Φεστιβάλ / Βραβεία

«Post Tenebras Lux»: πρώτη (εντυπωσιασμένη) ματιά στην νέα ταινία του Κάρλος Ρεϊγάδας

στα 10

Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες της νέας ταινίας του μεξικανού σκηνοθέτη Κάρλος Ρεϊγάδας («Silent Light», «Japon») που βάλθηκε πάλι να μας καταπλήξει...

«Post Tenebras Lux»: πρώτη (εντυπωσιασμένη) ματιά στην νέα ταινία του Κάρλος Ρεϊγάδας

Με την ανακοίνωση του προγράμματος του φεστιβάλ Καννών την προηγούμενη Πέμπτη, ανακαλύψαμε με ενθουσιασμό ότι η νέα ταινία του Κάρλος Ρεϊγάδας, «Post Tenebras Lux», θα συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα.

Αγαπημένος του φεστιβάλ, ο 42χρονος δημιουργός είχε κερδίσει με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Japon» τη «Χρυσή Κάμερα», ενώ το 2007 το εκπληκτικής ομορφιάς «Silent Light» είχε φύγει με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Φέτος λοιπόν, το «Post Tenebras Lux» (στο οποίο συνεργάζεται ξανά με την ομάδα του «Silent Light» - τον πιστό του διευθυντή φωτογραφίας Αλέξις Ζάμπε και την Νοέμι Γκονζάλες στην καλλιτεχνική διεύθυνση) μοιάζει να είναι εξίσου αισθητικά μαγικό, καθώς ο μεξικανός σκηνοθέτης επιμένει να αφηγείται ιστορίες με την αυστηρά κινηματογραφική γλώσσα των εικόνων και του φωτός.

Κι όπως πάντα, η ίδια η σύνοψη της ταινίας του δεν είναι τόσο... διαυγής: ο Χουάν και η οικογένειά του ζουν στην επαρχία του Μεξικού. Εκεί, απολαμβάνουν αλλά και βασανίζονται από έναν κόσμο που αντιλαμβάνεται τη ζωή διαφορετικά. Ο Χουάν αναρωτιέται αν οι δύο κόσμοι αλληλοσυμπληρώνονται ή μάχονται ο ένας τον άλλον μέχρι τελικής επικράτησης...

O τίτλος της ταινίας σημαίνει «Φως Μετά το Σκοτάδι». Ο Ρεϊγάδας έχει δηλώσει ότι η ταινία είναι κατά το ήμισυ αυτοβιογραφική. Γυρισμένη στο Μεξικό, την Αγγλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, περνάει από όλα τα μέρη που έχει γεννηθεί, ζήσει, σπουδάσει, δουλέψει ο σκηνοθέτης.

Μην περιμένετε όμως κάτι περισσότερο εκλογικευμένο. «Με όσο λιγότερο λόγο (λογική) γίνεται» σχολιάζει ο Ρεϊγάδας την κατασκευή της ταινίας. «Θέλω να θυμίζει πίνακα εξπρεσιονισμού, μέσα από τον οποίο εκφράζεις τι αισθάνεσαι, κι όχι τι βλέπεις - πώς "μοιάζει κάτι"...»

Οσο αναρωτιόμαστε τι μας περιμένει χαμογελάμε και ανυπομονούμε...