Ταινίες

Grand Central

Ρεμπέκα Ζλοτοφσκί

5 στα 10

Από το Un Certain Regard του τελευταίου Φεστιβάλ των Καννών, ένας... ραδιενεργός έρωτας με το πιο φωτογενές ζευγάρι της εβδομάδας τουλάχιστον!

Grand Central
Που παίζεται; Διάλεξε αίθουσα και ώρα προβολών σε όλη την Ελλάδα Που παίζεται;
Grand Central

Στο «Grand Central» της νεαρής Γαλλίδας σκηνοθέτιδας, εδώ στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της που συμμετέχει στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα», ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά η απειλή του θανάτου: το τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ραδιενέργειας, με τα δύο φουγάρα που σα βουνά σκιάζουν την καλοκαιρινή φύση που τα περικυκλώνει. Εκεί θα πιάσει δουλειά ο Γκάρι, ένας επιπόλαιος τυχοδιώκτης με ψεύτικα χαρτιά, πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε για να γλιτώσει από τις κακοτοπιές και να βγάλει χρήματα. Ο Γκάρι θα έρθει, μεμιάς, αντιμέτωπος με δυο απειλές. Η μια είναι η επικίνδυνη δουλειά του και η ραδιενέργεια, «η δόση», όπως την αποκαλούν οι εργαζόμενοι, που μετριέται καθημερινά πάνω στο σώμα, με τέτοια επιμέλεια και προσοχή που είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα υπερβεί τα όρια. Κι η άλλη είναι η πανέμορφη συνάδελφος και γειτόνισσά του, ένας κολασμένος άγγελος, έτοιμη να παντρευτεί τον Τόνι αλλά και να ζήσει με τον Γκάρι μια κρυφή παθιασμένη περιπέτεια.

Η Ρεμπέκα Ζλοτοφσκί είναι έξυπνη στις επιλογές της. Το πρωταγωνιστικό της ζευγάρι έχει το σεξ απίλ και τη χημεία που κρατά το θεατή με τα μάτια κολλημένα στην οθόνη. Ο Ταχάρ Ραχίμ, ο «Προφήτης» του Ζακ Οντιάρ που ξαναείδαμε στο «Le Passé» του Ασγκάρ Φαραντί, έχει στο βλέμμα του όλη την ετοιμότητα να πιάσει τη ζωή και να τη στύψει και μαζί μια παιδική άγνοια κινδύνου που δίνει στον ήρωά του πάθος και δύναμη. Η Λέα Σεϊντού, με ωραιότερο τελευταίο ρόλο στην «Αδελφή μου» και πιο σέξι στη «Ζωή της Αντέλ», κατακτά το κάθε της πλάνο με μια ευάλωτη προθυμία, μια θαυμάσια ηθοποιός σε καλούπι νύμφης.

Η Ζλοτοφσκί σκηνοθετεί την αγωνία και τις εντάσεις με συγκρότηση, την ανεμελιά του έρωτα με γενναιοδωρία και κερδίζει το στοίχημα στην αντιπαράθεση του εργοστασίου που ξεχύνει δηλητήριο με τη γύρω ανθισμένη, ηλιόλουστη φύση που στεγάζει το «καλό». Παρά, όμως, από το ελκυστικό της καστ (ο Ολιβιέ Γκουρμέ και ο Ντενίς Μενοσέ σε δεύτερους ρόλους) και το σεναριακό της εύρημα, η ταινία δεν ξεπερνά ένα καλοφτιαγμένο ρομάντζο, ομολογουμένως χάρμα οφθαλμών.

Διαβάστε ακόμα:


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.