Συνέντευξη

Ο Μπόμπι Ροθ εξηγεί γιατί ο καλύτερος τρόπος να μάθεις σινεμά είναι μέσα από την τηλεόραση

στα 10

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για το masterclass που οργανώνει το Φεστιβάλ Δράμας, ο Μπόμπι Ροθ μιλάει στο Flix για τη μέθοδο διδασκαλίας του, την αμερικανική τηλεόραση και τη λαχτάρα του να μάθει τα πάντα για το ελληνικό σινεμά.

Ο Μπόμπι Ροθ εξηγεί γιατί ο καλύτερος τρόπος να μάθεις σινεμά είναι μέσα από την τηλεόραση

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ο γεννημένος στο Λος Αντζελες Μπόμπι Ροθ είναι γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και, μεταξύ πολλών άλλων, από επεισόδια των σειρών «Grey's Anatomy», «The Mentalist», «Agents of S.H.I.E.L.D.» καθώς και από τις ταινίες «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss' Son» και «Independence Day».

Ο πολυβραβευμένος Μπόμπι Ροθ έχει πραγματοποιήσει σημαντικές σπουδές στην δημιουργική γραφή και τον κινηματογράφο ενώ έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 τηλεοπτικά επεισόδια, 25 τηλεταινίες και 13 κινηματογραφικές ταινίες. Είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Η σειρά εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ του Μπόμπι Ροθ με θέμα την κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή που αποτελούν ένα πολύτιμο μαθησιακό εργαλείο για σπουδαστές και νέους κινηματογραφιστές τιτλοφορείται «A Director Prepares».

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Drama Mini Talent Lab» για νέους κινηματογραφιστές, ο προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Δράμας Μπόμπι Ροθ θα δώσει Masterclass στο «Τριανόν» την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 18:00, παρουσιάζοντας ακριβώς το πρόγραμμα «A Director Prepares» που αποτελείται από την κινηματογραφική προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη ενώ την προβολή θα ακολουθήσει Q&A για το κοινό.

Για συμμετοχές στο masterclass του Μπόμπι Ροθ, συμπληρώστε τη φόρμα που μπορείτε να βρείτε στο gallery παρακάτω και αποστείλετε την έως 29/10/15 στα mail kinfest@dra.forthnet.gr . Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 3300309.

Bobby Roth

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, ο Μπόμπι Ροθ μίλησε στο Flix για το «A Director Prepares», την εκδημοκρατικοποίηση της ανεξάρτητης παραγωγής, το ελληνικό σινεμά και ποια τηλεοπτική σειρά από αυτές στις οποίες έχει δουλέψει ξεχωρίζει.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα για νέους ανεξάρτητους σκηνοθέτες;

Πάντοτε με διασκέδαζε η αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, αλλά δημιούργησα το masterclass κατά τη διάρκεια της απεργίας των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ το 2008, όταν δεν μπορούσα να κάνω κάποια άλλη δουλειά. Ετσι γεννήθηκε μια ολόκληρη ταινία και το masterclass βρήκε τη δική του ζωή.

Ποιες θα ήταν οι τρεις πρώτες συμβουλές σας σε ένα νέο σκηνοθέτη;

  1. Βάλε την κάμερα εκεί που βρίσκεται η ιστορία
  2. Να φανταστείς από πριν και να προετοιμαστείς όσο περισσότερο γίνεται
  3. Να είσαι ευγενικός

Πώς ορίζετε τον «εκδημοκρατισμό της κινηματογραφικής παραγωγής» μέσα από το πρότζεκτ σας;

Οι ταινίες μπορεί να είναι πλέον πιο φτηνές κατά την παραγωγή τους, αλλά υπάρχει ακόμη το μονοπώλιο της διανομής. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί ώστε κάθε ταινία να υπάρχει ισότιμα στο κινηματογραφικό κύκλωμα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό σινεμά σήμερα;

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω τίποτα για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά και γι' αυτό είμαι ενθουσιασμένος που θα μπορέσω να έρθω για να μάθω.

Πιστεύετε όντως πως η τηλεόραση είναι το νέο σινεμά, όπως υποστηρίζεται τα τελευταία χρόνια;

Πάντα έλεγα στον εαυτό μου πως δεν θα σκηνοθετούσα ποτέ σε μορφή επεισοδίων, αλλά τελικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφηγηθείς εικονογραφημένες ιστορίες. Πηγαίνω σπάνια στο σινεμά γιατί προτιμώ να βλέπω το «Game of Thrones», το «Masters of Sex», το «Ray Donovan», το «The Affair» το «Borgen» και άλλες σειρές. Από την μια οι φρενήρεις ρυθμοί που απαιτεί η τηλεόραση, κι από την άλλη η δημιουργική ελευθερία και οι δυνατότητες που σου ανοίγονται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Αλλά και το πώς αυτά τα δύο συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Η σκηνοθεσία στην τηλεόραση σε βοηθά να γίνεις πιο αποτελεσματικός ως σκηνοθέτης, αλλά και το να φέρεις στην τηλεόραση κάτι από την ανθρωπιστική «ματιά» του ανεξάρτητου σινεμά σε κάνει με έναν τρόπο πιο διορατικό στην μικρή οθόνη…».

Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα στις τηλεοπτικές σειρές για τις οποίες έχετε δουλέψει, ποια θα ήταν η αγαπημένη σας;

Η αγαπημένη μου θα ήταν το «Prison Break», γιατί η αισθητική της και η ενέργειά της ταιριάζει απόλυτα στη δική μου αισθητική. Σίγουρα το «Flash Foward» σε επίπεδο καλύτερων ηθοποιών και το «Lost» σε επίπεδο του καλύτερου σεναρίου.

Η επίσκεψη του Μπόμπι Ροθ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Finos Film και του OTE ΤV καθώς και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Μάθετε περισσότερα για την εκπαιδευτική μέθοδο του Μπόμπι Ροθ στο επίσημο site του.