Ενα μελαγχολικό Γέτι, ένα από τα πανύψηλα, τριχωτά πλάσματα που λέγεται ότι ζουν στις ψηλές κορφές των Ιμαλαΐων, βρίσκεται εγκαταλελειμμένο και μόνο σε μια ταράτσα της Σαγκάης, η έφηβη βιολονίστα Γι θα σπεύσει να το βοηθήσει. Ισως γιατί κι αυτή νιώθει μόνη και μελαγχολική, μετά το θάνατο του πατέρα της. Θα πείσει τους γείτονές της, τον Τζιν, ένα χαριτωμένο ψωνάκι και τον αδέξιο ξάδελφό του, Πενγκ, να τη βοηθήσουν να επιστρέψει το Γέτι στην οικογένειά του στο Εβερεστ, έχοντας στο κατόπι τους δυο επιστήμονες, ο καθένας με τις δικές του, μοχθηρές σκοπιμότητες.

Φυσικά το Γέτι έχει μαγικές ικανότητες κι αυτές θα κάνουν το ταξίδι πιο περιπετειώδες. Από τους ουρανοξύστες της Σαγκάης στις λευκές πλαγιές των βουνών, η ταινία κουβαλά κάτι από την κινεζική παράδοση και λεπτεπίλεπτη ομορφιά. Η Γι και η γιαγιά της, οι συνήθειες και η μυστηριώδης ατμόσφαιρα της Απω Ανατολής αποτελούν βασικά συστατικά της ταινίας, στους ήρωες και στην αισθητική της. Παρόλ' αυτά, οι δημιουργοί του «How to Train Your Dragon» που την υπογράφουν, δεν κάνουν αντίστοιχο κόπο στο σενάριο, που απέχει σε πρωτοτυπία από εκείνη τη... δρακόντεια τριλογία, όσο αξιολάτρευτο και να είναι το Γέτι της παρέας.

Σ' ένα φιλμ που, πραγματικά, απευθύνεται στους μικρούς θεατές, χωρίς ν' αναπτύσσει την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες που θα προσέλκυαν και τους γονείς τους, ή μεγαλύτερη αρετή παραμένει όχι η τεχνική τελειότητα μιας παραγωγής που συνδέει την Dreamworks με το κινεζικό animation, αλλά η έμφυτη καλοσύνη του μυθικού λευκού πλάσματος που απορεί με τις κακόβουλες ανθρώπινες προθέσεις και η αθωότητα των συνοδοιπόρων του,αφορμή για μια ταινία με ζεστασιά και τρυφερότητα τόσο μεγάλη όσο ο μαλλιαρός ήρωάς της.