Buzz

Αποχαιρετώντας τη Βούλα Ζουμπουλάκη

στα 10

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε η Βούλα Ζουμπουλάκη, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια καριέρα στο θεάτρο αλλά και χαρακτηριστικές εμφανίσεις στον κινηματογράφο.

Αποχαιρετώντας τη Βούλα Ζουμπουλάκη

Γεννημένη στο Κάιρο, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924, η Βούλα Ζουμπουλάκη σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαθήτρια ακόμα της σχολής του Εθνικού, γνωρίζει τον Δημήτρη Μυράτ με τον οποίο παντρεύεται στο Κάιρο το 1951. Η Μαρτίριο από το «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», είναι ο πρώτος της σημαντικός ρόλος, στο θέατρο Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Στο ίδιο θέατρο, διευθυντής του οποίου ήταν ο Δημήτρης Μυράτ θα συνεχίζει με παραστάσεις όπως: «Φαύλος κύκλος» του Ψαθά, «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, «Επτά χρόνια φαγούρα» του 'Αξελροντ, «Η δικηγορίνα» του Βενέιγ, «Λυσσασμένη γάτα» του Ουΐλλιαμς και πολλά άλλα, διανύοντας δεκαετίες πάνω στη σκηνή ως γνήσιος άνθρωπος του θεάτρου.

Βούλα Ζουμπουλάκη

Από το 1968 το θεατρικό σχήμα γίνεται «Θίασος Μυράτ - Ζουμπουλάκη» και συνεχίζουν με έργα όπως: «Εσθήρ» του Ρακίνα, «Απαγορευμένο τετράδιο» του Τσέσπεντες, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή», «Διάλογοι» του Πλάτωνα, «Εκάβη» του Ευριπίδη, «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Πιραντέλλο κ.ά. Μετά το θάνατο του Δημήτρη Μυράτ το 1991, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, και με το Μοντέρνο Θέατρο του Γιώργου Μεσσάλα.

Βούλα Ζουμπουλάκη Με τη Σοφία Βέμπο και τη Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη

Στο σινεμά οι περισσότεροι θα τη θυμούνται πάντοτε στο ρόλο της Αννέτας στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ συμμετείχε ακόμη σε εννιά κινηματογραφικές ταινίες: «Μόνο για μια νύχτα» (1958), «Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής» (1959), «Είμαι αθώος» (1960), «Η Αθήνα τη νύχτα (1962) (όπου εχουν καταγραφεί σε φιλμ σκηνές από την θρυλική παράστασή της «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»), «Ίλιγγος» (1963), «Διωγμός» (1964), «Όχι, κύριε Τζόνσον» (1965), «Σύντομο διάλειμα» (1966) και η τελευταία ταινία της, «Οι Αθηναίοι» (1990) του Γιάννη Αλεξάκη για την οποία απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας στην κατηγορία Β' Γυναικείου ρόλου.

Στις ελάχιστες τηλεοπτικές εμφανίσεις της ανήκει και η τηλεοπτική σειρά «Πορφυρα και αίμα» (1978 – 1979) του Νίκου Φώσκολου.

Βούλα Ζουμπουλάκη Με τον Δημήτρη Μυράτ και τον πρώην πρωθυπουργό Τάκη Καννελόπουλο

Η Βούλα Ζουμπουλάκη έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Λισσαβόνα το 1964 και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966. Τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Φεστιβάλ Λισσαβόνας (1964), Α' Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη (καλύτερης ηθοποιού) το 1961, Β' Έπαθλο Μ. Κοτοπούλη το 1965, Α' Βραβείο ηθοποιίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεασσαλονίκης (1966) και επίσης το 1966 της απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός Ευποιίας.

Εχοντας αποσυρθεί εδώ και καιρό λόγω προβλημάτων υγείας από την ενεργή δράση, η Βούλα Ζουμπουλάκη πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2015 στο σπίτι της στην Αθήνα.

Βούλα Ζουμπουλάκη

Διαβάστε ακόμη: