«Μπροστά στην κάμερα είμαι αστείος μερικές φορές. Στη ζωή, μια φορά στις τόσες.»
Μπορείς να καταλάβεις πολλά για τον Τζιν Γουάιλντερ, αν μάθεις πως το πραγματικό του όνομα ήταν Τζερόμ Σίλμπερμαν και πως έγινε Τζιν λόγω του Γιουτζίν Γκαντ, κεντρικού ήρωα από τα βιβλία του Τόμας Γουλφ «Look Homeward, Angel» και «Of Time and the River» και Γουάιλντερ από τον βραβευμένο συγγραφέα Θόρντον Γουάιλντερ. Ακόμη περισσότερα, αν πιστέψουμε ότι έγινε ηθοποιός, επειδή στα 8 του χρόνια, η μητέρα του είχε υψηλό πυρετό και ο γιατρός του είχε πει να προσπαθήσει να την κάνει να γελάει.
Κωμικός από «λογοτεχνική» άποψη, αλλά με μια ευαισθησία που θα πληγωνόταν βάναυσα από το θάνατο της μητέρας του σε πολύ νεαρή ηλικία, ο Τζιν Γουάιλντερ θα ξεκινούσε την καριέρα του στο θέατρο, στην τηλεόραση και ως ένας από τους ομήρους στο «Bonnie and Clyde», αλλά θα ήταν ο ντελιριακός ρόλος του λογιστή Λέοπολντ Μπλουμ στο «The Producers» που θα του χάριζε (δίκαια) όχι μόνο μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, αλλά και την απαρχή μιας σπουδαίας καριέρας που δεν εξαντλήθηκε στη μόνιμη (σχεδόν) συνεργασία του με τον Μελ Μπρουκς.
Διαβάστε ακόμη: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον Τζιν Γουάιλντερ
Σκηνή από το «The Producers» με τον Ζίρο Μοστέλ
To 1971, o Γουάιλντερ θα έπαιζε τον Γουίλι Γουόνκα στην κινηματογραφική διασκευή του «Ο Γούιλι Γουόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του Ρόαλντ Νταλ, σε μια ταινία που μέσα στα χρόνια θα κέρδιζε το δικό της cult στάτους.
«Δεν ήταν επιτυχία όταν βγήκε στις αίθουσες. Και είχα ακούσει μητέρες να λένε πως η ταινία ήταν σκληρή στα παιδιά. Αυτό που όλοι κατάλαβαν αργότερα ήταν πως μπορεί μερικές μητέρες να ένιωσαν έτσι, αλλά τα παιδιά δεν είχαν νιώσει έτσι. Τα παιδιά είχαν καταλάβει την ταινία πολύ καλά. Το νόημά της ήταν ότι υπήρχαν όρια. Και τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν τα όρια. Και είναι καθησυχατικό να ξέρεις ότι κάποιος μπορεί να σου πει τα όρια σου και αυτό έκανε ο Γουίλι Γουόνκα.»
Ως Γουίλι Γουόνκα στο «Ο Γούιλι Γουόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας»
Κωμική ιδιοφυία - ένα μείγμα υστερίας και παιδικότητας - και μαζί αποφασισμένος να πετύχει, ο Τζιν Γουάιλντερ θα έπαιζε το 1972 τον αρχετυπικό γιατρό που ερωτεύεται την προβατίνα Ντέζι στο «Everything You Wanted to Know About Sex» - σε μια από τις πιο αστείες στιγμές ολόκληρης της φιλμογραφίας του Γούντι Αλεν και το 1974 θα πετύχαινε διάνα, δύο στα δύο, με το «Blazing Saddles» και το «Young Frankenstein», τις πιο διάσημες ταινίες του Μελ Μπρουκς και μαζί δύο τεράστιες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες που εκτόξευσαν το δίδυμο του σκηνοθέτη - ηθοποιού στην κορυφή της βιομηχανίας.
Στο «Young Frankenstein», ο Τζιν Γουάιλντερ δεν ήταν μόνο πρωταγωνιστής, αφού υπέγραφε και το σενάριο για το οποίο θα προτεινόταν για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, απαρχή μιας προσπάθειας να δοκιμαστεί και ο ίδιος στην παραγωγή και τη σκηνοθεσία (με σκηνοθετικό του ντεμπούτο το «The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother» του 1975 και πιο διάσημη στιγμή του στη καρέκλα του σκηνοθέτη το «Woman in Red» του 1984), χωρίς ωστόσο ποτέ να επαναλάβει τις επιτυχίες που είχε μαζί με τον Μελ Μπρουκς.
Σκηνή από το «Everything You Wanted to Know About Sex» του Γούντι Αλεν (1971)
Ο Μελ Μπρουκς, ο Μάρτι Φέλντμαν, η Τέρι Γκαρ και ο Τζιν Γουάιλντερ στα γυρίσματα του «Young Frankenstein»
Στο «Blazing Saddles»
Τότε, το 1976 ξεκίνησε και η συνεργασία του με τον Ρίτσαρντ Πράιορ, αρχικά στο επιτυχημένο «Silver Streak», αργότερα στο «Stir Crazy» και στα λιγότερο εμπορικά «See no Evil, Hear no Evil» και «Another You» που ουσιαστικά, φτάνοντας πλέον στη δεκαετία του '90, υπήρξαν και το τέλος της καριέρας του ως ηθοποιού - αν και ένα Emmy τον περίμενε στη γωνιά για την υπέροχη εμφάνισή του τη σεζόν 2002-2003 στο «Will and Grace».
Το 1982, στα γυρίσματα του «Hanky Panky», ο Τζιν Γουάιλντερ θα γνώριζε την κωμικό Γκίλντα Ράντνερ, με την οποία θα παντρευόταν (η τρίτη του σύζυγος κατά σειρά), θα συμπρωταγωνιστούσε και στο «Woman in Red» αλλά και στο «Haunted Honeymoon», πριν η Ράντνερ αρρωστήσει από καρκίνο και ο Γουάιλντερ αφοσιωθεί στη φροντίδα της μέχρι και το θανατό της, το 1989. Στη μνήμη της, αλλά και στη μνήμη της μητέρας του που είχε πεθάνει επίσης από καρκίνο ωοθηκών, ο Τζιν Γουάιλντερ ίδρυσε το «Gilda's Club», αφιερωμένο στην πρόληψη αλλά και την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο.
Δεν πίστεψα ποτέ στη μοίρα. Πάντοτε πίστευα ότι ο καθένας φτιάχνει μόνος του τη ζωή του και μετά την ονομάζει μοίρα. Γι' αυτό εγώ την αποκαλώ ειρωνία.
Με τη συζυγό του, Γκίλντα Ράντνερ και την Κέλι Λε Μπροκ σε διαφημιστική πόζα από το «Woman in Red»
Mε τον Ρίτσαρντ Πράιορ στο «Stir Crazy»
Μετά την απόσυρσή του από το σινεμά, ο Τζιν Γουάιλντερ αφιερώθηκε στο γράψιμο. Το 2005 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Kiss Me Like a Stranger: My Search for Love and Art», το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «My French Whore» και το 2008 το δεύτερο με τίτλο «The Woman Who Wouldn't». Το 2010 κυκλοφόρησε μια σειρά από ιστορίες με το γενικό τίτλο «What Is This Thing Called Love?» και το 2013 το τρίτο του μυθιστόρημα «Something to Remember You By: A Perilous Romance».
Το 2008 ρωτήθηκε από τον Αλεκ Μπόλντγουιν σε ένα ειδικό αφιέρωμα για την καριέρα του τους λόγους της απομάκρυνσής του από το σινεμά: «Συνειδητοποίησα ότι δεν μου αρέσει η σόου μπίζνες. Μου αρέσει το σόου, αλλά όχι το μπίζνες.»
Ο Τζιν Γουάιλντερ πέθανε στις 29 Αυγούστου του 2016, στα 83 του χρόνια. Ηταν, είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς που γνώρισε ποτέ το σινεμά.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην καριέρα του Τζιν Γουάιλντερ:
Tags: Τζιν Γουάιλντερ