Industry

Κάθριν Μπίγκελοου εναντίον Τοντ Φιλντ: μάχη για το ποιος θα γυρίσει ταινία την απελευθέρωση του Μπόου Μπέργκνταλ

στα 10

Οχι μία, αλλά δύο ταινίες ετοιμάζονται ταυτόχρονα για την πενταετή αιχμαλώτιση και πρόσφατη απελευθέρωση του αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν.

Κάθριν Μπίγκελοου εναντίον Τοντ Φιλντ: μάχη για το ποιος θα γυρίσει ταινία την απελευθέρωση του Μπόου Μπέργκνταλ

Εδώ και πέντε χρόνια η οικογένεια του Μπόου Μπέργκνταλ κρατούσε την αναπνοή της. Ο λοχίας γιος τους είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Ταλιμπάν το 2009 και μόνο κάποια ανακοινωτικά βίντεο διαβεβαίωναν το στρατόπεδο των Αμερικανών και τους γονείς του ότι είναι καλά. Πριν από τρεις εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα κράτησε την αναπνοή της: οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις μηνών (με μεσολαβητή το Κατάρ) κατέληξαν στην ανταλλαγή του Μπέργκνταλ, με 5 κρατουμένους (και, από όσα ακούγονται, υψηλά στελέχη της Αλ Κάιντα) στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο. Τι ακριβώς παίχτηκε; Ποιοι βασανίστηκαν περισσότερο, ποιοι ομολόγησαν μυστικά, ποιοι πάσχουν από την πιο έντονη πλύση εγκεφάλου; Δε θα το μάθουμε ποτέ.

Ή μήπως θα το μάθουμε; Τουλάχιστον την αμερικανική εκδοχή του; Γιατί δύο στρατόπεδα κινηματογραφιστών κονταροχτυπιούνται αυτή τη στιγμή για τα δικαιώματα της ιστορίας του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ.

1Στιγμιότυπο από ένα από τα βίντεο της αιχμαλωσίας του Μπέργκνταλ, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ταλιμπάν

Από την μία, οι γνωστοί μας άγνωστοι: η Κάθριν Μπίγκελοου κι ο Μαρκ Μπόουλ (η σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος των «Hurt Locker» και «Zero Dark Thirty»), οι οποίοι δουλεύουν πάνω στην υπάρχουσα ειδησιογραφία. Ο Μπόουλ λέγεται ότι γράφει ήδη το σενάριο, η εταιρεία του Page 1 θα το υπογράψει, ενώ το πρότζεκτ στηρίζει ήδη η Annapurna Pictures, η εταιρεία παραγωγής του «Zero Dark Thirty».

Από την άλλη πλευρά, ο Τον Φιλντ («Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας») έχει αγοράσει τα δικαιώματα ενός συγκεκριμένου άρθρου του Μάικλ Χάστινγκς για το Rolling Stone, με τίτλο «America's Last Prisoner of War», το οποίο εξιστορεί τη σκοτεινή πλευρά του θέματος (γιατί ο Μπέργκνταλ αποκόπηκε από το στρατόπεδό του;) και ήταν τόσο προκλητικό που το FBI άνοιξε φάκελο στον δημοσιογράφο (ο οποίος τώρα έχει πεθάνει).

2Η στιγμή της απελευθέρωσης

Πάντως, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία ο ίδιος ο Μπέργκνταλ πρέπει να παραχωρήσει τα δικαιώματα της ιστορίας του σε κάποια από τις δύο ταινίες, κι αυτό φυσικά δεν έχει γίνει ακόμα. Οπότε όλα βρίσκονται στον αέρα για το ποιος θα κάνει την πιο υψηλή προσφορά και θα προλάβει να την γυρίσει πρώτος.

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε μία προσέγγιση που θα ρίχνει φως στη βρώμικη πολιτική της διπλωματίας. Στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ τον κατηγορούν πως λιποτάκτησε. Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι με την ανταλλαγή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες- αφού οι Ταλιμπάν βρήκαν τη δίοδο να απελευθερώνουν τους δικούς τους από τις Η.Π.Α.

3Οι γονείς του Μπόου Μπέργκνταλ που δεν σταμάτησαν ποτέ να πιέζουν για την απελευθέρωση του γιου τους. Ο πατέρας του, Ρόμπερτ, προκάλεσε ρατσιστικά σχόλια των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θεώρησαν το μούσι του «ισλαμιστικό» σύμβολο

Ο 28χρονος Μπέργκνταλ νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις για την σωματική και ψυχική του υγεία. Θα ανακαλύψουμε ποιος θα γυρίσει την τόσο «Homeland» ιστορία του μόλις επιστρέψει στην πατρίδα και ξεκαθαρίσει άλλα, πολύ πιο σημαντικά θέματα στη ζωή του.

Το σινεμά μπορεί να περιμένει...

Δείτε το βίντεο της απελευθέρωσης του λοχία: