Άποψη

50 χρόνια Τζέιμς Μποντ: Ας πέσουν οι τίτλοι...

στα 10

Οι τίτλοι αρχής είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φετίχ των ταινιών του Τζέιμς Μποντ μετά τα τραγούδια και μαζί μια παράδοση που ξεκίνησε σχεδόν αθόρυβα για να εξελιχθεί σε ένα collector's item. Το Flix τους συγκέντρωσε όλους μαζί σε ένα βίντεο... για τα μάτια σας μόνο!

50 χρόνια Τζέιμς Μποντ: Ας πέσουν οι τίτλοι...

«Ηταν κάτι που έκανα βιαστικά, γιατί έπρεπε να φύγω για μια συνάντηση με τους παραγωγούς σε είκοσι λεπτά. Ετυχε να έχω στο γραφείο μου μικρά στρογγυλά αυτοκόλλητα από αυτά που έγραφαν πάνω τις τιμές στα μαγαζιά και σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω ως σφαίρες πάνω στην οθόνη. Θα βάζαμε τον Τζέιμς Μποντ να περπατάει ανάμεσά τους και να πυροβολεί, τη στιγμή που το κάδρο θα γέμιζε αίμα. Ηταν ένα storyboard που έφτιαξα σε είκοσι λεπτά. Οταν το είδαν, είπαν "Είναι τέλειο!".»

2

Κάπως έτσι περιγράφει ο Μόρις Μπάιντερ την ιδέα που είχε για τους τίτλους του «Dr.No» πίσω στο 1962, οι οποίοι κόστισαν περίπου 50.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα και έθεσαν τη βάση για ένα από τα μεγαλύτερα φετίχ που θα χαρακτήριζαν τις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ μέσα στις δεκαετίες.

Ο Μπάιντερ σχεδίασε συνολικά 14 από τους τίτλους του ταινιών του Τζέιμς Μποντ - από το «Dr. No» μέχρι το «License to Kill» (με εξαίρεση το «From Russia With Love» και το «Goldfinger»), ενώ μετά το θάνατο του το 1991 τον τον αντικατέστησε ο Ντάνιελ Κλάινμαν, ξεκινώντας από το «GoldenEye» του 1995 και φτάνοντας μέχρι και σήμερα.

34

Trivia

  • Οι τίτλοι του «Dr. No» (1962) είναι οι μοναδικοί που δεν προηγούνται από μια εναρκτήρια σκηνή και οι μοναδικοί που στη σκηνή με τον Μποντ να πυροβολεί δεν ακούγεται το διάσημο μουσικό θέμα του Τζον Μπάρι.
  • Στους τίτλους του «Τhe Spy Who Loved Me» (1977) είναι η πρώτη φορά που στους τίτλους εμφανίζεται ο ίδιος ο Τζέιμς Μποντ στο πρόσωπο τότε του Ρότζερ Μουρ.
  • Οι τίτλοι του «For Your Eyes Only» (1981) είναι οι μόνοι σε όλη τη σειρά στους οποίους πρωταγωνιστεί η τραγουδίστρια του τραγουδιού της ταινίας (Σίνα Ιστον).
  • Οι τίτλοι του «Die Another Day» (2002) είναι οι μόνοι που συνεχίζουν την υπόθεση της ταινίας από εκεί που σταματάει στην εναρκτήρια σκηνή.

Δείτε παρακάτω σε ένα βίντεο και τους 22 μέχρι σήμερα τίτλους αρχής των ταινιών του Τζέιμς Μποντ:


Περισσότερος Τζέιμς Μποντ:

Και οι 22 ταινίες του Τζέιμς Μποντ κυκλοφορούν σε Βlu Ray στη συλλογή «Bond 50» που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από την Odeon. Μάθετε πώς μπορεί να γίνει δική σας.