Το «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη είναι τοποθετημένο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μια πόλη που μεταμορφώνεται διαρκώς, ακόμη περισσότερο και από όσους συμμετέχουν στο διάσημο αποκριάτικο καρναβάλι της. Στο κέντρο του βρίσκονται ήρωες που αλλάζουν μορφή, μπαινοβγαίνοντας από το σκοτάδι για να λάμψουν στο φως, με αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια τη θρυλική τρανσέξουαλ Λουάνα Μουνίζ, σε μια αφήγηση που ξεκινάει από την αναζήτηση ταυτότητας για να φτάσει μέχρι τις χαμένες πατρίδες του φύλου και της καρδιάς.
Να, λοιπόν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η ταινία ξεχώρισε στα Teddy Awards του 2018, τα βραβεία που δίνονται παραδοσιακά εδώ και 32 χρόνια σε ταινίες που ανήκου στην queer κουλτούρα αλλά και ευρύτερα στο χώρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ταυτότητας.
Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Obscuro Barroco» της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Το ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής.
«Το εντυπωσιακό και μοναδικό όραμα της δημιουργού του σε γοητεύει με τη μοναδική του φωτογραφία και ηχητικό σχεδιασμό, μετατρέποντάς το σε κάτι μοναδικά ποιητικό και οικείο και μαζί ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό επίτευγμα», σημείωσε η επιτροπή για την απόφασή της να βραβεύσει το «Obscuro Barroco».
Αλλες ταινίες που βραβεύθηκαν στα φετινά Teddy Awards ήταν το «Bixa Travesty» της Κλαούντια Πρισίλα (τμήμα: Πανόραμα), το «Retablo» του Αλβάρο Ντελγκάδο Απαρίθιο (τμήμα: Generation), οι «Κληρονόμοι» του Μαρτσέλο Μαρτινέσι (τμήμα: Διαγωνιστικό). Το Βραβείο Teddy Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας κέρδισε το «Tinta Bruta» των Μάρτσιο Ρεολόν και Φιλιπε Ματζεμπάχερ (τμήμα: Πανόραμα).
Δείτε εδώ μια συνέντευξη της Ευαγγελίας Κρανιώτη στην ομάδα του Teddy Award: