Φεστιβάλ / Βραβεία

«Κάνε την προσβολή τους, τιμή σου»: Αυτή είναι η μεγάλη επιστροφή του Outview Film Festival

στα 10

Από τις 19 μέχρι και τις 25 Απριλίου, το Outview Film Festival επιστρέφει με queer διαθέσεις και με σύνθημα την ανατροπή.

«Κάνε την προσβολή τους, τιμή σου»: Αυτή είναι η μεγάλη επιστροφή του Outview Film Festival

Πέρασαν δύο χρόνια από το τελευταίο Outview και αυτός ο κενός χρόνος μάλλον γέμισε από όρεξη, νέες διαθέσεις, επιλογές με άποψη και ένα γενικό σύνθημα ανατροπής των κατεστημένων, όπως μας έχει συνηθίσει το Queer Film Festival της Ελλάδας εδώ και μια περίπου δεκαετία.

Από τις 19 μέχρι και τις 25 Απριλίου, οι Μέρες Queer Κινηματογράφου επιστρέφουν στην Ταινιοθήκη και, εν όψει της ανακοίνωσης του πλήρους προγράμματος, βλέπουμε μαζί την αφίσα τους με κεντρική ιδέα το «Κάνε την προσβολή τους, τιμή σου» και μερικά από τα highlights της 11ης διοργάνωσης.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις του Outview Film Festival στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Outview Film Festival 2018 Poster 607

Οπως αναφέρουν και οι δημιουργοί του Outview

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ κάνει και μια πολιτική «δήλωση» μέσα από τις αφίσες του.Το σύνθημα που επιλέγει μετά από μήνες προτάσεων και σκέψεων, εκφράζει την θέση του και τις διεκδικήσεις του.

Φέτος, μια χρονιά που το Outview Film Festival εστιάζει στις γυναίκες κινηματογραφίστριες και κάνει κάθε προσπάθεια για να τις ενδυναμώσει στην άνιση βιομηχανία του σινεμά, αποφάσισε να υιοθετήσει μια έκφραση προσβλητική απέναντι στην γυναίκα και την επαναδιεκδικεί με τον τρόπο του (reclaiming).

Στην προσβλητική έκφραση που πάρα πολύ συχνά ακούμε: “της μάνας σου…..” εμείς απαντάμε με “καμάρι”.


Δείτε εδώ μερικά από τα highlights του Outview Film Festival 2018:

Ι Dream In Another Language 607

Ταινίες Εναρξης και Λήξης

Το φετινό Outview θα ανοίξει αυλαία με το «I Dream in Another Language» του Ερνέστο Κοντρέρας από το Μεξικό (φωτό) που κέρδισε, ανάμεσα σε άλλα, το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Σάντανς και της Φλόριντα, ενώ θα κλείσει με το «Just Charlie» της Ρεμπέκα Φόρτιουν, με βραβεία στα φεστιβάλ της Τσεχίας και του Κάιρο.

the wound 607

To Πρόγραμμα

Στο φετινό πρόγραμμα του Outview ξεχωρίζουν η προβολή της «Πληγής» του Τζον Τρέντγροβ, το «The Misandrists» του Μπρους Λα Μπρους, το «Don't Call me Son» του Μίκο Μακέλα, το «Bixa Travesty» που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα φετινά Teddy Awards, το «The Death and Life of Marsha P. Johnson» του Ντέιβιντ Φρανς, το «Freak Show» της Τρούντι Στάιλερ και πολλές άλλες από κάθε γωνιά του πλανήτη με σύνθημα τη διαφορετικότητα.

Women Panel Outview 2018

Power to the Women

To Σάββατο 21 Απριλίου στις 19:00 στην Ταινιοθήκη θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Δικαιώματα Γυναικών στον Κινηματογράφο». Θα μιλήσουν η Εμιλί Ζουβέτ (Γαλλίδα σκηνοθέτης, φωτογράφος και καλλιτέχνης, με την ταινία της «My Body, My Rules»), Φάζια Μίρζα (πακιστανικής/καναδικής καταγωγής, ηθοποιός, συγγραφέας, παραγωγός με την ταινία της «Signature Move»), Σουζάνε Σάσε (Γερμανίδα ηθοποιός, ευρέως γνωστή από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε πολυάριθμες ταινίες του Μπρους Λα Μπρους), Λίμορ Σμίλα (Ισραηλινή συγγραφέας, σκηνοθέτης, και υπεύθυνη διανομής ρόλων, με την ταινία της «Montana»), Αντρια Γουίλσον (διευθύντρια του Inside Out, του LGBTQI φεστιβάλ του Τορόντο).

