Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Lore» της Κέιτ Σόρτλαντ ένα βήμα πιο κοντά στα Οσκαρ;

στα 10

Γυρισμένη στη Γερμανία, η νέα ταινία της Αυστραλέζας σκηνοθέτιδας του «Somersault» κέρδισε μόλις το μεγάλο βραβείο στο φεστιβάλ του Χάμπτονς.

To «Lore» της Κέιτ Σόρτλαντ ένα βήμα πιο κοντά στα Οσκαρ;

Πέρασαν οχτώ χρόνια από την πρώτη μεγάλου μήκους της Σόρτλαντ που έκανε αίσθηση στο φεστιβάλ των Καννών το 2004 και με την εξαίρεση μιας τηλεταινίας, και μερικών επεισοδίων σε τηλεοπτικές σειρές (ανάμεσά τους και το σενάριο ενός επεισοδίου του «The Slap») μοιάζει να εξαφανίστηκε από το σινεμά.

Η ίδια λέει πως το «Somersault» η φήμη που δημιούργησε, το γεγονός ότι αρκετοί εξοργίστηκαν από το ότι η ταινία της κέρδισε 13 βραβεία της Αυστραλέζικης ακαδημίας κινηματογράφου, υπήρξε κάτι σαν ένα μικρό σοκ γι αυτή. «Ηταν κάτι που δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω. Κι επίσης ήθελα πολύ να κάνω οικογένεια, κάτι που έφερε το σινεμά σε δεύτερη μοίρα στη ζωή μου». Η Σορτλαντ και ο σύζυγός της Τόνι Κράβιτζ (σκηνοθέτης του «Dead Europe») υιοθέτησαν στο ενδιάμεσο δύο παιδιά και από σύμπτωση ή συγχρονισμό έχουν και οι δύο φέτος καινούρια ταινία.

«Κοιτάζω σκηνοθέτες όπως ο Μάικλ Γουιντερμπότομ και εντυπωσιάζομαι στ΄αλήθεια από το γεγονός ότι κάνει μια ταινία κάθε χρόνο και από το πως όλες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους κι όλες τόσο καλές» λέει η Σόρτλαντ μιλώντας για τους δικούς της κινηματογραφικούς ρυθμούς. «Είναι ιδιοφυΐα, αλλά δεν μπορώ να συγκρίνω τον εαυτό μου μαζί του. Μάλλον είμαι το ακριβώς αντίθετο. Για να αποφασίσω κάνω μια ταινία πρέπει να μπει στο πετσί μου κυριολεκτικά. Κι αυτό συνέβη με το “Lore”. Εκανα την ταινία γιατί ερωτεύτηκα την ιστορία της».

Βασισμένη στο βιβλίο της Ρέιτσελ Σέιφερτ «The Dark Room», το «Lore» δανείζεται τον τίτλο του από την κεντρική ου ηρωίδα, την κόρη ενός αξιωματικού των SS στην Γερμανία του 1945. Με τον δεύτερο παγκόσμιο να τελειώνει, τον Χίτλερ να έχει αυτοκτονήσει και τους γονείς της να έχουν συλληφθεί από τους συμμάχους, η δεκατετράχρονη Λόρε, θα διασχίσει με τα αδέλφια της τη Γερμανία, βρίσκοντας βοήθεια στο πρόσωπο ενός νεαρού Εβραίου που έχει μόλις αποφυλακιστεί από στρατόπεδο συγκέντρωσης, την προσωποποίηση αυτού που είχε μάθει να θεωρεί κατ εξοχήν εχθρό της.

Γυρισμένο στη Γερμανία με Γερμανούς ηθοποιούς στους βασικούς ρόλους και στην γλώσσα της χώρας, κάτι που ήταν για την Σορτλαντ απολύτως απαραίτητο, το φιλμ θέλει να αφηγηθεί μια μη τυπική ιστορία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με μια εξίσου ξεχωριστή ματιά. Εχοντας κερδίσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και προβληθεί με εξαιρετικές κριτικές στο Τορόντο, το φιλμ είναι η επίσημη πρόταση της Αυστραλίας για τα Οσκαρ. Το βραβείο του στο φεστιβάλ του Χάμπτονς (το οποίο μοιράστηκε με το «Kuma» του Ουμάτ Νταγκ) δείχνει να το φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο ξενόγλωσσου φιλμ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Δείτε το τρέιλερ και την Κέιτ Σόρτλαντ να μιλά για το «Lore», σε μια συνέντευξη από το Φεστιβάλ του Σίντνεϊ όπου το φιλμ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του.