Ενημέρωση

Blast from the Past: Τα «Χριστούγεννα του Αλήτη» του Στέλιου Τατασόπουλου

στα 10

Ενα ξεχασμένο «ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα» από το 1962 - κάτι σαν το «Μια Υπέροχη (Παλιο)Ζωή» του ελληνικού σινεμά.

Blast from the Past: Τα «Χριστούγεννα του Αλήτη» του Στέλιου Τατασόπουλου

Ενας άνδρας από τη Θεσσαλονίκη κατεβαίνει στην Αθήνα για να τιμωρήσει τον απατεώνα που ξεγέλασε τον καλοπροαίρετο πατέρα του. Στην πορεία όμως ερωτεύεται μια κοπέλα και όταν αυτή μένει έγκυος, αποφασίζουν να παντρευτούν. Οταν ο απατεώνας δολοφονείται, οι αρχές συλλαμβάνουν τον νεαρό ως ένοχο. Η ομολογία του αληθινού δολοφόνου θα ελευθερώσει τον άνδρα, επτά χρόνια αργότερα. Η αγαπημένη του είναι άφαντη και ο ίδιος κυκλοφορεί σαν αλήτης στο Σύνταγμα. Εκεί γνωρίζει δύο παιδάκια που πουλούν λαχεία. Το κοριτσάκι είναι η κόρη του. Ενα τυχερό λαχείο θα γίνει η αφορμή για να βρει ξανά την αγαπημένη του και να ζήσει ευτυχισμένος την υπόλοιπη ζωή του.

Τα Χριστούγεννα του Αλήτη

Τα Χριστούγεννα του Αλήτη

Τα Χριστουγεννα του Αλήτη

Τα «Χριστούγεννα του Αλήτη», γραμμένα από τον σχεδόν μόνιμο συνεργάτη του Στέλιου - της φήμης της «Κοινωνικής Σαπίλας» - Τατασόπουλου, Θεόδωρο Τέμπο, είναι ένα μελό, κομμένο και ραμμένο για να διαδραματίστεί αλλά και να ιδωθεί την εποχή των Χριστουγέννων. Στα 80 του περίπου λεπτά χωράει από απατεώνες μέχρι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, φυλακές φόνους και χαμένα παιδιά, τον Γιώργο Πάντζα σε μια από τις σπάνιες δραματικές του ερμηνείες, ένα σοβαρό τοπογραφικό αποτυπώμα της Αθήνας του των αρχών του'60, λίγο Βασιλάκη Καϊλα και μερικές στολισμένες βιτρίνες - του Κατράντζου μόστρα - για το έθιμο. Αφήστε δε που σε κάρτα στην αρχή αναφέρεται πως «Τα Χριστούγεννα του Αλήτη έχουν ως πυρήνα μύθου, ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη πριν από λίγα χρόνια στην Αθήνα...»

Μαζί με τον Γιώργο Πάντζα παίζουν η Αλεξάνδρα Λαδικού, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Βασίλης Καΐλας και άλλοι.

Δείτε ολόκληρο το «Τα Χριστούγεννα του Αλήτη» εδώ:


Δείτε ακόμη: Τι θα δει ο Αϊ Βασίλης; Χριστουγεννιάτικες ταινίες για όλα τα γούστα

Τα Χριστούγεννα του Αλήτη