Industry

SAE Athens: 5 απόφοιτοι συμβουλεύουν και προτείνουν

στα 10

Ολοκλήρωσαν τις σπουδές του στη SAE Athens, είναι, πια, επαγγελματίες κι έχουν εμπειρίες να μοιραστούν!

Flix Team
SAE Athens: 5 απόφοιτοι συμβουλεύουν και προτείνουν

Καινούρια σεζόν, καινούρια ζωή. Για όσους τα βλέπουν όλα... σινεμά, η SAE Athens ήδη μετρά επιτυχίες σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και στην επαγγελματική αγορά. O εκπαιδευτικός φορέας SAE προσφέρει σπουδές σκηνοθεσίας, παραγωγής, videography και μοντάζ/post-production, με τα κορυφαία προγράμματα σπουδών Digital Film Production Bachelor BA/BSc (Hons) και Videography Certificate στην Ελλάδα και με την εγγυημένη ποιότητα της SAE παγκοσμίως. Εμπειρο προσωπικό και άρτιος εξοπλισμός, προσκαλούν τη νέα γενιά κινηματογραφιστών, ν' ακολουθήσουν τα βήματα των αποφοίτων της σχολής, με επαγγελματικές επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις. Διαβάστε τι δυνατότητες παρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εδώ, δείτε τα showreels των σπουδαστών, σημειώστε τις ήδη αναγνωρισμένες ταινίες, παραγωγής της SAE και πάρτε μια γεύση από πρώτο χέρι, στο Film Information Day της σχολής: Τα νέα τμήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο!

Διαβάστε ακόμη: SAE Athens | Ενα success story στις κινηματογραφικές σπουδές

Φέτος, η SAE Athens γιορτάζει 20 χρόνια λειτουργίας. Για να της ευχηθούμε τα χρόνια πολλά, ζητήσαμε από πέντε αποφοίτους της Σχολής να μοιραστούν τη γνώση τους. Παρακάτω, συμβουλεύουν τους δημιουργούς που έρχονται, τι να προσέξουν, τι ν' αποφύγουν και τι... ν' απολαύσουν!

Για να έχετε όλες τις πληροφορίες, διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν και τι προσφέρουν τα Flim Studies της SAE Athens εδώ

sae athens 607

Aγγελος Ψωμόπουλος | Freelancer Filmmaker - Founder of The Film Tailors Film Production Company

Συμβουλή 1: Ετοιμάσου για πολλή προσωπική εργασία. Η σχολή σου δίνει πολλά παραπάνω από αυτά που χρειάζεσαι ως εργαλεία για να γίνεις filmmaker. Θα χρειαστεί να μάθεις να τα χρησιμοποιείς και αυτό γίνεται μόνο μέσω της συνεχούς εξάσκησης.

Συμβουλή 2: Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να κάνεις ό,τι φανταστείς. Αν έχεις όραμα και πάθος γι’ αυτό που κάνεις, τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο. Ακόμα και να πάρεις τον εξοπλισμό της σχολής και να τον πας σε ακραίες συνθήκες, σε ένα έρημο νησί.

Συμβουλή 3: Καλώς ή κακώς, το σινεμά είναι τέχνη και η τέχνη θέλει έμπνευση. Ετοιμάσου λοιπόν να διαβάσεις βιβλία, να πηγαίνεις σε θέατρα και εκθέσεις και να βλέπεις αμέτρητες ταινίες που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Αυτή η καλλιέργεια ίσως είναι και το αγαπημένο μου πράγμα που πήρα από τη SAE.

sae athens 607

Νικολέτα Γελαδάρη | Σεναριογράφος - Παραγωγός

Ως σεναριογράφοι:

  1. Μην σταματάτε ΠΟΤΕ να γράφετε. Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι αυτά που γράφετε είναι για πέταμα. Ακόμα κι αν σας απορρίπτουν. Συνέχεια. Το επόμενο σενάριο θα είναι πάντα καλύτερο απ’ το προηγούμενο.

  2. Μη φοβηθείτε να «σκάψετε» βαθιά. Τα καλύτερα σενάρια έρχονται από προσωπικά βιώματα. Επίσης είναι ένας καλός τρόπος να γλιτώσεις χρήματα από την επίσκεψη στον ψυχολόγο.

  3. Μη γράφετε βαρετά πράγματα. Ολοι βιώνουμε την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, το ρατσισμό, μπλα, μπλα, μπλα. Δεν χρειάζεται να νιώθω το ίδιο χάλια όταν βλέπω ταινία. Το σινεμά σας δίνει τη δυνατότητα να πείτε μια ιστορία χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το εξωπραγματικό. Εκμεταλλευτείτε τα.

Ως παραγωγοί:

  1. «Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy night». Λεξοτανίλ, ηρεμιστικά, βαλεριάνα, χόρτο… Ο,τι βολεύει τον καθένα για να αντέξει τις κακουχίες ενός παραγωγού.

  2. Να είστε ευρηματικοί και να δημιουργείτε πατέντες, ειδικά σε low / no budget films. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να χρησιμεύσει το ξεχασμένο τρύπιο φουσκωτό που έχεις στο πατάρι από 10 ετών.

  3. Σταματήστε να πιστεύετε ότι ο παραγωγός είναι αυτός που βάζει λεφτά για να γίνει η ταινία και σταματήστε κι αυτούς που το πιστεύουν. Ο παραγωγός είναι το Α και το Ω για μια ταινία, από την ιδέα μέχρι και 10 χρόνια μετά. Είναι ο Yoda του κινηματογράφου. Να τον σέβεστε και να τον αγαπάτε.

sae athens 607

Βανέσσα Ζέρη | Freelance Editor

  1. Το μοντάζ θέλει συναίσθημα και ενσυναίσθηση. Η αφήγηση μιας ιστορίας χρειάζεται κυρίως αυτά τα δύο για να ειπωθεί.

  2. Πειραματισμό και ανοιχτό μυαλό. Για όλα υπάρχουν κανόνες αλλά μπορούμε να τους σπάμε όταν θέλουμε να πετύχουμε το παραπάνω.

  3. Ψυχραιμία και υπομονή. Αυτά τα χρειαζόμαστε πάντα.

sae athens 607

Βαγγέλης Φασουλόπουλος | Videographer - Social Media Content Creator (eFood, SAE Athens)

«Τρέχα Φόρεστ, τρέχα»! Εδώ θα πήξεις! Πλάκα κάνω.

  1. Να κάνεις συνέχεια πράγματα! Αν σου αρέσει το σενάριο, να γράφεις, αν σου αρέσει η φωτογραφία βγες έξω και τράβηξε ό,τι σε εμπνέει και αν σου αρέσει το μοντάζ κάτσε μπροστά από την οθόνη μέχρι να γίνεις καλύτερος. Ισχύει και εδώ ο γενικός κανόνας «όσες ώρες γράψεις...»

  2. Μην σταματάς να βλέπεις και να ακούς τα πάντα. Διάβασε βιβλία, περιοδικά, σέρφαρε στο youtube, δες ταινίες, άκου μουσική. Πρέπει συνεχώς να δέχεσαι ερεθίσματα, ώστε να μπορείς να ανοίγεις το μυαλό σου σε νέες εικόνες, διευρύνοντας την φαντασία σου.

  3. «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα», (ναι ξέρω, χρησιμοποιώ πολλά quotes, that's me). Θέλει πολλή δουλειά, αλλά αν κάτι σου αρέσει και είσαι καλός σε αυτό αποκλείεται να περάσεις απαρατήρητος. Και στην τελική, το φτιάχνουμε στο post!

sae athens 607

Γιώργος Κολιός Τσιρογιάννης | Editor (Vice)

  1. Να είσαι εργατικός/η. Πραγματικά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη συνεχή προσπάθεια. Θα εκτιμηθεί πολύ από τους συνεργάτες σου και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις δεξιότητες σου.

  2. Να είσαι προσαρμοστικός/η. Μη φοβηθείς να αναζητήσεις γνώση και να δουλέψεις πέρα από το αντικείμενό σου. Θα σε κάνει πιο ολοκληρωμένο/η επαγγελματία και ίσως σε βγάλει κάπου όπου δεν είχες φανταστεί.

  3. Σχεδίασε το μέλλον σου. Βάλε φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους και μετά σκέψου μικρά, ρεαλιστικά βήματα που θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση τους.

Για να έχετε όλες τις πληροφορίες, διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνουν και τι προσφέρουν τα Flim Studies της SAE Athens εδώ

Φροντίστε να αξιοποιήσετε το Film Information Day της SAE Athens και πάρτε έμπνευση από το Student Showreel της SAE Athens, στο video παρακάτω.

STUDY FILM | SAE Student Showreel from SAE Athens on Vimeo.