Industry

«Tέλος» για τον Αμπάς Κιαροστάμι

στα 10

Οχι, ο Αμπάς Κιαροστάμι δεν εγκαταλείπει το σινεμά, αλλά αφού εγκατέλειψε το Ιράν για το «Πιστό Αντίγραφο», ταξιδεύει τώρα στην Ιαπωνία για την καινούρια του ταινία με τίτλο «Τhe End». Tαυτόχρονα, σε μια συνέντευξη του στη Γερμανία, λύνει τη σιωπή του σχετικά με τη φυλάκιση του Τζαφάρ Παναχί. Και σοκάρει...

«Tέλος» για τον Αμπάς Κιαροστάμι

Τα γυρίσματα του «Τhe End» ξεκίνησαν την εβδομάδα που μας πέρασε με τον Κιαροστάμι να αφηγείται αυτή τη φορά έναν ακόμη «παράδοξο» έρωτα ανάμεσα σε μια νεαρή όμορφη μαθήτρια που ενδίδει στον πληρωμένο έρωτα για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της και έναν ηλικιωμένο ακαδημαϊκό που έλκεται από την ιστορία της.

Στους κεντρικούς ρόλους της ταινίας που θα κοστίσει περίπου 4.8 εκ. δολάρια και θα γυριστεί στη Γιοκοχάμα και το Τόκιο, βρίσκουμε την Ριν Τανακάσι και τον Ταντάσι Οκούνο.

Στα τέλη του Οκτώβρη και πριν ο Κιαροστάμι βρεθεί στην Ιαπωνία, είχε ταξιδέψει μέχρι τη Γερμανία για την έξοδο του «Πιστού Αντιγράφου» και η αντίδραση του στην ερώτηση δημοσιογράφου γύρω από τη «φυλάκιση» του Τζαφάρ Παναχί υπήρξε μάλλον «σοκαριστική»:

«Αυτό που με εξαγριώνει είναι η αντίδραση της Δύσης, η αντίδραση του ίδιου του Παναχί και επίσης η αντίδραση της Ιρανικής κυβέρνησης. Λες και κανείς δεν ήθελε να αποκαλύψει πως ο Παναχί έχει αποφυλακιστεί εδώ και καιρό. Είναι ελεύθερος, έκανε ήδη και μια ταινία που προβλήθηκε στις Κάννες και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις για να κάνει και άλλες ταινίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν μιλάει ανοιχτά. Και αντιδρώ τόσο εξαγριωμένα γιατί με ρωτούν συνέχεια τη γνωμη μου για το θέμα λες και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Λες και κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί πως ο Παναχί δεν είναι πια στη φυλακή. Οσο για το πως είναι να δουλεύεις ως σκηνοθέτης σήμερα στο Ιραν, η απάντηση μου είναι πως η κατάσταση είναι πολύ κακή. Δεν είναι τυχαίο πως γύρισα αυτήν την ταινία (σ.σ. εννοεί το «Πιστό Αντίγραφο») στην Ιταλία σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζω. Και πρόκειται να γυρίσω την επόμενη ταινία μου στην Ιαπωνία. Πως αυτό; Εχει να κάνει με την μπερδεμένη κατάσταση που επικρατεί στο σινεμά στο Ιράν. Η απάντηση μου είναι ότι κάνω ταινίες στο εξωτερικό.»

Να σημειωθεί πως η παραπάνω δήλωση του Κιαροστάμι είχε γίνει πριν από την απόρριψη της έφεσης του Παναχί από το δικαστήριο της Τεχεράνης, το οποίο στην πραγματικότητα επικύρωση την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί με την κατηγορία της «δράσης εναντίον της εθνικής ασφαλείας και αντικυβερνητική προπαγάνδα» και ενόσω ο Παναχί, ναι μεν ήταν εκτός φυλακής, αλλά «φυλακισμένος» εντός των συνόρων στο Ιράν και με ρητή απαγόρευση να μην γυρίσει καμία ταινία για 20 (!) χρόνια.

Αυτό φυσικά δεν κάνει τη δήλωση του Κιαροστάμι λιγότερο «αντιδραστική», χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί τα βαθύτερα αίτια της στάσης του που όλοι θα περίμεναν πως θα ήταν υπερασπιστική απέναντι στον Παναχί αλλά και αντίθετη με τις συνεχιζόμενες συλλήψεις Ιρανών δημιουργών από το καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα: