Buzz

«The Hobbit»: Καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων απειλούν την πρεμιέρα!

στα 10

27 ζώα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «The Hobbit» του Πίτερ Τζάκσον και η ΡΕΤΑ απειλή με μποϊκοτάρισμα της πρεμιέρας. Η απάντηση του Τζάκσον είναι κάθετη και δεν αφήνει περιθώρια για διαψεύσεις.

«The Hobbit»: Καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων απειλούν την πρεμιέρα!

Μαρτυρίες κτηνοτρόφων στην Νέα Ζηλανδία έφτασαν στα γραφεία των AHA (Οργάνωση Δικαιωμάτων Ζώων) και ΡΕΤΑ (Οργάνωση για την Ηθική Μεταχείριση Ζώων) και πήραν διαστάσεις καταγγελίας. Σύμφωνα με αυτές, 27 ζώα (άλογα, κατσίκες, πρόβατα, κότες) που χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα του «The Hobbit: An Unexpected Journey», το πρώτο μέρος της 500 εκατομμυρίων δολαρίων τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον, βρήκαν το θάνατο. Οι φροντιστές κτηνοτρόφοι διευκρινίζουν ότι τα ζώα δεν θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών λήψεων (και για αυτό η πλευρά της Warner αρνείται τα πάντα), αλλά στις γειτονικές φάρμες όπου τα στέγαζαν και εκπαίδευαν (γύρω στα 150 ζώα φιλοξενήθηκαν στις φάρμες για τις ανάγκες των γυρισμάτων). Μία από αυτές ήταν γεμάτες χαντάκια, επικίνδυνα συρματοπλέγματα, κι άλλες τέτοιες «θανάσιμες παγίδες».

Το «The Hobbit: An Unexpected Journey» είναι προγραμματισμένο για να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας στις 28 Νοεμβρίου. Ομως η ΡΕΤΑ ετοιμάζει διαδηλώσεις και μποϊκοτάζ της πρεμιέρας σε Νέα Ζηλανδία, Αμερική και Μ. Βρετανία.

Η Κάθι Γκιγιέρμο (αντιπρόεδρος της οργάνωσης) διευκρινίζει ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις θα γίνουν γιατί ενώ η ΡΕΤΑ έστειλε γράμμα στον Πίτερ Τζάκσον την προηγούμενη εβδομάδα, εκείνος τους αγνόησε (UPDATE: ο Τζάκσον απάντησε χθες, ακολουθεί η δήλωσή του).

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Χόλιγουντ: πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν χρησιμοποιούν ζώα σε γυρίσματα και όλες οι προφυλάξεις πρέπει να τηρούνται με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Δεν μας νοιάζει αν πρόκειται για μεγάλο ή μικρό στούντιο, θα έχουν να κάνουν μαζί μας...»

hob

Από την πλευρά της ταινίας, αρχικά, είχε κάνει δηλώσεις ένας εκπρόσωπος. Ο Ματ Ντραβίτζκι παραδέχτηκε ότι δύο άλογα πέθαναν στις φάρμες στην αρχή των γυρισμάτων, «κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», αλλά μετά διαβεβαίωσε ότι η παραγωγή πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. «Οι υπόλοιποι θάνατοι ήταν από φυσικά αίτια» δήλωσε.

Οι κτηνοτρόφοι όμως είχαν άλλη άποψη. Τέσσερις φροντιστές κατήγγειλαν ότι η φάρμα που φυλάσσονταν τα ζώα ήταν εντελώς ακατάλληλη κι ότι είχαν επανειλημμένα προσεγγίσει την παραγωγή με την ανησυχία τους για την διαβίωση των ζωντανών. Ομως κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Ενας φροντιστής μάλιστα καταγγέλλει ότι μόνο αυτός έθαψε 3 άλογα, 6 κατσίκες, 10 πρόβατα και καμιά 20αριά κότες που πέθαναν στις δικές τους βάρδιες. Δύο ακόμα άλογα τραυματίστηκαν μέσα στη φάρμα, αλλά επέζησαν.

Η απάντηση του Πίτερ Τζάκσον και των παραγωγών της Hobbit τριλογίας έρχεται σήμερα να κατακεραυνώσει αυτές τις δηλώσεις, με την ακόλουθη επίσημη δήλωση:

Οι παραγωγοί του «The Hobbit» ενδιαφέρονται για τα ζώα και παίρνουν τη φροντίδα τους πολύ σοβαρά, ακολουθώντας τα πιο υψηλά στάνταρτ διαβίωσης και φύλαξής τους. Οποια περιστατικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, εξερευνήθηκαν σε βάθος και αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ξοδεύτηκαν για να αναβαθμιστούν οι συνθήκες στις φάρμες φύλαξης και στους στάβλους των αλόγων - από τις αρχές του 2011.

Οι παραγωγοί αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι 27 ζώα πέθαναν εξαιτίας κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της παραγωγής του «The Hobbit». Πήραμε τεράστια μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των ζώων, τόσο στο γύρισμα, όσο και για τη φύλαξή τους. Μάλιστα αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε, όσο το δυνατό, ζώα στις action σκηνές για να μην δημιουργήσουμε στρες. Το 55% αυτών των σκηνών πραγματοποιήθηκαν με ειδικά εφέ, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Η ΑΗΑ οργάνωση ήταν στο πλευρό μας σε κάθε βήμα της παραγωγής και έλεγχε την μεταχείριση των ζωντανών (αλόγων, κουνελιών, πουλιών, ελαφιών, αγριογούρουνων, λύκων, αρουραίων) στην ταινία μας.

Κανένα ζώο δεν πέθανε ούτε τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτές οι νέες καταγγελίες των φροντιστών μας κοινοποιούνται τώρα, ενώ όλα έχουν τελειώσει. Θα ερευνήσουμε σε βάθος τα γεγονότα και θα μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους μέχρι να μάθουμε την απόλυτη αλήθεια.

Αυτές οι τρεις τελευταίες γραμμές, φυσικά, ακυρώνουν όλο το υπόλοιπο κείμενο.

Τι λέτε εσείς για όλα αυτά;

Διαβάστε τα πάντα για το Hobbit, δείτε trailers και παρασκηνιακή βίντεο-ημερολόγια του Πίτερ Τζάκσον εδώ.