Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο The World Film Festival του Μόντρεαλ

στα 10

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μαρίας Ντούζα με τίτλο «To Δέντρο και η Κούνια» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο World Film Festival του Mόντρεαλ στο τμήμα Focus on World Cinema.

Το «Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο The World Film Festival του Μόντρεαλ

Η Ελένη, μια πετυχημένη γιατρός ελληνικής καταγωγής ζει και εργάζεται στο Λονδίνο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ο πατέρας της, ο Κυριάκος, ζει στην Ελλάδα και είναι δήμαρχος στη μικρή του πόλη. Έχοντας υπάρξει προσφυγόπουλο στη Σερβία μετά τον πόλεμο, κι έχοντας αγωνιστεί για να γυρίσει στην πατρίδα του, ο Κυριάκος δεν έχει συγχωρήσει την Ελένη για την απόφασή της να ζήσει μακριά από την Ελλάδα. Μια μέρα, ο άντρας της Ελένης χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα επ' αόριστον. Για πρώτη φορά η Ελένη έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας αναγκαστικής μετανάστευσης. Αναστατωμένη με την προοπτική αυτή, παίρνει την κόρη της Άννα κι επισκέπτεται τον πατέρα της, υποτίθεται για Πασχαλινές διακοπές. Αβέβαιη για το μέλλον θέλει είναι να δώσει στην Άννα μια πατρίδα - εάν ποτέ εκείνη την χρειαστεί. Όταν όμως φτάνει σπίτι τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα, είναι εγκατεστημένη εδώ μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της. Σύντομα η Ελένη θα διαπιστώσει ότι ο Κυριάκος έχει κι αυτός τα δικά του μυστικά.

2

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Μαρίας Ντούζα με τίτλο «Tο Δέντρο και η Κούνια», ή όπως περιγράφει καλύτερα η σκηνοθέτιδα: «Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια ιστορία για την οικογένεια και τη συμφιλίωση. Στην καρδά του φιλμ βρίσκεται αυτή η απλή ιδέα: πως η ζωή θα ήταν ένα πολύ μοναχικό ταξίδι αν χάναμε την ικανότητα να το μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε και αυτούς που έχουν ανάγκη την αγάπη μας. Με φόντο τις πολιτικές αλλαγές που συνέβησαν στα Βαλκάνια από τον πόλεμο και μετά, το φιλμ αναμειγνύει ένα οικογενειακό δράμα με την ιστορική κατάσταση σε ένα μοντέρνο παραμύθι για την άεναη μετακίνηση των ανθρώπων, για η μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.»

2

Το «Δέντρο και η Κούνια» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο The World Film Festival του Μόντρεαλ που φέτος διεξάγεται από τις 22 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου, μοναδική ελληνική ταινία μαζί με τον «Εχθρό Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου στο τμήμα Focus in World Cinema.

To Δέντρο και η Κούνια / Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα / Σενάριο: Μαρία Ντούζα (βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση) / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζιοβάνι Τζανέτης / Μουσική: Αννα Στερεοπούλου / Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας / Ηχος: Στέφανος Ευθυμίου / Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου / Μακιγιάζ: Ελενα Παπαζόγλου / Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός / Executive Producer: Ρούλα Νικολάου / Μια παραγωγή της Steficon σε συμπαραγωγή του ΕΚΚ, της ΕΡΤ, της Nova και του Intermedia Network / Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Μιρζάνα Καράζοβιτς, Νίκος Ορφανός, Αϊρις Μίτα, Ελένη Κουλέτης, Μελίνα Λιάλιου, Γεννάδιος Πάτστης, Γιώργος Σουξές, Τζον Μπίκνελ, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Στάθης Κατσαρός, Βερόνικα Μπιέλιτσα


Διαβάστε περισσότερα για το «Δέντρο και την Κούνια» στο επίσημο site της ταινίας.