Buzz

Πέθανε ο Νίκος Κανάκης

στα 10

Σκηνοθέτης, παραγωγός, μοντέρ, καθηγητής, ο Νίκος Κανάκης πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Πέθανε ο Νίκος Κανάκης

Πολυπράγμων και διαρκώς ενεργός στον κόσμο του ελληνικού σινεμά, ο Νίκος Κανάκης υπήρξε μοντέρ, σκηνοθέτης, παραγωγός και καθηγητής, μια φιγούρα που υπήρξε στήριγμα για πολλά μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρέτησε με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απώλεια του Νίκου Κανάκη βυθίζει στη θλίψη την κινηματογραφική μας κοινότητα. Ο Νίκος Κανάκης υπήρξε ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός όταν ασχολήθηκε με τα κοινά και υποστηρικτικός για τους νέους δημιουργούς. Η καριέρα του στο ελληνικό σινεμά ήταν ένας συνδυασμός των ρόλων του μοντέρ, του σκηνοθέτη και του παραγωγού. Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70, συνεργάστηκε στενά και δημιουργικά με την εμβληματική Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια Αλίντα Δημητρίου, αλλά και με τον διευθυντή φωτογραφίας Αλέξη Γρίβα σε πολλές ταινίες του είδους αυτού. Το 1985 υπέγραψε την μοναδική του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, «Το κολιέ», με συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στη δεκαετία του ’90, με την ιδιότητα του παραγωγού στήριξε πολλούς νέους σκηνοθέτες. Επί σειρά ετών δίδαξε μοντάζ και θεωρία κινηματογράφου.»
«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρετά εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους φίλους του.»

κολιέ Σκηνή από το «Κολιέ»

Ο Νίκος Κανάκης σπούδασε κινηματογράφο στο London Film School. To 1970 ξεκίνησε την ελληνική καριέρα του σαν μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Στην συνέχεια από το 1975 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ο ίδιος και μοντάρει ντοκιμαντέρ. Το 1981-82 σκηνοθετεί μια ιδιαίτερη σειρά ,περίπου 40 ντοκιμαντέρ, με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα των 5 Ωκεανών». Το 1985 σκηνοθετεί, παράγει και μοντάρει την κινηματογραφική ταινία «Το Κολιέ». Το 1987 σκηνοθετεί και παράγει το ντοκιμαντέρ «Μάρκος Βαμβακάρης». Το 1990 σκηνοθετεί και παράγει την τηλεοπτική σειρά «Ζητώ Γνωριμία». Το 1994 σκηνοθέτησε την ταινία μεγάλου μήκους «Παράθυρο στη Δύση». Από το 1995 μόνταρε και παρήγαγε ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου και 5 διεθνής συμπαραγωγές, με Κύπρο, Βουλγαρία και Τουρκία. Συνολικά μόνταρε σχεδόν 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Για 15 συνεχή χρόνια, δίδαξε κινηματογραφική θεωρία και μοντάζ στη Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργος Σταυράκος» .

κανάκης Ο Νίκος Κανάκης στο 44o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2003