Industry

Zagoriwood calling!

στα 10

Με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία («1 κάμερα + 1 άνθρωπος + 1 υπολογιστής = μια πλήρης μονάδα παραγωγής οπτικοακουστικού έργου»), το εργαστήριο κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου συνεχίζεται για τρίτη χρονιά προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν έναν εναλλακτικό τρόπο να κάνεις σινεμά!

Zagoriwood calling!

Από την 1η ως και τις 10 Ιουλίου 2012 το Εργαστήριο Κινηματογράφου θα φιλοξενήσει μαθητές, δασκάλους, δημιουργούς και θεατές του σύγχρονου σινεμά σε ένα εντατικό πρόγραμμα με σκοπό την πλήρη και ολοκληρωμένη περιήγηση στους βασικούς κόμβους της κινηματογραφικής τέχνης: σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνοθεσία.

Το εργαστήριο θα έχει, όπως πάντα, σαφή πρακτική κατεύθυνση και περιλαμβάνει καθημερινές ασκήσεις και δοκιμές για κάθε τομέα καθώς επίσης προβολές ταινιών αλλά και την απαραίτητη θεωρία.

Διδάσκουν οι επαγγελματίες κινηματογραφιστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, Κλεάνθης Δανόπουλος (σκηνοθεσία), Aκης Κερσανίδης (φωτογραφία), Γιώργος Μακρής (σενάριο), Χρύσα Τζελέπη (μοντάζ). Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και όποιου τύπου βιντεοκάμερας (ή και ψηφιακής φωτογραφικής με δυνατότητα κινηματογράφησης).

Εκτός από τα καθημερινά εντατικά μαθήματα υπάρχει και το παράλληλο πρόγραμμα «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ», όπου:

  • στις 4 Ιουλίου η Στέλλα Θεοδωράκη, από τις πλέον δυναμικές και ιδιαίτερης ματιάς σκηνοθέτιδες του ελληνικού σινεμά, θα διδάξει τους μαθητές του εργαστηρίου με θέμα «Κινηματογραφώντας μόνοι και με παρέα - Εναλλακτικοί τρόποι κινηματογράφησης στην κρίση». Σε αυτή τη συνάντηση θα προβάλλει –για πρώτη φορά σε κοινό, υλικό από τη νέα (σε εξέλιξη) ταινία της «Ημερολόγια Αμνησίας» αλλά και αποσπάσματα από την προηγούμενη βραβευμένη ταινία της «Ricordi mi».

  • στις 9 Ιουλίου… «Σειρήνες στα Κάτω Πεδινά»: ο εξαιρετικός και αναγνωρισμένος μετρ Νίκος Περάκης φτάνει στα Κάτω Πεδινά με όλες του τις ταινίες στη βαλίτσα και προσκαλεί τους μαθητές του εργαστηρίου στην «κουζίνα του δημιουργού». Αποκαλύπτει τα σύνεργα και τα μυστικά της τέχνης του και κουβεντιάζει για το μετασχηματισμό της ανελέητης τραγελαφικής πραγματικότητας σε οπτικοακουστική σύνθεση και την άμεση επικοινωνία με το μεγάλο κοινό.

Στην αυλή του παρθεναγωγείου του χωριού θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο προβολές ανοιχτές και στο κοινό (φυσικά χωρίς εισιτήριο):

  • τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, «Ονειρα σε Αλλη Γλώσσα». Η βραβευμένη ταινία της πρόσφατα και αναπάντεχα χαμένης κινηματογραφίστριας ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ μας ταξιδεύει σε ένα σχολείο της Κύπρου και σε ένα μοναδικό πείραμα πίστης και αγάπης. Η προβολή γίνεται και εν είδη τιμητικού αφιερώματος στο πείσμα και την τρυφερότητα.

    -το Σάββατο 7 Ιουλίου, μετά το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το «Documentarist» της Κωνσταντινούπολης, η ταινία των Χρυσάς Τζελέπη και Τάνιας Χατζηγεωργίου, «25ος Μεσημβρινός» κάνει μια στάση στα Κάτω Πεδινά να μιλήσει για την Ιμβρο, για ζωές και όνειρα που κατοικούν ακόμα εκεί και ζητούν να ξαναζωντανέψουν.

Στις 10 Ιουλίου, το 3ο εργαστήριο Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί προβάλλοντας για τους συμμετέχοντες, τους κατοίκους και όλους τους φίλους του ZAGORIWOOD, τις ταινίες που θα έχουν παραχθεί στη διάρκεια της φετινής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν υπάρχουν δίδακτρα (εκτός ενός μικρού ποσού για την εγγραφή) και επίσης ότι η συμμετοχή των δασκάλων-κινηματογραφιστών είναι εθελοντική.

Το Zagoriwood (μοναδικό τέτοιο εγχείρημα στη χώρα) μεγαλώνει και εξελίσσεται σε θεσμό χάρις στη στήριξη επιχειρηματιών και απλών κατοίκων του Ζαγορίου, την πίστη και τη συντονισμένη δουλειά δασκάλων και διοργανωτών. Το Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου και με τη διεύθυνση του Γιώργου Μακρή.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 26530-22743 , 6942654541, στην ηλεκτρονική διεύθυνση zagoriwood@gmail.com και στο επίσημο blog της διοργάνωσης.