Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη

Η ταινία

Σε μια εφιαλτική Αθήνα του μέλλοντος, η Νάλα, ντίλερ λαχανικών εντοπίζεται από την αστυνομία και καταδικάζεται σε 5 χρόνια «επανένταξη». Σε έναν κόσμο που η καλλιέργεια όλων των φυτών είναι παράνομη, ξετυλίγεται η ιστορία της μοναχικής αυτής «επαναστάτριας».

Η σκηνοθέτης

Η Ιφιγένεια Κοτσώνη σπούδασε σενάριο και σκηνοθεσία στο Λονδίνο και ξεκίνησε τη κινηματογραφική της διαδρομή ως σεναριογράφος (Γαμήλιο πάρτι, Σε είδα, Εν λευκώ)To 2012 έκανε τη πρώτη της σκηνοθετική προσπάθεια με τη μικρού μήκους ταινία Evergreen. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε με crowd funding και απέσπασε βραβείο καλύτερης μουσική στη Δράμα, ενώ συμμετείχε και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ιταλία Ρουμανία, ΗΠΑ και στο Short Film Corner στις Κάννες. Ο Σπόρος είναι η δεύτερη της ταινία.

ο σπόρος the seed 607

5 ερωτήσεις για τον «Σπόρο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ανησυχία μου γι’αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Για την παράνοια της ανθρωπότητας που αφήνει παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα ενώ φτιάχνει πανάκριβα εξοπλιστικά συστήματα. Η ανησυχία μου για έναν κόσμο που δεν θέλω να έρθει. Και ο κρυφός μου πόθος ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Για την ανθρωπότητα και τη ζωή γενικότερα.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Θα του έλεγα ότι θα δει μια ταινία κοινωνικής φαντασίας.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Να με ρωτήσει; Δεν έχω ιδέα. Θα ήθελα όμως να αναρωτηθεί πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη τρέλα.

ο σπόρος the seed 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Λόγω της επικρατούσας οικονομικής κατάστασης το να γυρίσεις μια ταινία στην Ελλάδα απαιτεί πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, και μια μεγάλη δόση εφευρετικότητας. Από την εμεπιρία αυτή κρατάω κυρίως την ευγνωμοσύνη μου για όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν όλοι πάρα πολύ σκληρά.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ για τις μικρού μήκους, επειδή ακριβώς προβάλλονται μόνο ταινίες μικρού μήκους. Επίσης επειδή είναι χρόνια και καταξιωμένο, το συνοδεύει και μια δημοσιογραφική προβολή κι έτσι ίσως δίνεται μια ευκαιρία στον κάθε νέο σκηνοθέτη να κάνει γνωστό το έργο του σε περισσότερο κόσμο.

ο σπόρος the seed 607

info

Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Ιφιγένεια Κοτσώνη | Πρωταγωνιστούν: Γιούλικα Σκαφιδά, Κατερίνα Μισιχρόνη, Ανδρεάς Μαντάς, Θέμης Κατσιμίχας, Θοδωρής Γιαννούχος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Χρήστος Γεροντίδης, Αννα Τζανακάκη, Μάρι Γιαμαμότο, Σοφία Λιάπη, Σεκίλ Ακμιρζά, Κατερίνα Σιγάλα | Διευθυντής φωτογραφίας: Στέλιος Πίσσας | Production Designer: Δημήτρης Ζιάκας | Ηχος: Στέλιος Κουπερωτής| Ηχοληψία: Ιάσων Θεοφάνους | Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος | Κοστούμια: Λίνα Μότσιου, Αλεξάνδρα Γιαννακανδροπούλου | Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης | Παραγωγοί: Ιωάννα Σουλτάνη, Πάνος Μπίσδας | Με την υποστήριξη του Ελληνικού κέντρου Κινηματογράφου. Συμπαραγωγή: OTE TV, AUTHORWAVE, SOUL productions Post production: AUTHORWAVE | Color Grading: Alex Kapidakis | VFX: Yafka / Αντώνης Κοτζιάς |

Μάθετε περισσότερα για την ταινία στην επίσημη σελίδα της στο facebook

Δείτε το τρέιλερ του «Ο Σπόρος»

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Δείτε την προηγούμενη μικρού μήκους της Ιφιγένειας Κοτσώνη «Evergreen»