Buzz

We are all Spartacus! Ο Κερκ Ντάγκλας κλείνει σήμερα τα 100 του χρόνια

στα 10

Ο Κερκ Ντάγκλας γίνεται σήμερα 100 ετών, σηματοδοτώντας ένα πλήρες κύκλο γύρω από έναν αιώνα Χόλιγουντ - ενός Χόλιγουντ που δεν υπάρχει πια. Δείτε σε βίντεο πώς τον τίμησε ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας σε πρόσφατη εκφήλωση για τα γενέθλιά του.

We are all Spartacus! Ο Κερκ Ντάγκλας κλείνει σήμερα τα 100 του χρόνια

Σήμερα Τριτη 9 Δεκεμβρίου 2016, ο Κερκ Ντάγκλας γίνεται 100 χρονών! Γεννημένος Ισουρ Ντανιέλοβιτς, μετανάστης πρώτης γενιάς στη Νέα Υόρκη, από Εβραίους Ρώσους γονείς, ο Ντάγκλας έμελλε να μεγαλώσει όχι απλά για να γίνει σταρ, αλλά για να συμβολίσει τον τελευταίο ζωντανό μύθο του Old Hollywood.

Το 1949, ο Κερκ Ντάγκλας αναζητούσε ακόμα ένα ρόλο που θα τον έστεφε πρωταγωνιστή. Είχαν προηγηθεί μικροί ρόλο στα «The Strange Love of Martha Ivers» του Λίους Μάιλστοουν, στο «Letter to Three Wives» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς και στο αριστουργηματικό «Out of the Past» του Ζακ Τουρνέρ, αλλά μια ταινία για έναν μποξέρ με τον απέριττο τίτλο «Champion» και σκηνοθέτη τον Μαρκ Ρόμπσον (του μετέπειτα «Peyton Place») ήταν το όχημα που χρειαζόταν ο νεαρός ηθοποιός για να φτάσει μέχρι τα Οσκαρ (έχασε από τον Μπρόντερικ Κρόφορντ του «All the King's Men») και να διασχίζει την ιστορία του Χόλιγουντ γράφοντας τη δική του.

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα του LIFE: Οταν ο Κερκ Ντάγκλας έμπαινε ως πρωταθλητής στο ρινγκ του Χόλιγουντ

kirk douglas 607

«Σταυροί στο Μέτωπο» (Paths of Glory, 1957), «Σπάρτακος» (Spartacus, 1960), «Επτά Ημέρες του Μαΐου» (Seven Days in May, 1964), «Ασύλλυπτος Επαναστάτης» (Lonely Are the Brave, 1962), ένα μικρό κομμάτι της φιλμογραφίας του που εκτείνεται σε πάνω από 90 ταινίες σε 7 δεκαετίες, 3 υποψηφιότητες για Οσκαρ (και μόνο ένα τιμητικό βραβείο το 1996), 2 Χρυσές Σφαίρες και πολλές ακόμα διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν από λίγες μέρες, ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας («Τον ήθελα γιατρό ή δικηγόρο, αλλά τον συγχωρώ που έγινε κι αυτός ηθοποιός. Γιατί έγινε εξαιρετικός ηθοποιός») τον τίμησε μιλώντας για τον ηθοποιό και τον άνθρωπο που έφτασε να σβήνει 100 κεράκια.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές δεν είναι η αναγνώριση του πατέρα του ως Χολιγουντιανού Μύθου. Αλλά ως καλού ανθρώπου.

Kirk douglas 607

«Τι έκανε τον πατέρα μου να περάσει τα πρώτα 50 χρόνια της ζωής του σκαρφαλώνοντας στην κορυφή και τα υπόλοιπα 50 δίνοντας όλα όσα είχε σε φιλανθρωπίες;»

Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος. Κι όχι μόνο με την ηχηρή, πολιτικότατη κινηματογραφική ρήση «I am Spartacus» (μία ταινία που, μην ξεχνάμε, έσπασε τη Μαύρη Λίστα του μακαρθισμού, με τον παραγωγό Κερκ Ντάγκλας να τολμά να προσλάβει τον μαυρισμένο αριστερό σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο)

«Μεγαλώνοντας μετανάστης στο Αμστερνταμ της Νέας Υόρκης πολλές μέρες δεν είχαμε να φάμε. Θα χτυπούσε η πόρτα και θα ήταν ένας άστεγος που ζητούσε φαγητό. Η μητέρα μου πάντα κάτι έβρισκε να δώσει. Γιατί 'πρέπει οι άνθρωποι να προσέχουμε ο ένας τον άλλον'. Αυτό έμεινε μαζί μου για πάντα...».

Διαβάστε ακόμα: Ο Κερκ Ντάγκλας συγκρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Χίτλερ σε μια σπαρακτική εξομολόγηση

.

Διαβάστε περισσότερα: