Buzz

Ο Lemmy ζει!

στα 10

Ο Ιαν Φρέιζερ «Λέμι» Κίλμιστερ, frontman των Motörhead πέθανε χθες, σε ηλικία 70 ετών, λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του και μόλις δυο μέρες μετά τη διάγνωσή του με μια επιθετική μορφή καρκίνου. .

Ο Lemmy ζει!

Μακριά μαλλιά και φαβορίτες, βαριά φωνή και ακόμη πιο βαριά riff στο μπάσο, τσιγάρο, ουίσκι, sex drugs and rock and roll, ο Λέμι δεν ήταν απλά μουσικός μα αληθινός μύθος, πάντα ζωντανός και πάντα ρόκ από το 1975 όταν ίδρυσε τους Motörhead, κι ακόμη πιο πίσω με τους Hawkwind κι όλες τις μπάντες στις οποίες έπαιζε ήδη από είκοσι χρονών.

Οι Motörhead ήταν μια metal μπάντα που ιδρύθηκε την στιγμή που το πανκ σάρωνε την Μεγάλη Βρετανία και η ενέργεια, η δύναμή της και η διστακτικότητα του Λέμι να βάλει ταμπέλες στην μουσική του, τους έκανε μια heavy metal μπάντα ακόμη και για ανθρώπους που δεν ακούν heavy metal, αλλά αγαπούν την μουσική δυνατή και γρήγορη.

Μέσα από 23 studio album με θρυλικές επιτυχίες όπως το «Ace of Spades», αμέτρητα μπουκάλια ουίσκι, (ο Λέμι έπινε σύμφωνα με τον μυθο ένα Jack Daniels την ημέρα πριν όπως έλεγε ο ίδιος «το αντικαταστήσει με βότκα για λόγους υγείας») κι αμέτρητες γυναίκες, έγινε γρήγορα ένας μύθος που ξεπέρασε την ίδια του την μπάντα.

Και που φυσικά πέρασε κι από το σινεμά, ακόμη κι αν ένας τόσο larger than life χαρακτήρας ήταν δυσκολο να χωρέσει σε οποιονδήποτε άλλο ρόλο εκτός από τον εαυτό του. Κι όμως ο Λέμι εμφανίστηκε σε μια σειρά από ταινίες, από φιλμ της Troma (ανάμεσα σε άλλα κρατώντας τον ρόλο του αφηγητή στο «Tromeo and Juliet», αλλά και σε ταινίες όπως το «Hardware» του Ρίτσαρντ Στάνλεϊ, και το «Eat the Rich» του Πίτερ Ρίτσαρντσον στο οποίο οι Motörhead έγραψαν και το soundtrack.

lemmy hardware Hardware

Στο «Airheads» του Μάικλ Λέμαν στο οποίο έκανε μια cameo εμφανιση, ο Μπρένταν Φρέιζερ κι ο Στιβ Μπουσέμι ρωτούν σε μια σκηνή της ταινίας έναν μυστικό αστυνομικό ο οποίος υποδύεται έναν υπάλληλο δισκογραφικής ποιος θα νικούσε σε έναν αγώνα μποξ μεταξύ του θεού και του Λέμι. Εκείνος απαντα «ο Λέμι», αλλά όταν ο Μουσέμι κάνει τον ήχο του λάθους σε ένα φανταστικό τηλεπαιχνίδι, αλλάζει την απάντηση του στο «ο θεος» μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι ήταν «ερώτηση παγίδα» αφού «ο Λέμι είναι ο θεός». Κάτι που μπορεί να ακούγεται αστείο στην ταινία, αλλα για χιλιάδες ανθρώπους, ήταν απλά η απόλυτη αλήθεια.

lemmy airheads Airheads

Το 2011 οι Γκρεγκ Ολιβερ και Γουές Ορσόσκι γύρισαν το «Lemmy: 49% Motherf**ker, 51% Son Of A Bitch», ένα ντοκιμαντέρ με απόλυτα ταιριαστό τίτλο, την συμμετοχή του ίδιου και μια σειρά από φίλους, συνεργάτες και θαυμαστές. Ενα φιλμ που χτίζει μια πλήρη εικόνα του Λέμι, της ιστορίας και της μουσικής του κι εξηγεί γιατί όντως με τον τρόπο του ήταν «θεός» και το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο πιο κάτω, ως αντίο σε έναν ωραίο rock and roll μύθο.

lemmy poster

Δείτε ακόμη:

Ο Ιγκι Ποπ, η Γκρέις Τζόουνς και ο Χένρι Ρόλινς στο πιο «δυνατό βωβό φιλμ που γυρίστηκε ποτέ»

Tags: lemmy