Buzz

Ο ποιητής Τζον Τζιόρνο, πρωταγωνιστής του «Sleep» του Αντι Γουόρχολ, κοιμήθηκε για πάντα

στα 10

Μυθική μορφή του underground σινεμά ακόμη και μέσα από μία μόνο ταινία, ο Τζιόρνο ήθελε να κάνει ποπ, ζωντανή, σύγχρονη ποιήση.

Ο ποιητής Τζον Τζιόρνο, πρωταγωνιστής του «Sleep» του Αντι Γουόρχολ, κοιμήθηκε για πάντα

Ισως η πιο διάσημη στιγμή του γεννημένου στη Νέα Υόρκη το 1936 Τζον Τζιόρνο, πέρα από την δική του ποίηση, ήταν η δημιουργία του Dial-A-Poem, μιας τηλεφωνικής γραμμής στην οποία μπορούσες να ακούσεις από έξι συνδεδεμένους τηλεφωνητές σύγχρονους ποιητές όπως ο Ρον Πάτζετ ή ο Αλεν Γκίνσμπεργκ να διαβάζουν ποιήματα τους.

Ηταν η σύνδεσή του με το σύμπαν του Αντι Γουόρχολ που μετακίνησε την τροχιά του από αυτή ενός χρηματιστή στο πεδίο της underground τέχνης και ήταν εκείνος που του χάρισε την κινηματογραφική αθανασία με το «Sleep» μια από τις πιο διάσημες ταινίες στην φιλμογραφία του.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Sleep» όταν το Flix το παρουσιάσε σε μια αξέχαστη προβολή στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση.

Sleep Andy Warhol

Ο Γουόρχολ τον κινηματογράφησε να κοιμάται για έξι ολόκληρες ώρες στην πρώτη ταινία που έκανε ποτέ σε ένα κινηματογραφικό πείραμα που έμεινε κλασσικό. Ο ίδιος λέει ότι ο Αντι τον ρώτησε «Θα ήθελες να γίνεις σταρ του σινεμά;». «Φυσικά», του απάντησα. «Θέλω να γίνω ακριβώς σαν την Μέριλιν Μονρό».

Μπορεί ο Τζον Τζιόρνο να μην έγινε ποτέ τόσο διάσημος όσο η Μέριλιν αλλά στην διάρκεια της ζωής του έδωσε στην αμερικάνικη ποίηση μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα έργα της και βοήθησε δεκάδες καλλιτέχνες, ποιητές και μουσικούς να βρουν τον δρόμο τους, μέσα από το ίδρυμά του Giorno Poetry Systems.

John Giorno 607

Λίγο καιρό πριν τον θάνατό του στις 11 Οκτωβρίου σε ηλικία 82 ετών είχε ολοκληρώσει τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του με τίτλο «Great Demon Kings» που βρίσκονται ήδη προς έκδοση.

Δείτε εδώ τον Τζον Τζιόρνο να μιλάει για την πρώτη του επαφή με την ποίηση:


Δείτε εδώ το βίντεο κλιπ για το τελευταίο single που κυκλοφόρησαν ποτέ οι R.E.M. με πρωταγωνιστή τον Τζον Τζιόρνο:


Tags: RIP