Buzz

«Βλέπω και Συζητώ»: Ο Καρπός βρίσκει τη μέθοδο να βλέπουν οι μαθητές ταινίες και να εκφράζουν την άποψή τους

στα 10

Το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «Βλέπω και συζητώ» που σχεδίασε ο Καρπός ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και ανοίγει συζητήσεις από τη ΣΤ’ Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο.

«Βλέπω και Συζητώ»: Ο Καρπός βρίσκει τη μέθοδο να βλέπουν οι μαθητές ταινίες και να εκφράζουν την άποψή τους

Το Βλέπω και Συζητώ: Μικρές Ιστορίες, Μεγάλες Ιδέες είναι ένα πρόγραμμα κριτικής θέασης ταινιών μικρού μήκους από μαθητικές ομάδες (ηλικίας 13-18 ετών), που φιλοδοξεί να φέρει την τέχνη του κινηματογράφου και το διάλογο στο σχολικό περιβάλλον με έναν απλό και οικείο τρόπο. Το πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν σε όλη την Ελλάδα και ήδη 100 σχολεία έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα! Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα για όσους και όσες εκπαιδευτικούς θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του κινηματογράφου θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν την κινηματογραφική έκφραση μέσα από τη φόρμα των ταινιών μικρού μήκους και παράλληλα να τους δοθεί ο χώρος να εκφραστούν αναφορικά με διάφορα επίκαιρα κοινωνικά θέματα που συνήθως δεν είναι εύκολο να συζητηθούν χωρίς αφορμή. Οι ταινίες μικρού μήκους που προβάλλονται δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο Σεμιναρίων κινηματογράφου του Καρπού και εξερευνούν με βιωματικό τρόπο και μέσα από διαφορετικές κινηματογραφικές τεχνικές κοινωνικά θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η αναπηρία, η μετανάστευση, ζητήματα που συστηματικά απασχολούν τους νέους.

Οι ταινίες:

1. Small Worlds (2021) σκηνοθεσία Khatere Vaziri, (ντοκιμαντέρ)
Η Κατερέ, προσφύγισσα μητέρα τριών παιδιών, ζει σε ένα δωμάτιο με όλη την οικογένειά της και βρίσκει τρόπους να δημιουργεί τους δικούς της φανταστικούς, παιδικούς, φωτογραφικούς κόσμους.

2. A life long Day (2021) σκηνοθεσία Saber Ansari, (cut out animation)
Ο 23χρονος Σάμπερ περιγράφει σε 4' ολόκληρη τη ζωή του με ανάλαφρο τρόπο και μας καλεί να μαντέψουμε το θέμα του.

3. H πόλη των προσώπων (2023) Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντέρ
Ομάδα: Χρήστος Αγγελίδης, Σταυρούλα Σαμαρά, Αύρα Σταυρούλα Σωτηροπούλου
Η δημιουργική ομάδα αγαπά τις ιδιομορφίες της Αθήνας και τις διερευνά μέσα από το πώς απαντούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του κέντρου με μια λέξη για το τι σημαίνει η πόλη γι αυτούς.

4. Be Kind (2023) Ομαδική σκηνοθεσία, μυθοπλασία
Ομάδα: Faith Barekye, Theodore Ali, Δήμητρα Παρασκευοπούλου, Samantha Sotos
Βασισμένο σε πραγματική ιστορία μιας υπαλλήλου σε call center με αναπηρία, οι δημιουργοί της ταινίας θέλουν να παρακινήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί ακόμα και σε μία απλή τηλεφωνική συνομιλία.

5. People #404 (2023) ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο
Ομάδα: George Chalakheshashvili, Ornela Ntoko
Το 404 error εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να δείτε μια ιστοσελίδα λόγω λάθους. Οι δημιουργοί της ταινίας έδωσαν αυτό τον τίτλο στην ταινία για τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά στην πόλη αλλά δεν τους βλέπουμε στην πραγματικότητα.

6. Τhe Lightkeepers (2023) Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ
Ο τρόπος που λειτουργεί ένα σχολείο τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα και βοηθά τα παιδιά που είναι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία.

καρπός βλέπω και συζητώ

Μετά την προβολή των ταινιών ακολουθεί συζήτηση και ψηφοφορία σε μικρές ομάδες, μέσα από ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα. Οι μαθητές καλούνται να σχολιάσουν τις ταινίες, να διαπραγματευτούν και τελικά να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως:- ποια ταινία θα πρότειναν στους γονείς τους ή θα έστελναν σε ένα φίλο τους,- ποια τεχνική θα διάλεγαν αν μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα μία δική τους δημιουργία

καρπός βλέπω και συζητώ

Πολλοί εκπαιδευτικοί ήδη προχωρούν σε επιπλέον δράσεις που γεννιούνται από το ερέθισμα των ταινιων: συγγραφή εκθέσεων, θεατρικό δρώμενο, animation, πόστερ, προβολή για το Σύλλογο Γονέων!

Ειδικότερα μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες:- γνωρίζουν τον κόσμο του κινηματογράφου μέσα από τις διαφορετικές τεχνικές των ταινιών- εξασκούνται στην ανάγνωση της εικόνας- δουλεύουν σε ομάδες και μαθαίνουν να συνεργάζονται- συμμετέχουν σε διαδικασίες κριτικής, αντιμετώπισης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε συλλογικές διαδικασίες

To έργο υλοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Καρπού.
e-mail: screeningskarpos@gmail.com
Σταθερό τηλέφωνο: 2130435978
Κινητό: 6949404003