Buzz

Ο Θέρστον Μουρ των Sonic Youth διαλέγει τις 10 αγαπημένες του πανκ ροκ ταινίες

στα 10

Με αφορμή το αφιέρωμα του βρετανικού περιοδικού Sight & Sound στο πανκ, ο Θέρστον Μουρ των Sonic Youth διαλέγει τις πιο punk ταινίες της ζωής του.

Ο Θέρστον Μουρ των Sonic Youth διαλέγει τις 10 αγαπημένες του πανκ ροκ ταινίες

Το βρετανικό περιοδικό Sight & Sound αφιερώνει το τεύχος Αυγούστου 2016 στην 40η επέτειο από τη γέννηση του punk με διάφορα θέματα, αναδρομές και απόψεις. Ζήτησε, λοιπόν, και από τον Θέρστον Μουρ των Sonic Youth να διαλέξει τις αγαπημένες του ταινίες για το punk rock. Ανάμεσα τους classics που αντέχουν στο χρόνο, άγνωστα διαμάντια που αξίζει να ανακαλύψετε και το σωστό ντοκιμαντέρ για τους Sex Pistols που οφείλετε να δείτε.

Διαβάστε ακόμη: To κινηματογραφικό mixtape του Νικ Κέιβ

Control 607

10. Control του Αντον Κόρμπιν (2007)

Το ευαίσθητο πορτρέτο του Ιαν Κέρτις και των Joy Division, όπου, όπως σε καμιά άλλη ταινία, συλλαμβάνει ακριβώς τι είναι να παίζεις την πρώτη σου συναυλία με όλη την αγωνιώδη ενέργεια ζωντανή στη σκηνή.

Shellshock Rock

9. Shellshock Rock του Τζον Τ. Ντέιβις (1979)

Αυτό το ντοκιμαντέρ για τις απαρχές του πανκ της Βορείου Ιρλανδίας (Rudi, The Outcasts, The Undertones και άλλα) είναι το πρώτο από τα τρία που έχει σκηνοθετήσει ο Τζον Τ. Ντέιβις. Το είδα πρώτη φορά σε ένα μικρό μέρος στο East Village της Νέας Υόρκης το 1979 και από τότε δεν το έχω ξαναδεί, αλλά θυμάμαι μια παράξενη χώρα όπου οι ντυμένοι με δερμάτινα τζάκετ πανκς ασχολιόντουσαν με τον παράξενο καιρό και την αντίσταση αλλά με καρδιές γεμάτες πάθος.

SLC Punk

8. SLC Punk! του Τζέιμς Μερεντίνο (1998)

Πιστευτός και χιουμοριστικός απολογισμός του πώς θα έμοιαζε να είσαι ένας αποξενωμένος πανκ φανατικός στη μέση του πουθενά της Αμερικής (στο Salt Lake City της Γιούτα) στις αρχές του '80.

We are the Best! 607

7. We Are the Best! του Λούκας Μούντισον (2013)

Μια όμορφη ματιά από τον Λούκας Μούντισον σε τρια νεαρά κορίτσια από τη Σουηδία που βρίσκουν την αλήθεια και την ταυτότητά τους στο πανκ ροκ.

Minutemen

6. We Jam Econo: The Story of the Minutemen του Τιμ Ιρβιν (2005)

Ντοκιμαντέρ φόρος τιμής στους Minutemen, που ήταν μια από τις πιο αυθεντικές και απίστευτες πανκ μπάντες των αρχών του '80 στην Καλιφόρνια.

Rodrigo D No Futuro 607

5. Rodrigo D: No Futuro του Βίκτορ Γκαβίρια (1990)

Το σκληρό παραμύθι ενός εφήβου στο Μέντελιν της Κολομβίας, ο οποίος βρίσκει τη φωνή του μέσα από το άγριο σκληροπυρηνικό πανκ ροκ, τη μοναδική έκφραση σε ένα σαθρό, χωρίς ελπίδα περιβάλλον.

The Filth and the Fury 607

4. The Filth and the Fury του Τζόυλιεν Τεμπλ (2000)

Το ντοκιμαντέρ του Τζόυλιεν Τεμπλ για τους Sex Pistols έγινε σαν απάντηση στο «Great Rock 'n' Roll Swindle» που του χάλασε το 1980 ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν. Μια ξεκαρδιστική και εν γνώσει μυοπική αναδρομή σε μια από τις πιο εμβληματικές μπάντες του πανκ ροκ.

Julien Temple’s Sex Pistols doc made in response to his own messed-up Malcolm McLaren-orchestrated Great Rock ’n’ Roll Swindle film from 1980. A hilarious and knowingly myopic retrospect of one of punk rock’s most significant bands.

Lovedolls Superstar 607

3. Lovedolls Superstar του Ντέιβιντ Μάρκι (1986)

Το αριστούργημα του Ντέιβιντ Μάρκι, σίκουελ στο ήδη τρελό «Desperate Teenage Lovedolls» του 1984, αλλά με πολύ περισσότερη πανκ μανία. Περιλαμβάνει μια απίστευτη ερμηνεία από τον Στιβ ΜακΝτόναλντ των Redd Kross στο ρόλο ενός χίπι που μεταμορφώνεται σε σκληροπυρηνικό πάνκερ και από τον αδερφό του Τζεφ, ένα φρικιό προσβεβλημένο από τον ιό Τζιν Σίμονς που δολοφονεί έναν - πήγαινε γυρεύοντας - Μπρους Σπρίνγκστιν.

Pussy Riot: A Punk Prayer 607

2. Pussy Riot: A Punk Prayer των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόφκιν (2013)

Ενα υπέροχο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο συναρπαστικές ομάδες πανκ διαδηλωτών στην ιστορία, όπου τα μέλη της μεταφέρουν το θορυβώδη τους ακτιβισμό στο βωμό του φασισμού και καίγονται χωρίς απολογία.

Ladies And Gentlemen, The Fabulous Stains 607

1. Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains του Λου Αντλερ (1982)

Η ωμή ματιά του πρώην αφεντικού δισκογραφικής Λου Αντλερ στους πανκ της εργατικής τάξης, με αρχηγό μια νεαρή Ντάιαν Λέιν να μαγεύει τον κόσμο και να διώχνει την αντίπαλη μπάντα (που αποτελείται από τους πρώην Sex Pistols τώρα Professionals Στιβ Τζόουνς και Πολ Κουκ και τον Πολ Σίμονον των The Clash) από τη σκηνή.

Διαβάστε ακόμη: