δημιουργώντας μια αίσθηση ιλίγγου παρόμοια με το πως αισθάνεται η Βιβ. Στην πραγματικότητα γυρίσαμε την τελευταία σκηνή σαν ένα μονοπλάνο 8 λεπτών. Ηταν πολύ απαιτητικό για το συνεργείο και τους ηθοποιούς, αλλά το πετύχαμε στο τέλος.

All of Me 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Δεν μου αρέσει να ρωτάω πολλές ερωτήσεις στο κοινό, γιατί θα ήθελα ο καθένας να ερμηνεύσει την ταινία όπως επιθυμεί. Απλά είμαι περίεργη αν η ιστορία τους κάνει να αναλογιστούν τη δική τους ζωή και να μάθουν να αποδέχονται αυτούς που αγαπούν παρά τις προφανείς διαφορές που τους χωρίζουν.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το «All of Me» γυρίστηκε στο Λονδίνο, αλλά αυτή τη στιγμή έχω δύο πρότζεκτ σε στάδιο ανάπτυξης που θα γυριστούν στην πατρίδα μου την Κέρκυρα. Το ένα είναι μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «To Γλυκό» που έχει γίνει δεκτό στο Drama Pitch Lab και το δεύτερο μια μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Μάτι» που έφτασε στην τελική ευθεία για το εργαστήρι νέων σχεδίων στις Κάννες και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της χρηματοδότησης. Θα είναι μια συμπαραγωγή Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας. Ανυπομονώ να προωθήσω τη χώρα που τόσο αγαπάω σε ένα διεθνές κοινό.

All of Me 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι τιμή μου η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας να γίνεται στη Δράμα. Ξέρω ότι είναι το πιο σημαντικό και αξιοσέβαστο φεστιβάλ στην Ελλάδα και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια ταινία μου θα παιχτεί στην πατρίδα μου. Οπότε η προβολή θα είναι για μένα ξεχωριστή. Θα είμαι στη Δράμα και είμαι ενθουσιασμένη που θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω άλλους Ελληνες σκηνοθέτες και να παρακολουθήσω τις ταινίες τους.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του «All of Me».

Info

Σκηνοθεσία: Δάφνη Σμον / Σενάριο: Εμιλι Κάρλτον / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντάνα Οριφίλοβα / Μουσική: ACM Band / Μοντάζ: Φιλίπα Κάρλσον / Ηθοποιοί: Τσερίν Μπάκλεϊ, Χελένα Μπουντμίρ, Σακαρίσα Κλάξτον, Γιούνους Μπάνιστερ, Σκάρλετ Σουίνι, Νεντ Γούλφγκανγκ Κέλι, Ρίσι Ναίρ

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

All of Me 607