Buzz

«The Heist». Ο σκηνοθέτης του «The Cove», Λούι Ψυχογιός επιστρέφει

στα 10

Το ντοκιμαντέρ του για την σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία κέρδισε το Οσκαρ το 2010. Tο νέο του φιλμ, συνεχίζει ακόμη πιο φιλόδοξα κοιτάζοντας το οικολογικό πρόβλημα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και υποσχόμενο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αλλάξει τον κόσμο...

«The Heist». Ο σκηνοθέτης του «The Cove», Λούι Ψυχογιός επιστρέφει

Το σχέδιο υπήρχε στο μυαλό του Λούι Ψυχογιού (ή Λούι Σιχόγιος αν προτιμάτε), ήδη απ όταν ετοίμαζε το «The Cove». Τα γυρίσματα του «The Heist» έχουν ξεκινήσει εδώ κι έναν σχεδόν χρόνο, αλλά έχουν ακόμη αρκετούς μήνες πριν φτάσουν στην ολοκλήρωση τους.

Το φιλμ που είναι μια παραγωγή της οργάνωσης του Ψυχογιού Oceanic Preservation Society και πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο, για «ένα ντοκιμαντέρ για όλα εκείνα τα ζωικά είδη που κυριολεκτικά εξαφανίζονται μπροστά στα μάτια μας. Υπολογίζεται, ότι μέχρι το τέλος του αιώνα μας τα μισά είδη του πλάνήτη μας θα έχουν εξαφανιστεί». Το φιλμ του Ψυχογιού όμως φιλοδοξεί να πάει πέρα από την απλή καταγραφή. Δεν λέγεται άλλωστε «The Heist» άνευ λόγου. Στόχος του είναι όχι μόνο «να φέρουμε τις εικόνες και τους ήχους των υπό εξαφάνιση ειδών στα μάτια του θεατή, αλλά να κάνουμε μια πράξη που αλλάξει για πάντα το τι σημαίνει "οικολογική δράση". Πηγαίνοντας πέρα από τα όρια ενός ντοκιμαντέρ το φιλμ θα δείξει τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων και θα το κάνουμε πρώτοι εμείς με τον πιο δραστικό τρόπο».

Ο ίδιος περιγράφει το φιλμ σαν μια ταινία του Τζέιμς Μποντ. Σαν κάτι που θα κάνει ολόκληρο τον κόσμο να το προσέξει και να αφυπνιστεί. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω προς το παρόν, αλλά έχουμε βάλει στη σειρά μερικά πολύ μεγάλα ντόμινο κι όταν αρχίσουν να πέφτουν, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Είναι λίγο σαν το «Avengers». Συγκεντρώνουμε μια ομάδα ανθρώπων παθιασμένων με το περιβάλλον, ενώνουμε όλες τις ομάδες ενός κινήματος που είναι κατακερματισμένο για να μεγεθύνουμε το αποτέλεσμα τους. Οταν το καταφέρουμε κι όταν φέρουμε εις πέρας αυτό που θα είναι η κορύφωση του φιλμ, είμαι σίγουρος πως όχι μόνο θα προκαλέσουμε την προσοχή του κοινού, αλλά πως θα αλλάξουμε τον κόσμο».

Μεγάλα λόγια δίχως αμφιβολία, αλλά ο Ψυχογιός μοιάζει ένας άνθρωπος αποφασισμένος και επίμονος, αναγνωρισμένος στον χώρο του, σίγουρα χαρισματικός και αν μη τι άλλο με μερικούς πολύ πλούσιους φίλους. Ενας από αυτούς είναι ο Τζιμ Κλαρκ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ιδρυτής εταιριών όπως η silicon graphics ή το netscape παλιότερα και τώρα συνεργάτης του Ψυχογιού στην OPS.

Πράγμα που σημαίνει πως οι εντυπωσιακές δηλώσεις του σκηνοθέτη, είναι πολύ πιθανόν να γίνουν όντως πραγματικότητα. Το ελπίζουμε, αλλά μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να δούμε από την ταινία, είναι το βίντεο που ακολουθεί, μια παρουσίαση του «The Heist» από τον ίδιο τον Ψυχογιό από μια καμπάνια στο Kickstarter που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία.