Ενημέρωση

Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι #2: «Days of Being Wild» του Γουονγκ Καρ Γουάι

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι #2: «Days of Being Wild» του Γουονγκ Καρ Γουάι

«Δεν ξέρω πως να σκοτώσω αυτές τις νύχτες. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Δεν είχα σκοπό να γυρίσω πίσω. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως δεν θα γυρίσω ποτέ. Θα μισήσω τον εαυτό μου αν το κάνω. Δεν θέλω να μισήσω τον εαυτό μου. Σε παρακαλώ βοήθησέ με.»

2

To καλοκαίρι στο Χονγκ Κονγκ του '60 είναι καυτό.

Κάνει τα ρούχα να κολλάνε στο δέρμα, τα σεντόνια να είναι συνεχώς υγρά, τον ήχο από τους ανεμιστήρες να κόβει μαχαίρι τη βασανιστική ησυχία της αναμονής, τις λέξεις να μοιάζουν όλες με ψεύτικες υποσχέσεις αγάπης και αφοσίωσης, τον ιδρώτα να πνίγει μέσα του κάθε ερωτική επιθυμία, ενα παγωμένο μπουκάλι Coca - Cola να θυμίζει όαση μέσα στην έρημο, τα ρολόγια να μένουν κολλημένα σε εκείνο το λεπτό που κάποτε υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον πως θα θυμόμαστε για πάντα...

2

To καλοκαίρι στο «Days of Being Wild», τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γουονγκ Καρ Γουάι και ένα από τα πιο άγνωστα αριστουργήματά του, είναι ο Γιάντι του Λέσλι Τσενγκ - ήρωας ενός δικού του «Με Κομμένη την Ανασα», η Λι Ζεν της Μάγκι Τσενγκ - ηρωίδα μιας δικής της «Χιροσίμα Αγάπη Μου», η Μίμι της Καρίνα Λάου - ηρωίδα ενός δικού της «Ζούσε τη Ζωή της».

Είναι ο Γουονγκ Καρ Γουάι που - εδώ στην πρώτη του συνεργασία με τον διευθυντή φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ - σε μια δική του nouvelle vague ακυρώνει χρόνο, χώρο και δραματουργικές συμβάσεις για να καταγράψει τη βαθιά μελαγχολική ιστορία ενός άντρα που δεν ήξερε να αγαπήσει και να αφηγηθεί μια ερωτική ιστορία κομμένη στα δύο, ποτισμένη από τη ζεστή καλοκαιρινή βροχή και τα κλειστά γεμάτα θερμή υγρασία δωμάτια μιας πόλης από την οποία όλοι θέλουν να κρυφτούν και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.

2

Παραδίδοντας τελικά ένα ανοιχτό σε ερμηνείες κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στο χρόνο που σαν μια διαρκής εφηβική επανάσταση χωρίς αιτία ξετυλίγεται σαν ένα σαρωτικό μελόδραμα που ξεκινάει από το σκοτάδι ενός αποπνικτικού δωματίου πριν καταλήξει στην απέραντη ζούγκλα και ξεδιπλώνεται σαν εκείνα τα καλοκαίρια που προσπαθούσες μάταια να βρεις απάντηση στις πιο δύσκολες ερωτήσεις.

Days of Being Wild (1990) του Γουονγκ Καρ Γουάι / Πρωταγωνιστούν: Λέσλι Τσενγκ, Μάγκι Τσενγκ, Καρίνα Λάου, Αντι Λάου, Τόνι Λιούνγκ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: