Ενημέρωση

«BadLand» του Χρήστου Πυθαρά: 5 χρόνια μετά τη φωτιά στο Μάτι, σαν να μην πέρασε μια μέρα

στα 10

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ προβάλλεται από σήμερα ελεύθερα online.

«BadLand» του Χρήστου Πυθαρά: 5 χρόνια μετά τη φωτιά στο Μάτι, σαν να μην πέρασε μια μέρα

Μ' ένα 6λεπτο ντοκιμαντέρ, ο Χρήστος Πυθαράς, σκηνοθέτης μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και διοργανωτής του Filmschool, αποτυπώνει τη φωτιά στο Μάτι και ανεβάζει την ταινία του ελεύθερα online για να μοιραστεί τις (κινηματογραφικές) σκέψεις του για την τραγωδία. Οχι μόνο εκείνη, αλλά και τη συνεχιζόμενη.

badland

Εξηγεί τις προθέσεις του για την ταινία ο ίδιος: «Το "BadLand" προέκυψε δυστυχώς μέσα από μία τραγωδία. Η φωτιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά άφησε πίσω της νεκρούς ανθρώπους. Συμβαίνουν ακόμα τραγωδίες που δεν τις χωράει ο νους.

badland

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, έχοντας νωπή ακόμα την ανάμνηση, θέλησα να εξερευνήσουμε την αίσθηση που είχα, ότι ο τόπος αυτός θα κουβαλάει ακόμα μνήμες από το τραγικό συμβάν.Μεγάλη μας έγνοια ήταν να μην προβάλουμε καθόλου το ανθρώπινο στοιχείο του πόνου και του πένθους και να μην θίξουμε τους ανθρώπους που έφυγαν και αυτούς που έμειναν πίσω.Η όποια αφήγηση είχε ανάγκη να υπάρχει στο ντοκιμαντέρ, δεν έπρεπε να προέλθει από τη δραματοποίηση των ανθρώπων και των ιστοριών τους. Ετσι, εσκεμμένα, θελήσαμε να αποφύγουμε την όποια μαρτυρία ή παρουσία ανθρώπων. Οταν φτάσαμε στην περιοχή με τον Γιώργο, τον διευθυντή φωτογραφίας, η εντύπωση που είχαμε επαληθεύτηκε. Με όλες τις αισθήσεις σου μπορούσες να νιώσεις το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, παρόλο που είχε περάσει σχεδόν ένας χρόνος.

badland

Το "BadLand" δεν μπορει να λειτουργήσει δυστυχώς ως ανασταλτικός παράγοντας τέτοιων καταστάσεων αλλά ελπίζω ότι διατηρεί τη μνήμη του τι συνέβη, με ένα αίσθημα παραλόγου. Οπως αυτού με το οποίο εξελίχθηκε αυτή η τραγωδία, μέσω μιντιακής παραπληροφόρησης και χαοτικής επικοινωνίας ως προς την αντιμετώπιση της.»

badland

info «BadLand» Σενάριο, Σκηνοθεσία: Χρήστος Πυθαράς | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Δανόπουλος | Μοντάζ, Ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Πυθαράς | Μίξη ήχου: Γιάννης Γιαννακόπουλος | Color: Κώστας Δαβελάς | Αφίσα: Χρήστος Αργυρός

badland

Το ντοκιμαντέρ «BadLand» συμμετείχε στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, στα φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Psarokokalo, βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Λάρισας και στο φεστιβάλ 14ο PRVI KADAR-INTERNATIONAL FILM FESTIVAL στο Σεράγεβο.
Η θέαση του είναι θεμιτό να γίνει στο σκοτάδι και με δυνατό ήχο.

Δείτε το «BadLand» εδώ:

badland