Colby Does America 607

Colby Does... Athens

Ο διάσημος γκέι πορνοστάρ Κόλμπι Κέλερ θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Colby Does America» και να συζητήσει μαζί σας στο πάρτι που θα ακολουθήσει την προβολή στο Alexander Sauna Gazi. H προβολή θα γίνει την Κυριακή 22 Απριλιου στην Ταινιοθηκη της Ελλαδος, στις 21.00.

Αγγελος 607

Eλληνικό Queer Cinema

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 15 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, οι οποίες θα διαγωνιστούν για το βραβείο καλύτερης ελληνικής queer ταινίας,ως αποτέλεσμα της φιλοδοξίας του Outview να προωθήσει με κάθε τρόπο το Ελληνικό Queer Σινεμά. Επιπλέον, σε ειδικό πάνελ, καινούργιοι και παλιοί δημιουργοί του Ελληνικού Queer Σινεμά θα μιλήσουν για την ελληνική παραγωγή - μαζί τους και ο Μιχάλης Μανιάτης (ο κινηματογραφικός «Αγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού) και ο πραγματικός «Αγγελος» Χρήστος Ρούσσος, πάνω στην ιστορία του οποίου βασίζεται το σενάριο της ταινίας του 1982.

TranScreen 607

Body Politics

Στις 23 Απριλίου, τo Outview φιλοξενεί το Amsterdam Transgender Film Festival, ένα φεστιβάλ τρανς ταινιών παγκόσμιου βεληνεκούς το οποίο διεκδικεί τον χώρο και την κοινωνική αποδοχή όλου του φάσματος των φύλων. Επιλογές από ταινίες μικρού μήκους από το πρόγραμμά τους θα ακολουθηθούν από την ομάδα του TranScreen και συζήτηση με τίτλο My body, My home με θέμα την ποικιλομορφία του ανθρώπινου σώματος, την καλλιέργεια την έννοια της αυτοαποδοχής, η οποία μοιραία βάλλεται από τα μη-ρεαλιστικά στερεότυπα ομορφιάς.

Gut Renovation 607

Gentrification

Την Τρίτη 24 Απριλίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Gut Renovation» που εξερευνά το φαινόμενο του Gentrification (εξευγενισμός), ένα κοινωνικο-οικονομικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών ή καταστημάτων σε υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές, η οποία με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αναβάθμιση της συνοικίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Οι κοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης εκτοπίζουν τους πιο οικονομικά αδύναμους και τους αποβάλλει στα κατώτερα στρώματα του οικιστικού συγκροτήματος, όπου ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκείνοι που η διαδικασία ανάπτυξης αφήνει στο περιθώριό της. Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί panel για τα υπέρ και τα κατά του εξευγενισμού και της αναβάθμισης των περιοχών της πόλης μας με εκπρόσωπους απο το FairBnB, δημοσιογράφους, καθηγητές του ΕΜΠ αλλά και κατοίκους της πόλης μας από το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.

Other People 607

Hospice Care

Το Σάββατο 21 Απριλίου θα προβληθεί η ταινία «Other People» του 2016 που πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού κωμικού που επιστρέφει στο συντηρητικό πατρικό του για να φροντίσει την μητέρα του, η οποία πάσχει από καρκίνο. Μια ταινία φορμή για τη συζήτηση γύρω από το Hospice Care και την Ανακουφιστική φροντίδα (Palliative Care) σε ασθενείς με τερματικές ασθένειες και χρόνιες νόσους. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας (Lancet Commissions 2017). Στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως 1,6 εκατομμύρια άτομα από καρκίνο και περίπου 5,7 εκατ. άτομα από άλλα χρόνια νοσήματα. Το βάρος της φροντίδας των ασθενών κυρίως πέφτει στην οικογένεια και η υποστήριξη που χρειάζεται ο ασθενής πολλές φορές δεν υφίσταται.


Outview

Outview 2018 | Πληροφορίες

Από 19 μέχρι και 25 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός)
Εισιτήρια | προβολή 5€, ημερήσιο 10€, φοιτητικό 8€, διαρκείας 50€.
Στους άνεργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις του Outview Film Festival στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.