Buzz

Πέθανε ο Λυκούργος Καλλέργης

στα 10

Σε ηλικία 97 ετών απεβίωσε σήμερα στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Λυκούργος Καλλέργης, ο μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και πρώην βουλευτής της Αριστεράς.

Πέθανε ο Λυκούργος Καλλέργης

Πλήρης ημερών έφυγε σήμερα το πρωί ένας σπουδαίος ηθοποιός, δάσκαλος και πρωτοπόρος σοσιαλιστής.

Ο Λυκούργος Καλλέργης υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο σε μία καριέρα που εκτείνεται σε 6 ενεργές δεκαετίες. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης (1942-1950) και επί 18 χρόνια πρωταγωνιστής του Εθνικού, του οποίου και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής του Σχολής.

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1949 με τον «Κόκκινο Βράχο» του Γρηγόρη Γρηγορίου και από τότε εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ελληνικές παραγωγές, κυρίως μελοδράματα, σε μεγαλύτερους ή μικρότερους ρόλους. Επιλεκτικά αναφέρουμε: «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» (1958), «Το Νησί των Γενναίων» (1959), «Ραντεβού με μια Αγνωστη» (1968), «Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου» (1969), «Η Μεσόγειος Φλέγεται» (1970).

Στην τηλεόραση έκανε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο του παπά Γρηγόρη στη σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (1975).

Γεννημένος σε οικογένεια αριστερών (πατέρας του ήταν ο Σταύρος Καλλέργης - οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα) είχε την πολιτική στο αίμα του. Μετά τη μεταπολίτευση, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά και το 1977 εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Υπήρξε επίσης συγγραφέας και μεταφραστής θεατρικών έργων, ενώ από το 2007 διετέλεσε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει, δημοσία δαπάνη, την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.