Buzz

Στο Ιράν δεν γίνονται θαύματα!

στα 10

Η έφεση που άσκησε ο Τζαφάρ Παναχί εναντίον της ποινής της εξάχρονης φυλάκισης του από το καθεστώς δεν έγινε δεκτή με μοναδικό του πλέον όπλο το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν...

Στο Ιράν δεν γίνονται θαύματα!

Το δικαστήριο της Τεχεράνης που εξέτασε την έφεση που άσκησε ο Τζαφάρ Παναχί, την απέρριψε, επικυρώνοντας για ακόμη μια φορά την ποινή που του είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο του 2010 και η οποία περιελάμβανε την 20χρονη απαγόρευση του να κάνει σινεμά, να ταξιδεύει εκτός συνόρων και να μιλάει στον Τύπο. Η αιτία της καταδικαστικής απόφασης τότε ήταν η κατηγορία για δράση εναντίον της εθνικής ασφαλείας και η αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Αν και ο Παναχί δεν έχει μπει ακόμη στη φυλακή (για τα έξι χρόνια που του έχουν επιβληθεί), παραμένει ωστόσο «φυλακισμένος» στο Ιράν, χωρίς να μπορεί να ταξιδέψει ή να εκφράσει τη δική του άποψη στον Τύπο. Ως δαιμόνιος κινηματογραφιστής, όμως, βρήκε τον τρόπο κατά τη διάρκεια του περασμένου φεστιβάλ Καννών, στέλνοντας κρυφά (μέσω ενός USB) ένα φιλμ με τίτλο «This is Not a Film» το οποιό απεικονίζει μια ημέρα από τη ζωή του, μετά την καταδικαστική απόφαση που του επιβλήθηκε.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Τhis is not A Film»

Η συνσκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Μοτζτάμπα Μιρταχμάσμπ συνελήφθη επίσης και κατηγορείται για κατασκοπεία, επειδή εργαζόταν στο BBC λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τον Σεπτέμβριο.

Με ολοένα και περισσότερους σκηνοθέτες να «φυλακίζονται» και να φιμώνονται στα σύνορα του Ιράν, αλλά και την τελευταία περίπτωση της Ιρανής ηθοποιού που βασανίστηκε δημοσίως (διαβάστε περισσότερα εδώ), η τύχη του Παναχί είναι άγνωστη καθώς η τελευταία του ελπίδα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν, το οποίο όμως δεν προβλέπεται να είναι πιο «ανοιχτόμυαλο» από τις κατώτερες δικαστικές αρχές της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα για τις συλλήψεις Ιρανών κινηματογραφιστών εδώ

Η διεθνής κοινή γνώμη καθώς και τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο έχουν ήδη σταθεί δίπλα στους Ιρανούς δημιουργούς εκφράζοντας την αντίδραση τους στο φασιστικό καθεστώς του Ιράν, αλλά ο τίτλος της ταινίας του Παναχί (που ελπίζουμε να μην είναι η τελευταία του) είναι μάλλον ο πιο ιδανικός για να περιγράψει την κατάσταση: «Αυτό δεν είναι μια ταινία».

Δείτε μια σκηνή από το «Τhis is not A Film» παρακάτω