Η 14χρονη Μάτι αναζητά το δολοφόνο του πατέρα της, για να εκδικηθεί τη μνήμη του. Προκειμένου να τον βρει ζητά τη βοήθεια του πιο βρώμικου, θαρραλέου και αήττητου σερίφη της άγριας Δύσης, με το όνομα Ρούστερ Κόγκμπερν. Το γενναίο κοριτσάκι με τις περιποιημένες κοτσίδες, την αυξημένη αίσθηση τιμής και την τυφλή εμπιστοσύνη στο αμερικανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης θα ξεκινήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι εκεί όπου δεν πατά πόδι ανθρώπου, συντροφιά μ’ έναν άντρα βρώμικο, μέθυσο, αθυρόστομο, κατεστραμένο και αμφιβόλου ηθικής. Μαζί τους θα ταξιδέψει και ο all-american Texas Ranger, ο έφιππος και ένστολος ΛαΜπεφ, η άλλη πλευρά του νόμου, λογικός, έντιμος, επίμονος και πεντακάθαρος, ο οποίος καταδιώκει τον ίδιο δολοφόνο για δικά του συμφέροντα.

Μια ταινία με την κατ’ εξοχήν αμερικανική δομή και ιστορία, βγαλμένη από τα χέρια των αδελφών Κοέν, δε θα μπορούσε να είναι συμβατική, ούτε ακριβώς και φιλοαμερικανική, μια και η σκωπτική διάθεση των δημιουργών διαπερνά πάντα τις ταινίες τους. Ετσι η μικρή Μάτι τεστάρει την αθωότητά της επάνω στη δοκιμασμένη από τη ζωή εμπειρία. Στόχος είναι η εκδίκηση για έναν άδικο θάνατο, ή αλλιώς η τιμωρία, όχι με αυτοδικία, αλλά με τη χρήση των μέσων που το κράτος προσφέρει.

Μια από τις πιο ολοκληρωμένες, αντιπροσωπευτικές και απολαυστικές ταινίες των αδελφών Κοέν, υποψήφια για 10 Οσκαρ. Μια αυθεντική διαδρομή στο χώμα της Americana, με την αποκάλυψη Χέιλι Στάινφελντ να ξεκινά δυναμικά την καριέρα της και τον Τζεφ Μπρίτζες (ο οποίος χωρίς υπότιτλους είναι ακατάληπτος) να ενσαρκώνει, με πολύ χιούμορ, το «Ο Dude ταξιδεύει στην Αγρια Δύση». Οπωσδήποτε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.