Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Aσπρο» του Σωκράτη Αλαφούζου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Aσπρο» του Σωκράτη Αλαφούζου

Η Ταινία

Ο ήρωας κάνει ένα ονειρικό εσωτερικό ταξίδι, για να συναντήσει το ξεχασμένο παιδί μέσα του. Επιλεκτικά η μνήμη, θα τον οδηγήσει να παρατηρήσει καθοριστικές στιγμές των παιδικών του χρόνων, ενώ το υποσυνείδητο του τον προστατεύει από τον σκληρό ρεαλισμό, δημιουργώντας πλούσιους σε χρώμα ονειρικούς χώρους. Ενα ταξίδι αυτοανακάλυψης, εσωτερικής ένωσης και αποδοχής. Ενα ταξίδι επιστροφής στην ζωή.

Ο Σκηνοθέτης:

Ο Σωκράτης Αλαφούζος έχει μακροχρόνια καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει σπουδάσει υποκριτική, σκηνοθεσία και φωτογραφία. Με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές υποκριτικής και σκηνοθεσίας στις Ην. Πολιτείες. Το 2012, έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με την ταινία μικρού μήκους «Μικρός Βασιλιάς» (Little King). Η ταινία τιμήθηκε με δέκα βραβεία, δυο τιμητικές διακρίσεις και υποψηφιότητες σε διεθνή φεστιβάλ. Το 2015, έγραψε και σκηνοθέτησε την 2η ταινία του, το «Between Black and White», ενώ παράλληλα δουλεύει για την προετοιμασία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του. Η κινηματογραφική δημιουργία είναι πια η πρώτη προτεραιότητα στην καριέρα του.

Between Black and White 607 1

Πέντε ερωτήσεις για το «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Ασπρο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Γιατί τώρα μπορώ να μπω πιο συνειδητά στην θέση του παρατηρητή, κάτι που για μένα ήταν απαραίτητο γι’ αυτή την ταινία και την θεματολογία που πραγματεύεται. Έτσι μπόρεσα να πάρω απόσταση από την ρεαλιστική απεικόνιση και να βάλω κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, τα δικά μου χρώματα στην ιστορία.

Between Black and White 607 2

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα του έλεγα περίπου αυτά που αναφέρω και στην σύνοψη.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να με ρωτήσει αν πιστεύω ότι αυτό που κάνει ο ήρωας στο τέλος της ταινίας, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ζωή ενός ανθρώπου.

Between Black and White 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι τόσο δύσκολο, ώστε να χρειαστεί να σκάψεις βαθιά μέσα σου για να ανακαλύψεις και την τελευταία σταγόνα δύναμης που διαθέτεις και να ανακαλύψεις ταλέντα που δεν ήξερες ότι είχες. Κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Αυτό που κρατάω από την εμπειρία είναι η επιβεβαίωση ότι αν θέλεις πραγματικά κάτι και κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να το πετύχεις, η ζωή θα σου δώσει ότι σου λείπει για να το πραγματοποιήσεις.

Between Black and White poster

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι σημαντικό που υπάρχει ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας και αποδοχής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κινηματογραφικό φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους στη χώρα μας. Στην σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. είναι σημαντικό οι νέοι κινηματογραφιστές να έχουν αυτό το βήμα για να να δείχνουν εκεί την δουλειά τους.

Δείτε το trailer του «Ανάμεσα στο Μαύρο και το Aσπρο» και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της ταινίας εδώ:


Δείτε επίσης την προηγούμενη δουλειά του Σωκράτη Αλαφούζου το «Little King»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.